Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pytania,pytania a troche jest odpowiedzi na forum :)

warto poczytac,..I teraz tak,mozna poleciec do USA,zostac az sie zlozy papiery,odciski palcow na tzw bialy paszport i mozna wrocic do np Polski na ukonczenie studiow na 1 rok-2 lata :)

Mi i to jest racja,malo kto wie i czyta strony rzadowe ale tam pisze dokladnie,wiza nie gwarantuje wjazdu na teren USA,majac nawet wize na pobyt staly,tak samo posiadajac Gc mozna byc nie wpuszczonym ;) ale zaraz ktos napisze a jaki odsetek osob tak ma?a no maly ale takie sa przepisy :)

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Znam statystykę, ale wolę dopytać. Dzięki za rozpisanie terminów rozmów. Adres amerykański (znajomych) mam w razie czego więc mogę wracać. Zieloną kartę biorę pod uwagę tylko i wyłącznie ze względu na cele emigracyjne. A co do UK, to nie wiem, może pogoda - ludzie chyba najbardziej na to narzekają... W UK nie jest źle, ale ja kocham duże miasta np. Nowy Jork, San Francisco... nowe technologię itp... Niestety w UK, aż tyle się nie dzieje... Poza tym może to ten słynny "American Dream"?

może i American Dream, ale zdziwiło mnie to, ze akurat USA czy Kanada najbardziej jest popularna wśród Polaków na Wyspach...powodzenia w losowaniu

Napisano

może i American Dream, ale zdziwiło mnie to, ze akurat USA czy Kanada najbardziej jest popularna wśród Polaków na Wyspach...powodzenia w losowaniu

Jak czytałem dziś w Gazecie, co dziesiąty Polak w Londynie jest bezdomny. To może się właśnie stąd brać.

Napisano

tu chyba chodzi też o kwestię języka. angielski opanowany więc czemu nie. gorzej byłoby na przykład francuskojęzycznym Polakom. Chyba, że celuja na Quebec.

Napisano

Po prostu tak samo jak w USA, tak samo i w UK trzeba ciężko pracować... jeśli ktoś nie ma żadnych kwalifikacji, nie zna języka to jest mu ciężko... Pozostają fabryki pełne Polaków, Litwinów, Czechów i Słowaków gdzie za 6.19 funta za godzinę ludzie harują jak maszyny... Wg mnie głównym czynnikiem jest pogoda i zdobyta tutaj pewność siebie... w pewnym sensie to taki sprawdzian jak człowiek radzi sobie w obcym środowisku, poznaje nowych ludzi i odnajduje się w nowym otoczeniu.

Napisano

[...] Wg mnie głównym czynnikiem jest pogoda i zdobyta tutaj pewność siebie... w pewnym sensie to taki sprawdzian jak człowiek radzi sobie w obcym środowisku, poznaje nowych ludzi i odnajduje się w nowym otoczeniu.

Może dla co po niektórych tak, a może wiekszość Polaków po prostu sobie tam nie radzi i chce szukac dalej...z drugiej strony jak ktos sobie nie radził w Polsce nie radzi na wyspach to w USA zostanie zjedzony na dzień dobry...

Napisano

tak piszecie o wyjezdzie do Kanady,ze tyle osob o tym mysli,szkoda ze tak duzo osob nie myslalo przed 2000 rokiem i pare lat w 2000 o tym i na pytanie o Kanade bylo a po co,na co tam ;).

Jakis procent tam poleci,zobaczy ze to nie Uk czy Unia i wroci ale musza tam poleciec aby poczuc,odczuc to na swojej skorze ;)

to cos wiedza z opowiadania czyjegos,z forow roznych ..a jak poleci sie wtedy wyjdzie co i jak :)

Napisano

A czy ktoś się orientuje gdzie można uzyskać zaświadczenie o niekaralności w UK bo niby znalazłem stronę http://www.acro.police.uk/police_certificates.aspx ale kosztuje to trochę i dużo jest tam rzeczy które trzeba dołączyć np. zdjęcie, kopia paszportu :/ nie wiem czy to to trzeba czy może jest inne zaświadczenie, mniej oficjalne bez zdjecia tylko z potrzebnymi danymi. W Polsce takie zaświadczenie wydawane jest od ręki jeśli nie miało się kriminalnej przeszłości.

Napisano

Poradzcie mi proszę :)

W przeciągu 6mcy zamierzam odwiedzić US jedynie turystycznie, pełna emigracja dopiero >6mcy.

Dostałam propozycję, aby lecieć w odwiedziny do Toronto, a stamtąd megabusem podejchać do pobliskiego Buffalo na granicy z US (i zatrzymać się tam np na 2 dni).

Jak myślicie, czy taki spoósb na aktywację wizy jest bardziej ryzykowny, niż gdybym jak większość ludzi po prostu np poleciała do NY i przeszła kontrolę na lotnisku?

Nie chcę aby na tym 'przejściu granicznym' pomyśleli że coś kombinuję :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...