jkb Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Overstay powoduje: - Twoja wiza jest nieważna i musisz iść do konsulatu po nową - Jesteś nielegalny i mogą Cię deportować, możesz za to dostać 5 lat bana na wjazd do USA - Jeżeli będziesz overstayed przez 180 / 365 dni, to dostajesz 3/10 lat bana na wjazd do USA
olke Napisano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2012 Witam wszystkich ponownie! sly6 - wiem ze zakladalem juz podobny watek, teraz orientuje sie juz o wiele bardzoej w sytuacji, jednakze pomimo przeczesania forum nadal potrzebuje Waszej pomocy. Dzis zapadla decyzja o pisaniu podania o przedluzenie pobytu. Niestety, nie otrzymam wsparcia merytorycznego ze strony mojej firmy i jestem zmuszony zabrac sie za to sam. Sytuacja nie jest typowa, poniewaz wszystkie informacje ktore udalo mi sie znalezc (podobnie jak wzor przedluzenia), dotycza wiz turystycznych. A ja zostalem potraktowany przez Pania konsul jako ktos, kto moze na wizie B1 pracowac. Wszelkie problemy pochodza z interpretacji przepisow. Na stronie Ambasady Stanow Zjednoczonych widzimy: Jeżeli podróż do USA odbywa sie w celu instalacji, serwisowania lub naprawy oprzyrządowania lub maszyny sprzedanej amerykańskiemu klientowi przez zagraniczną firmę zapewniającą serwis gwarancyjny, należy ubiegać się o wizę B-1. Serwisant powinien posiadać specjalistyczną wiedzę umożliwiającą świadczenie usługi. Jego praca nie może być opłacana ze źródeł w USA, a serwis powinien odbywać się w ramach zakupu lub gwarancji, bez dodatkowej opłaty. Jeżeli cel wyjazdu nie odpowiada powyższemu opisowi, należy ubiegać sie o wizę H-2 (z zezwoleniem na pracę tymczasową). Zwracamy uwagę, że w przypadku prac budowlanych uzyskanie wizy B-1 nie jest możliwe, nawet w ramach serwisu gwarancyjnego. Właściwą wizą będzie w tej sytuacji wiza H-2. Wiza B-1 przyznawana jest również osobom udającym się do USA, aby szkolić personel w instalacji, serwisowaniu lub naprawach oprzyrządowania lub maszyn zakupionych na warunkach opisanych w poprzednim ustępie. Szkoleniowiec otrzymuje wynagrodzenie z firmy spoza USA, a umowa zakupu przewiduje zapewnienie szkoleń przez sprzedawcę. Zrodlo : http://polish.poland...warancyjny.html Na stronie ktora reklamuje sie jako "najpopularniejsza strona z poradami dla imigrantow" widzimy: In certain, limited circumstances the US Consulate may issue an employment-authorized B1 visa where the work to be undertaken would usually require an H1B visa. This provision is particularly applicable to situations where you may need a non-US company to send a member of staff to the US for a limited period in order to undertake specific projects for you, or where you wish to bring in an employee of an overseas subsidiary, affiliate or parent for a limited period. The requirements for acquiring a B1 in lieu of H1B are:- The work to be undertaken in the US must be H1B level – i.e. the worker must be engaged in a 'speciality occupation'; The worker must permanently employed (i.e. not a contractor) and paid by the employer outside the US; The worker may receive no compensation other than expenses from a US source; The worker must have a degree relevant to the services to be provided– there is no provision for work experience to be considered equivalent to adegree, as there is under the H1B. The B1 in lieu of H-1 visa generally takes 1 to 2 weeks to obtain, and considerably more supporting documentation is required than for a normal B1 visa. Periods of admission and extension are the same as for the standard B1 visa (i.e. generally 6 months). If the necessary conditions are satisfied then the applicant can apply for a visa. If you would like to find out if you qualify, you may fill out our US visa assessment