severinnor Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Witam Jestem obecnie w 1 klasie LO posiadam 18 lat ( nie zdalem 1 rok z przyczyn osobistych) i chcialbym od nastepnego roku podjac nauke w USA, czyli konczac w polsce na 2 LO. I czy w USA mam szanse na szkole publiczna ? Czy pozostaja mi tylko prywatne placowki ? Slyszalem ze na F-1 mozna wyrobic SSN i pracowac czy z tego idzie utrzymac szkole, dom, wyzywienie ? Czy w moim przypadku taka wize bedzie ciezko otrzymac ? Oczywiscie na start jakis zapas gotowki z PL bym zabral. Z gory bardzo dziekuje za odp.
Joanna30 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Zacznij od lektury strony ambasady USA i o rodzajach wiz: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html Szkoła publiczna w USA, to nie to samo, co szkoła publiczna w Polsce. A na wizie F1 pracować nie można. Znaczy można, ale tylko np. na terenie kampusu, chyba do 20 godzin tygodniowo, jeśli się nie mylę. Na pewno nie da się z tego utrzymać. Co jest w sumie logiczne, bo wiza F1 to wiza studencka.
sly6 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Musisz okazac na calosc nauke gotowke a nie na start,..I teraz ile masz tej gotowki na start?oplacisz szkole czy co? Mozesz isc do publicznej szkoly ale placisz za nia ..jesli lecisz na F-1 sa pewne wymiany ale tutaj musisz zobaczyc po roznych organizacjach jak Rotary czy czegos nie maja.. numer i wyrobisz ale bez pozwolenia ta praca bedzie nielegalna wiec bedziesz miec numer ale bez pozwolenia na prace
severinnor Napisano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 I wlasnie jakie tutaj mniej wiecej pojawia sie koszty za taka szkole ? Gotowka jaka dysponuje to 10 tys zl.
sly6 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 10 tys dol to rozumiem ale przy 10 tys zl to moze i oplacisz szkole jakas ale jak zyc i za co?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.