agatenka Napisano 14 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 Powiem szczerze że nie wiem, wtedy nie liczyłam a teraz nie pamiętam Do tej pory mam "dziennik" z zapisaną trasą, przejechanymi milami, noclegami i odwiedzonymi miejscami, ale kosztu nigdy nie zapisywałam. Ale nie były to jakieś kosmiczne pieniądze. Jechaliśmy w kilka osób, na zmianę płaciliśmy za paliwo, hotele czy drobne wydatki. Wypożyczenie samochodu, ( Van, z 10% zniżką AAA i jakimś kuponem) około 1000$ za miesiąc, hotele średnio $50 -$100, Poza małymi wyjątkami (np. Antelope Canyon) karta na parki $80, Nie stołowaliśmy się dobrych restauracjach, były to raczej subway, pizza hut, czy china buffet, żeby tylko napchać żołądki i jechać dalej. Wydaje mi się że mogło to być ok $1200 za osobę Następne w planie Northwest mam nadzieje że jeszcze w tym roku.
c4r0 Napisano 14 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 Super wycieczka Na prawdę kawał drogi Moja to było mniej więcej 1/3 ilości mil i również 1/3 liczby dni, koszt też pewnie około 1/3 - nawet się zgadza
pi3cho82 Napisano 14 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 Ja ostatnio przejechałam taką trasę http://3.bp.blogspot...0-h/koniec2.jpg w 26 dni (10000mil), momentami bywało ciężko ale daliśmy radę. agatenka Twoja wycieczka to mistrzostwo świata. Niestety mam mniej czasu więc i wycieczka będzie krótsza. Tak bardziej dla zabawy niż na poważnie policzyłem sobie z proporcji 26 dni-10000 mil 15 dni- X mil wychodzi, że możemy zrobić około 5,5 tys mil:) Jednak będziemy tylko we dwoje więc pewnie wyjdzie trochę mniej. Chciałym się Was spytać o cenę biletu tzn. co to znaczy "tani" bilet na zachód USA (w dwie strony). Obecnie korzystając z wyszukiwarki kayak.com najtańszy bilet do San Francisco i z powrotem kosztuje 2572 złote (na listopad). Czy to "tani" bilet? Pozdrawiam
jkb Napisano 14 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 agatenka Twoja wycieczka to mistrzostwo świata. Niestety mam mniej czasu więc i wycieczka będzie krótsza. Tak bardziej dla zabawy niż na poważnie policzyłem sobie z proporcji 26 dni-10000 mil 15 dni- X mil wychodzi, że możemy zrobić około 5,5 tys mil:) Jednak będziemy tylko we dwoje więc pewnie wyjdzie trochę mniej. Chciałym się Was spytać o cenę biletu tzn. co to znaczy "tani" bilet na zachód USA (w dwie strony). Obecnie korzystając z wyszukiwarki kayak.com najtańszy bilet do San Francisco i z powrotem kosztuje 2572 złote (na listopad). Czy to "tani" bilet? Pozdrawiam 2.5k za lot transatlantycki poza sezonem to w miarę tanio - klasa ekonomiczna w niższych fare'ach.
c4r0 Napisano 14 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 Ja bym powiedział, że to tani. Ale uważaj też z tymi "najtańszymi" biletami z wyszukiwarek. Ja kupiłem dosłownie parę dni temu bilet Gdańsk-LAX-Gdańsk na wrzesień za 3000zł (jakieś $880 - to jest dla mnie tanio). Jak moi rodzice lecieli do LAX w lipcu na wakacje to płacili po 4100zł. Najtańszy lot jakim leciałem do Kalifornii (WAW-LAX-WAW) kosztował $780, było to w 2009 liniami Northwest Airlines. Pozostałe loty wykupuję w Lufthansie - wolę trochę dopłacić i nie wpakować się w żadne g...
