Pacowsky Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 Cześć jestem nowy. Mam kilka pytań ale zaczne od tego jak wygląda moja pozycja. Mam zamiar wyjechać z moją narzeczoną w tym roku do Kanady a dokładniej do Vancouver. Razem stwierdzieliśmy że najlepszym programem bedzie dla Nas właśnie IEC.Mam rodzinę właśnie w Vancouver(wujek) otrzymamy od niego zaproszenie na pobyt. Ważne jest dla nas by pracować legalnie nie na czarno. Prosze powiedzcie mi jak wygląda ten program wiem że potrzebne jest 2500$ na osobe ubezpieczenie(jaki jest mniej wiecej koszt na osobe?) Dokument o nie karalności, wszystkie dokumenty w języku angielskim prosze powiedzcie jakie to dokumenty? Jakie są szanse że dostaniemy pozwolenie? Jeżeli ruszy możliwość aplikacji to co będzie nam potrzebne dodam że paszporty odbieramy dopiero w marcu czy możemy od razu aplikować? a kolega z zamiarem emigracji na stałe czy raczej turystycznie z opcją powrotu ? jeżeli to nie tajemnica oczywiscie
gaznik89 Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 a kolega z zamiarem emigracji na stałe czy raczej turystycznie z opcją powrotu ? jeżeli to nie tajemnica oczywiscie Oczywiście że z opcją powrotu. Chcemy zobaczyć jak wygląda życie w Ameryce Płn. A głównym powodem jest język ang. Nasz ang nie jest jakiś super, pobyt w kanadzie napewno sprawi że po powrocie nasz ang bedzie dużo lepszy:)
elzbieta90 Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 Mam nadzieje, że ta rekrutacja ruszy jak najszybciej, pisałam kilka dni temu do Pani z Ambasady, która się zajmuje IEC i napisała mi: " W odpowiedzi na Pani e-mail, pragnę poinformować, że nadal nie mamy kontreknej daty (najprawdobodobniej na dniach). Proszę śledzić następującą stronię internetową: http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/index.aspx? – tam pojawią się informacje dotyczące rozpoczecia naboru do inicjatywy International Experience Canada oraz nowe procedury. " Także w sumie nic nowego... no ale cóż trzeba czekać. A co do tego zaświadczenia o niekaralności to u mnie też jest pieczątka "Nie figuruje w Kartotece Karnej Krajowego Rejestru Karnego".
Diverse Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 Zastanawiam się jeszcze nad jednym. Bo w sumie mniej więcej wiem że całego CV nie będzie trzeba przysyłać im jeżeli pracował ktoś w ciągu 5 ostatnich lat w u 3 pracodawców to nie będzie musiał wysyłać CV. A jeżeli będzie miał więcej to może wysłać te CV. I tu jest moja myśl bo np ja nie pracowałem jeszcze nigdzie więcej niż jeden miesiąc. Ostatnia moja praca to była produkcja mebli i też bez żadnej umowy bo w sumie miesiąc tam popracowałem. A tak ogółem to zajmuję się sprzedażą na allegro i też nie w żadnej z firm tylko indywidualnie. To nie wiem czy w moim przypadku będę musiał tam coś podać czy wysłać CV czy zostawić. Może mi ktoś podać maila tam do nich?
sly6 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 tak pisz takie cos jak praca nielegalna gaznik ale Ty poznasz jedynie Kanade i to jedynie BC a nie np Ontario,Alberte a nie Ameryke Polnocna a gdzie USA
Diverse Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 Wiadomo że nie będę tak pisał ;p Ogółem allegro jest raczej legalne bo powyżej jakiejś tam kwoty nie trzeba odprowadzać podatków a też kokosów nie zarabiam. A co do tamtej pracy to bardziej w formie pomocy była. Ale takie są wymogi czy musi być warunek pracy gdziekolwiek wcześniej czy może nie. Nie wiem jak to było w poprzednich latach.
gaznik89 Napisano 15 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2013 Z tego co widze w internecie troche osób jest chętnych na iec. Orientujecie sie jakie są szanse na otrzymanie pozwolenia?
sly6 Napisano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Lutego 2013 Diverse pisalem i pare osob pisalo jak kto bylo kiedys z tym programem.. Mogles byc osoba bezrobotna i dostac takie pozwolenie Gaznik moze i sa chetni ,to sie zobaczy jak to ruszy . zobaczysz po zasadach w 2013 roku jak moze byc z otrzymaniem takiego pozwolenia,kiedys nie bylo trudno dostac takie pozwolenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.