TT Napisano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 "Expiration date" dla mojej wizy J-1 jest 19 wrzesień. Czy po tej dacie mogę jeszcze zostać w USA żeby zwiedzać ? Do tej pory daty wygaśnięcia moich wiz J-1 przypadały na połowę listopada, nie wiem dlaczego tym razem ta data jest tak wczesna ...
c4r0 Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 A na czym jesteś z J-1? O ile wiem, możesz zostać 30 dni po zakończeniu programu, w którym bierzesz udział. Koniec programu to data z DS-2019 albo z promesy J-1 - liczy się ta z nich, która jest wcześniejsza.
sly6 Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 TT a wiesz o tym ze zasady sie zmienily co do work i travel ,,czytales chyba o tym.
c4r0 Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 Jakby co to mój poprzedni post dotyczy internshipu, jak jest z innymi programami nie mam pewności.
TT Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 TT a wiesz o tym ze zasady sie zmienily co do work i travel ,,czytales chyba o tym. Czytałem o zmianach. 3. Wiza J-1 na programie Work and Travel pozwala legalnie pracować w USA przez okres do 4 miesięcy, oraz pozwala na legalny pobyt w USA do 5 miesięcy. Formularze DS-2019 umożlwiają pracę w okresie od 25 maja do 1 października 2012. 4. ”Grace period” czyli 30 dni przeznaczone na podróżowanie liczymy od daty “expiry date” widocznej na formularzu DS-2019. Jeżeli jest to 1 październik, a uczestnik wtedy rozpoczyna zajęcia na studiach, powinien wrócić do kraju, ponieważ w przyszłości gdy będzie chciał ubiegać się ponownie o wizę J-1, konsul może dopytywać w jakim celu przedłużał swój pobyt – co może być przyczyną do odmowy wizy. Do tej pory końcowa data na wizie różniła się od daty na DS-2019 np. na DSie był to 25 wrzesień, a na wizie połowa października, listopad. Wiza była ważna dłużej niż pozwolenie na pracę i doliczając 30 dni do daty końcowej na DS, zawsze mieściłem się z powrotem do PL przed wygaśnięciem wizy. W tym roku kontrakt w pracy mam do 19 września. Data końcowa na DSie 19 września i expiration data na wizie też 19 września . . . Stąd moje pytanie czy w takiej sytuacji mogę doliczyć 30 dni do "expiry date" widocznej na DS-2019, mimo że tego dnia wygasa wiza ? Z góry dzięki za wyjaśnienie!
c4r0 Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 Możesz. Nie możesz wtedy pracować ale masz 30 dni na opuszczenie USA. Trudno żeby wymagali, żebyś się wyprowadził za ocean w dniu zakończenia pracy...
sylwiab4 Napisano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 Ja cos słyszałam ze jesli kontynuujesz studia musisz wrocić do 10 pazdziernika
rysios Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 podbijam temat, co jak zaczyna się zajęcia 20 paździrnika - kontrakt jest 2505 - 25 09, potem amba mówi że 1 trzeba wracać - co jak mam zajęcia od 20 października? ktoś miał tak podobnie, amba się potem pluła że wraca się po tym 1 października? z góry thx za info
c4r0 Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 Kompletnie nic nie zrozumiałem. Jakie zajęcia się zaczyna i gdzie, co to jest ten kontrakt? O jakim programie w ogóle mówisz?...
rysios Napisano 30 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 sorry wyjaśniam: work experience ccusa, zgodnie z mailami praca może być tylko 25 05 - 25 09, a do polandii trzeba wrócić przed 1 października bo to początek roku akademickiego - takie są wytyczne problem w tym że zajęcia na uczelnia zaczynają się dopier 20 października, jest na to papier pytanie: mając papier że zajęcia zaczynają się 20 września czy można lecieć 24 maja, praca od 25 maja, koniec pracy 25 wrzesień, powrót do PL 19 wrzesień? chodzi o to skąd ta granica 1 października i czy ktoś na to patrzy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.