Skocz do zawartości

International Experience Canada Na Rok 2013

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie będzie dopiero w poniedziałek :P

Uwaga: Informacja o rozpoczęciu naboru do inicjatywy International Experience Canada i nowych procedur na rok 2013 zostanie zamieszczona na naszej stronie. Proszę śledzić stronę.

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Mam pytanie jak najlepiej uzyskać dowód o posiadaniu pieniędzy 2500tys trzeba iść do banku albo może jest jakiś łatwiejszy sposób? Bo potem z tego co wiem trzeba to przetłumaczyć u przysięgłego. Nie wiadomo czy tak będzie w tym roku ale na pewno będzie trzeba pokazać dowód.

Napisano

Kolega wyczytał to na innym forum,a jest to mail, którego rozsyłają z ambasady:

Pragne poinformowac, ze w najblizszym czasie na stronie internetowej www.canadainternational.gc.ca/poland-pol...xperience/index.aspx? pojawia sie informacje dotyczace rozpoczecia naboru do inicjatywy International Experience Canada. (niestety z powodu technicznego, nie oprogramowania IEC Kompass, tylko sprzetu nie rozpocznie sie przez 01/02/2013 jak bylo na stronie).

Jak juz Pani wie, rozpatrywanie podania zlozonego w celu uczestnictwa w inicjatywie International Experience Canada (IEC) w roku 2013 bedzie przebiegalo calkowicie elektronicznie (online). Zlozenie aplikacji w IEC jest podzielone na dwa etapy:

1. Ocena IEC (przy uzyciu „IEC Kompass”, majaca na celu ustalenie, czy osoba skladajaca podanie spelnia kryteria zawarte w warunkach IEC.

2. Ocena Imigracyjna (przy uzyciu „My CIC”, informacja dostepna w jezyku angielskim / francuskim), majaca na celu ustalenie, czy osoba ta moze byc przyjeta na terytorium Kanady, jako posiadacz Pozwolenia na Prace.

Po otrzymaniu pomyslnej decyzji od IEC poprzez konto ”IEC-Kompass” otrzymasz zawiadomienie o warunkowej akceptacji w formie listu (“Conditional acceptance letter”) z Foreign Affairs and International Trade Canada. Bedziesz poproszony, aby ten list – (“Conditional acceptance letter”) zalaczyc do „MyCIC" (trzeba bedzie utworzyc konto w „MyCIC"), aby Citizenship and Immigration Canada mogl rozpoczac drugi etap – ocene wizowo imigracyjna.

Z przykroscia informuje, ze nie znam dokladniej daty (osoby bardzo intensywnie pracuja nad rozwiazaniem obecnego problemu- cala dobe), prosze sprawdzac email codziennie jak rowniez sledziec strone bo moga uruchomic International Experience Canada podczas mojej nieobecnosci w pracy (nocy).

Przepraszamy za zamieszanie, wszystkie trudnosci, dziekujemy za ciepliwosc, zrozumienie i zainteresowanie, jak tylko ruszy International Experience Canada w 2013 zapraszamy do udzialu.

Przepraszam za brak czcionki polskiej, obecnie mam problem techniczny, ktory to powoduje.

A poza tym dzwoniłem do Gothaer (kiedyś PTU)w sprawie ubezpieczenia. No więc ubezpieczenie ,,W podróży'' (kiedyś Gamma4) bez zniżki za wiek(mam 30 lat) wyliczyli mi 520 zł.

Napisano

Rozmawiałam z pracownikiem z ambasady z warszwy (zostawilam dane i tel. i po ok. 2 tyg do mnie oddzwonili...) powiedziano mi, że wyciąg z konta nie musi być tłumaczony przez tłumacza przysięgłego (bo tak gdzies pisali) tylko zaświadczenie o niekaralności. A bedzie to całkowicie online ponieważ to bedzie szlo od razu do kanady a jakoś poźniej do warszawy -tak mi powiedziala ze nie wie kiedy sie to zacznie bo to zależy kiedy kanada z tym ruszy.

Mam jeszcze takie pytanie Sly pewnie bedzie wiedział :)

Jeżeli bym dostała to pozwolenie itd i bym pojechała a chciałabym pojechać na wycieczkę na teren USA to jak to jest? Czy musze sie starać o wizę? czy tam mam to załatwiać czy lepiej tutaj? Czy wiza jest potrzebna jeżeli bede miala pozwolenie na prace w kanadzie i tam bede pracowala? Jak tak to czy dla dziecka ok. 3lata też musze miec wize? Jak to wyglada?

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam do Was takie pytanie, czy organizując swój wyjazd do Kanady, korzystacie z pośredników w Polsce? Jeśli tak, to kogo polecacie? Czy jest możliwe zorganizowanie W&T tylko z Kanadyjska agencja bez udziału polskiego pośrednika ?

Z góry przepraszam jeśli moje pytanie jest bez sensu, ale dopiero że tak powiem 'wgryzam się w temat'.

Pozdrawiam

Napisano
Jeżeli bym dostała to pozwolenie itd i bym pojechała a chciałabym pojechać na wycieczkę na teren USA to jak to jest? Czy musze sie starać o wizę? czy tam mam to załatwiać czy lepiej tutaj? Czy wiza jest potrzebna jeżeli bede miala pozwolenie na prace w kanadzie i tam bede pracowala? Jak tak to czy dla dziecka ok. 3lata też musze miec wize? Jak to wyglada?

Jako obywatelka Polski potrzebujesz wizy do USA.

Możesz się o nią postarać tutaj (będzie szybciej), bądź już w Kanadzie.

Napisano

Cześć

aggi -w 2011 mając już letter of introduction z Kanady też starałem się razem z kolegą o wize turystyczną do Stanów. Oczywiście nie dostaliśmy. Nawet w sumie nie wiem czemu. Chyba się bali, że jak nie znajdziemy pracy w Kanadzie(lecieliśmy na pracę wakacyjną) to będziemy chcieli nielegalnie pracować u nich. A nawet nam to przez głowe nie przeszło :D i 5 stów poszło w błoto.

honza -jak już byłem w Kanadzie to gadałem z dwiema lub trzema osobami, które korzystały z pośredników i byli zawiedzeni. Np. pomoc w znalezieniu pracy, którą niby oferują wyglądała tak u jednej dziewczyny, że dostała wydrukowane numery telefonów ze strony z ogłoszeniami z GazetaGazeta i sobie dzwoń :blink:

Zajebista mi pomoc ;)

Napisano

Honza to wgryz sie w temat lepiej

zaden Ci posrednik nie jest potrzebny do IEC,mozesz to sam wyslac,wypelnic i tyle..nawet na stronie Ambasady Kanady tak pisze

jedynie musisz znalesc sobie jakies miejsce do nocowania-mieszkania aby Ci przyszedl numer SIN i tyle.,reszta sam sobie znajdziesz,zalatwisz bo chyba znasz jezyk

umiesz szukac po stronach rzadowych jak o numerze SIN ;)

tego masz pelno na stronach www

aggi musisz miec wize turystyczna ,tak samo dziecko

Mozesz sie w Polsce starac o wize lub tez w Kanadzie ale w Kanadzie dluzej sie czeka na rozmowe ale czy Ci dadza to tez nie jest pewne..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...