olke Napisano 24 Maja 2012 Zgłoś Napisano 24 Maja 2012 Witam, Jestem inzynierem i latam do USA z niemieckimi kolegami by tam pracowac przy programowaniu maszyn w fabryce. Oczywiscie oni maja sobie to swoje esta i lataja bez problemu, a ja jestem szykanowany i ze wszystkim mam problem... (stresujace przejscia przy uzyskiwaniu wizy) Maszyny byly zakupione w niemczech (caly system jest opatentowany przez niemocw), a ja latam na montaz, instalacje oraz testy. Otrzymalem w tym celu wize B1-B2 z adnotacja "To include instalation and service work". Bylem juz 2x na 2 tygodnie. Za kazdym razem dostawalem pozwolenie na 6 miesiecy. No i niestety dwukrotnie zapominalem oddac papier ktory stepluja przy wjezdzie (I-94?). Pierwszy oddalem wjezdzajac po raz drugi, a ten z ostatniej wizyty mam w paszporcie Czy takie zaniedbanie moze stwarzac jakies problemy? Aktualnie planuje jeszcze 2 wizyty. Teraz na 3 tygodnie a pozniej wysylaja mnie na 7 miesiecy. I tu pytanie - jak przedluzyc pobyt na miejscu? Gdzie sie udac? Gdzie odnalezc potrzebne mi informacje i jaka jest szansa na przedluzenie pobytu? Czy w razie nie przedluzenia moglbym wyjechac ze stanow na przyklad na 1 dzien i wrocic na kolejne 6 miesiecy? Czy moze tutaj wchodzic w gre Kanada? Przepraszam, wiem ze pewnie juz o tym bylo ale mam zbyt malo czasu by sie zapoznac z archiwum... (zaganiany jestem tragicznie) Pozdrawiam!
tapeta999 Napisano 24 Maja 2012 Zgłoś Napisano 24 Maja 2012 Napisałeś... Oczywiscie oni maja sobie to swoje esta i lataja bez problemu, a ja jestem szykanowany i ze wszystkim mam problem... (stresujace przejscia przy uzyskiwaniu wizy) A w jaki sposób jesteś szykanowany??? Każdy na lotnisku przechodzi taką samą odprawę!
olke Napisano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 24 Maja 2012 Moze uzylem zlego slowa bo czuje sie bardziej dyskryminowany niz szykanowany. A czym? Tym ze majac identyczna zyciowa sytuacje jak koledzy z niemiec, lecac do USA w tym samym co oni celu, musialem przejsc procedury ktore pochlonely mnie 20-krotnie tyle energii co ich. Musialem na przyklad zalatwiac kopie ogromnego milionowego kontraktu pomiedzy Niemcami a Amerykanami na zakup i montaz sprzetu, ktora to umowa nie lezy na biurku byle kogo i nie jest dostepna na pstrykniecie palcem (my jestesmy malym podwykonawca ogromnej miedzynarodowej korporacji ThyssenKrup, a w USA klientem jest US STEEL). A to tylko jeden z wymogow pani konsul ktora odroczyla mi wydanie wizy. I tyle zjadlem przez to zdrowia ze nie zycze tego nikomu. Nie licze juz nawet tego ze musialem bez sensu jezdzic do ambasady taki szmat drogi. Ale najwazniejsze - Topic nie byl o tym. Moze mi pomozesz znalezc odpowiedz na moje pytania?
kzielu Napisano 24 Maja 2012 Zgłoś Napisano 24 Maja 2012 Na stronie ambasady masz co zrobic w I-94 - mozesz odeslac (do UK zdaje sie odsyla teraz) natomiast nie jest to wielki problem, bo nikt w tej chwili wiekszej uwagi na to nie zwraca - CBP dostaje te dane tak czy inaczej od linii lotniczej. Co do przedluzenia - trik z wyjazdem na jeden dzien skonczy sie wakacjami w Kanadzie (nie pozwola Ci wjechac) - jedyne co mozesz probowac to proba przedluzenia na miejscu - natomiast nie do konca to sie musi udac. Btw - Ci Twoi nieszykanowani koledzy z niemiec na ESTA moga wjechac na 3 miesiace i nie ma mowy o jakimkolwiek przedluzaniu...
sly6 Napisano 24 Maja 2012 Zgłoś Napisano 24 Maja 2012 co do Kanady to masz paszport biometryczny? a jak kto przedluzyc to masz taki druk jak ten http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=94d12c1a6855d010VgnVCM10000048f3d6a1RCRD&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1RCRD
olke Napisano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2012 Tak, posiadam paszport biometryczny. Bylem juz raz w Kanadzie na 1 dzien (Niagara Falls), ale co ciekawe, wyjechalem i wjechalem tego samego dnia na tym samym I-94. (nie musialem wypelniac nowego). Dziekuje wszystkim za informacje.
sly6 Napisano 26 Maja 2012 Zgłoś Napisano 26 Maja 2012 olke widze ze malo siedzisz na forum oraz na stronie Ambasady USA bo bys wiedzial ze wjezdzajac i wyjezdzajac mozesz miec ten sam I-94 ,,abys mial nowy I-94 musisz oddac I-94 na granicy jak jedziesz do Kanady i wracajac do USA starasz sie o nowe I-94 z nowym pobytem i tutaj moze byc krotszy pobyt wpisany,moga Cie nie wpuscic itd
Jim Beam Napisano 26 Maja 2012 Zgłoś Napisano 26 Maja 2012 Moze uzylem zlego slowa bo czuje sie bardziej dyskryminowany niz szykanowany. A czym? Tym ze majac identyczna zyciowa sytuacje jak koledzy z niemiec... W kwestii formalnej, nie masz "identycznej zyciowej sytuacji jak koledzy z niemiec" bo nie masz niemieckiego obywatelstwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.