agatenka Napisano 14 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2012 agatenka Twoja wycieczka to mistrzostwo świata. Niestety mam mniej czasu więc i wycieczka będzie krótsza. Dzięki, naprawdę było warto. Popatrz na drugi wariant, który zrobiliśmy kilka lat wcześniej też tylko we dwoje. Zaczynając i kończąc w Las Vegas, zajęło nam to ok 11-12 dni, jednak skupiliśmy się na parkach narodowych, przez miasta dosłownie przejerzdzając, zatrzymując się na kilka godzin lub nocleg. http://img837.imageshack.us/img837/1949/mapaov.jpg 1 Las Vegas 2. Death Valley 3. Yosemite N.P 4. San Francisco - santa cruz - rt1 do santa barbara 5. Los Angeles 6. La - Williams (Grand Canyon) 7. Monument Valley 8 Antelope canyon 9 Bryce Canyon 10 Zion Canyon 11 Las Vegas Coś możesz pominąć, w niektórych miejscach zostać dłużej. Przy dość szybkim tempie 15 dni bez problemu takie coś obiedziecie, poświęcając więcej czasu na miasta. Taka pętla mniej więcej 2200 - 2400 mil
pi3cho82 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 http://img837.images...1949/mapaov.jpg 1 Las Vegas 2. Death Valley 3. Yosemite N.P 4. San Francisco - santa cruz - rt1 do santa barbara 5. Los Angeles 6. La - Williams (Grand Canyon) 7. Monument Valley 8 Antelope canyon 9 Bryce Canyon 10 Zion Canyon 11 Las Vegas Ta trasa bardzo mi odpowiada. Miasta nie są dla nas szczególnie ważne, poza Los Angeles, gdzie chcielibyśmy zostać 1 dzień i załapać się na mecz NBA:) Zastanawiam się nad jeszcze jedną alternatywną trasą San Francisco-Los Angeles-Las Vegas-Grand Canyon-Dallas-Houston ale jeszcze nie sprawdzałem co można zobaczyć na drodze między Grand Canyon a Dallas. Pomyślę i będę na bieżąco informował i pytał na forum. Pozdrawiam
Nina7 Napisano 16 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 Ja przy okazji też dziękuję za wszelkie zamieszczane tu wskazówki, bo wybieram się na Zachodnie Wybrzeże we wrześniu na 5 tygodni - na pewno skorzystam z Waszych sugestii i porad:) Co do książki The Most Scenic Drives in America: 120 Spectacular Road Trips - jest dostępna w Polsce, można ją kupić przez Internet, choćby tu: http://www.bookcity.pl/A15291140/The_Most_Scenic_Drives_in_America_120_Spectacular_Road_Trips/Readers_Digest Pozdrawiam:)
pi3cho82 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 5 tygodni nieźle Jako, że będziesz wcześniej niż ja w USA to liczę na jakieś opinie po powrocie A co do książki to też ją muszę mieć Czy w planach wycieczki uwzględniasz również park rozrywki z rollercoasterami??
Nina7 Napisano 16 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 Z Amazona pewnie szybciej, ale najbardziej polecam tę księgarnię internetową - darmowa wysyłka i szybka realizacja zamówień, mnóstwo razy już korzystałam i zawsze wszystko w jak najlepszym porządku:) http://www.bookdepository.co.uk/Most-Scenic-Drives-America-Readers-Digest/9781606523582?selectCurrency=GBP Co do parków rozrywki uwzględniam na pewno Disneyland i Disney California Adventure, być może Knotts Berry Farm - to podobno najstarszy taki park w USA (lub jeden z najstarszych), ale jeszcze nie jestem pewna, bo może nam wystarczy Disney. Ja nie jestem wielką fanką rollercoasterów, ale być może moi towarzysze podróży będą chętni, więc nie wykluczam Na pewno nie pominiemy też Sea World w San Diego i Universal Studios w LA, ogólnie będziemy mieszkać u rodziny w OC, więc stosunkowo niedaleko wszędzie, ale chcemy się raczej skupić na parkach narodowych i innych cudach natury bardziej niż na miastach:) Postaram się oczywiście opisać wrażenia po powrocie:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.