form. It should be noted that in rare circumstances, holders of this visa encounters problems when trying to enter the US. This is because while it is issued by a US Consulate or Embassy, it has not been formally recognized by US Citizenship and Immigration Services (USCIS). For more information, please contact a member of our staff. Zrodlo : http://www.workpermi...loyer_b1_b2.htm Na oficjalnej stronie USCIS NIE MA NIC NA TEN TEMAT! A to wlasnie jest moj przypadek... Mam w paszporcie adnotacje "TO INCLUDE INSTALATION AND SERVICE WORK", wiec chyba jestem posiadaczem tej B1 in lieu of H1B. Sam juz nie wiem... I tak siedze, probujac odpowiedziec sobie na pytania postawione przez Karinke... 1.TRESC: Czy piszac wniosek powinienem napisac jasno i szczerze - ze to wlasnie ten przypadek. Ze w tym celu mam adnotacje w paszporcie. Ze wlasciwie to PRACUJE przy instalacji systemu, ze chca mnie tu na dluzej bym mogl spokojnie wyszkolic zaloge ktora pozniej bedzie zajmowala sie serwisem? Czy powinienem poinformowac, ze Pani konsul w Warszawie zostala przeze mnie poinformowana co do joty, o tym jaki jest cel moich wyjazdow, ile ich bedzie i na jak dlugo, a i tak mialem problemy na lotnisku, z powodu roznej interpretacji tego szczegolnego przypadku? Bo nie mam pojecia co moglbym im nasciemniac, po co mialbym chciec tu zostac dluzej nie pracujac..? Po prostu mam chec napisac otwarcie jak wyglada sprawa. Czy taki wniosek mialby sens? Moze macie jakies wskazowki? 2. CZAS NADANIA: Tutaj wlasciwie mam troche namieszane w glowie. Niektorzy wysylali wnioski o przedluzenie pobytu pod koniec przydzielonego im na lotnisku okresu, co "kupowalo im" troche czasu do rozpoczecia overstay. Z drugiej strony znalazlem opinie by wnioski skladac z ok 2 miesiecznym wyprzedzeniem... Piszecie (i w tym topicu) o tym ze to istotne, jednak ja nie wiem (i nigdzie tego nie znalazlem), jak ten czas wyslania wniosku ustalic. Pozdrawiam serdecznie i bede ogromnie wdzieczny za wszelkie informacje. P.s. Posiadam wszystkie dokumenty opisujace moja sytuacje, lacznie z kontraktem w ktorym uslugi ludzi wyslanych do USA w celu instalacji systemu, sa wyszczegolnione.
karina Napisano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2012 Moja rada: skontaktuj sie z adwokatem, ktory doradzi Ci KONKRETNIE co robic i jakie masz wyjscia. Kazda sytuacja jest inna i nie ma konkretnego wzoru co robic w sytuacji takiej jak Ty masz. To, ze Twoja firma nie pomogla Ci do tego stopnia do jakiego Ty chciales moze wynikaz z tego, ze badz koszty adwokata sa wysokie badz sa rozne uwarunkowania w ktore oni nie chca sie bawic. Nikt tutaj na Forum nie powie Ci co masz napisac ani w jakiej formie. To co kazdy posiada to sa ogolne przepisy/informacje. Ty potrzebujesz kogos, kto Ci konkretnie, na podstawie wielu spraw, powie, ze aby zrobic tak, to Ty musisz zrobic to albo tamto. Inna rzecz, ze Twojej sytuacji nie pomaga fakt, ze juz na lotnisku powiedzieli Ci to co uslyszales oraz, ze masz B1. NIGDY nie wzoruj sie na zadnych wzorach przedluzen. Oficerowie, ktorzy rozpatruja sprawy naprawde sa na to uczuleni, i najczesciej pozniej kazdy dostaje standardowa odpowiedz, ze "w twoim przypadku przedluzenie nie jest przyznane"... Daj sobie tez spokoj z "najlepszymi", "najwiekszymi" stronami oferujacymi tego typu uslugi. Zawsze mowie ludziom jedna rzecz: szukaj kogos, kto wezmie Twoja sprawe personalnie, a nie jakbys byl numerkiem.. I pozniej ktos Ci powie "sorry, nie wyszlo.." W Twoim przypadku calosc procedury bedzie zalezec od tego jaka droge wezmiesz - od tego bedzie zalezec na jak dlugo bedziesz sie staral o wize, kiedy wszystko wyslesz, co wyslesz, jak i co napiszesz, jakie dokumenty itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.