kach-zmc-89 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Weź pod uwagę wszystkie argumenty za i przeciw, zobaczysz czy ci się to kalkuluje. Do argumentów mogę dodać, że dziecko urodzone w US będzie miało automatycznie obywatelstwo. Ja mam dwójkę dzieci urodzonych w USA i dziś kiedy mają już prawie 18 lat podskakują z radości, że już nie długo będą mogły wyruszyć w świat i np. studiować w USA. Na miejscu też możesz sobie poradzić z opieką medyczną. Np. Massachusetts (gdzie mieszkałem kiedyś) ma plan opieki medycznej dla rodzin z niskimi dochodami. Moje dzieci rodziły się w USA i nie zapłaciłem za to ani centa! Ja to wszystko rozumiem. Chodzi jednak o to, że muszę urodzić w Polsce ponieważ będąc po rozmowie będę już w 3 trymestrze ciązy a wtym wypadku nie mogę latać samolotem z wiadomych względów(zresztą nawet mnie nikt na pokład nie wpuści). Ja nie boję się niczego innego oprócz tego, że moje dzieckjo będzie zbyt małe i że będzie to bardzo nieodpowiedni moment na wyjazd z kraju gdy dziecko będzie miało około 3m-ce. Wiem, że nie ma sytuacji bez wyjścia ale nie jestem pewna czy poradzę sobie z tym wszystkim. Prosze mi powiedzieć czy jak wyjeżdżam z kraju to muszę przerwać stosunek pracy z moim pracodawcą? Nie byłoby mi to na rękę chociaż i tak bedę na rocznym macierzyńskim a moja umowa wygasa w jego trakcie( z tego co sie orientuję pracodawca nie przedłuży mi kolejnej umowy).
xyz Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Myślę, że jeśli chodzi o moje małżeństwo nie będzie żadnych podejrzeń ponieważ składając wniosek o wizę jeszcze w 2011r. byłam panną i w tym momencie moje małżeństwo nie ma związku z wyjazdem bo mój mąż nie jest amerykaninem ani nie ma żzsdnego związku ze USA co w przeciwnym razie teoretycznie mogłabym wykorzystać. nic nie rozumiesz. To nie chodzi o to że to Ty chcesz uzyskać wizę dzięki małżeństwu (bo przecieżTy ją wygrałaś w loterii) tylko Twój mąż dzięki małżeństwu z Tobą. Muisz przekonać konsula, że to jest prawdziwe małżeństwo (ludzie pokazują zdjęcia z wielu lat sprzed ślubu) a nie tylko w celu uzyskania zielonej karty przez Twojego męża. W Twoim przypadku ze względu na dziecko raczej nie będzie trudno przekonać konsula .
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 witam przyszedł mi meil od KCC żeby sprawdzić tam gdzie jest wygrana ale jeszcze nic na tej stronie nowego nie mam? czy to znaczy że potrzebują troche czasu na aktualizację i mam jeszcze czekać meil przyszedł o 14 teraz jest 14.11
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 sory za sianie paniki przestraszyłam się już mam termin na 6 MAJ czy jest tutaj ktoś z tego dnia jeszcze>?
haras Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 sory za sianie paniki przestraszyłam się już mam termin na 6 MAJ czy jest tutaj ktoś z tego dnia jeszcze>? a jaki miales numer?
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 23 2** :) teraz zastanawiam się jakie dokumenty musi wypełnić osobą do której jedziemy w sensie ma wypełnić o jej dochodach? czy zagwarantować prace? ?
mi0706 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 23 2** :) teraz zastanawiam się jakie dokumenty musi wypełnić osobą do której jedziemy w sensie ma wypełnić o jej dochodach? czy zagwarantować prace? ? W sumie to te dokumenty nie są wymagane. Ja załatwiłem od mojego znajomej I-134 + zaświadczenie o zatrudnieniu + informacje z banku. Całość dotarła do mnie 4 dni po rozmowie w ambasadzie i nic z tego nie miałem na rozmowie. Na dzień przed rozmową poprosiłem znajomego o przesłanie maila, w którym w kilku zdaniach napisał, że nas zaprasza i że nam pomoże. Nie musisz mieć zagwarantowanej pracy. Masz jedynie przekonać konsula, że sobie poradzisz na początku i nie będziesz "Public Charge".
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 W sumie to te dokumenty nie są wymagane. Ja załatwiłem od mojego znajomej I-134 + zaświadczenie o zatrudnieniu + informacje z banku. Całość dotarła do mnie 4 dni po rozmowie w ambasadzie i nic z tego nie miałem na rozmowie. Na dzień przed rozmową poprosiłem znajomego o przesłanie maila, w którym w kilku zdaniach napisał, że nas zaprasza i że nam pomoże. Nie musisz mieć zagwarantowanej pracy. Masz jedynie przekonać konsula, że sobie poradzisz na początku i nie będziesz "Public Charge". no wiem wiem ale wolę dmuchać na zimno jeszcze że obawiam się szczepień mojego męża gdyż nie ma żądnych a pytanie mam o to zaświadczenie o nie karalności to jak jednak bym wolała z Warszawy to mam coś do niech wysłać jak to się robi??
Joanna30 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Jak to się robi... Przegląda się forum, albo samemu się szuka http://bip.ms.gov.pl/pl/rejestry-i-ewidencje/krajowy-rejestr-karny/ Rozumiem, że jesteś oszołomiona, że znasz już termin rozmowy, ale wszystko było już tyle razy wałkowane, że aż głupio to kolejny raz powtarzać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.