Diverse Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Witam ma 18 lat i od tego roku zrezygnowałem z nauczania w polskim technikum ponieważ nie chcę się marnować już dłużej w Polsce tutaj jak widzę jak to wszystko funkcjonuje to słabo mi. Od dawna interesuję się USA i chciałbym tam mieszkać pracować lub chodzić do szkoły. Wszystko mi jedno ponieważ i tak startowy okres to będzie oswojenie się z językiem itp. oczywiście przed wyjazdem przez kilka miesięcy będę chodził na kurs języka oraz pracował na wózkach widłowych. Słyszałem że jest wiele programów w USA takich jak work&travel lub intership lecz z tego co widzę to trzeba uczęszczać na studia a ja jestem po gimnazjum. Zainteresowałem się też programem International Experience Canada. Mogli byście mi coś w tym kierunku doradzić?
Joanna30 Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Ale doradzić co konkretnie? Na legalną emigrację do Stanów nie masz szans. W nielegalnej raczej nikt Ci tutaj nie będzie pomagał. O IEC poczytasz na stronie ambasady Kanady, do której link/i znajdziesz w wątku, który przytoczyłeś.
Diverse Napisano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Czy są jakieś szanse żeby wyjechać na jakiś program tego typu w moim wielku bez doświadczenia i zdobywać jakieś doświadczenie tam nie mówię na stałe ale na razie przynajmniej rok.
Joanna30 Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Jeśli chodzi o 18-latka, to raczej nie masz z czym szaleć. Mógłbyś się kwalifikować się co najwyżej na Au-Pair: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/uczestnicy-wymiany-kulturalno-naukowej.html#aupair
Diverse Napisano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Na opiekunkę do dzieci?.. No a IEC też od 18 lat jest tylko nie wiem czy trzeba mieć zawód czy można mieć np kurs na wózki widłowe itp?
Joanna30 Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 To musisz po prostu więcej poczytać o tym programie. Ale obawiam się, że polski kurs na wózki widłowe niewiele się przyda w Kanadzie.
sly6 Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 taki kurs na nic sie nie przyda ale warto nauczyc sie jezdzic na takim wozku juz wczesniej po przylocie majac kase -znajac jezyk mozna isc na kurs na wozki widlowe IEC-praca wakacyjna -wyjazd na 1 rok nie musisz pracowac,miec zawodu aby sie kwalifikowac na taki wyjazd
Diverse Napisano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 6 Września 2012 czyli że jak nie muszę pracować żeby tam się dostać czy ogółem tam nie muszę pracować, wyjazd na 1 rok to jest praca wakacyjna? bo w Polsce wakacje trwają 2 miesiące ;d
sly6 Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 widze ze muisz duzoo poczytac na forum o tym programie oraz na stronie Ambasady Kanady to sie tylko tak nazywa ten program-wyjazd-praca wakacyjna,masz max 1 rok aby pracowac lub tez zwiedzac Kanade,mozesz przez 1 rok ciagle pracowac jak Cie bedzie stac to mozesz nie pracowac.
kig Napisano 6 Września 2012 Zgłoś Napisano 6 Września 2012 Gosc sobie przeciez jaja robi... Slabo mu w Polsce a co on chce osiagnac w USA majac skonczone gimnazjum? Na wozkach widlowych pracowac? A niby jak? Bo bez papierow to wystarczajaco jest tu Meksykanow co beda to robic za mniejsze pieniadze niz kolega bedzie potrzebowal do utrzymamia sie na czarno.. Bo zakladam, ze do pracy bedzie codziennie dojezdzal taksowka, bo na prawko nie ma co liczyc... I do tego "zrezygnowal z NAUCZANIA w technikum.." heh, to jak on w wieku 18 lat juz NAUCZA to niech on lepiej w Polsce zostanie bo tam sie wiecej dorobi niz tutaj na wozkach widlowych! Kubel zimnej wody na leb, ot co mu sie przyda!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.