Skocz do zawartości

Jednokrotna wiza turystyczna na granicy USA-Kanada?

MoniaZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem w posiadaniu wizy USA i Kanady.

Obecnie jestem w Detroit, wiec do Kanady mam rzut beretem.

Podczas wizyty w ambasadzie kanadyjskiej, ktora mialam przyjemnosc odbyc, chcialam wyrobic wize turystyczną wielokrotną. "Pan w okienku" poinformował mnie, że "na wizę wielokrotną ma pani marne szanse, bo konsul z reguły za pierwszym razem takiej wizy nie wystawia, wystawia jedynie jednokrotną a różnicy w cenie nie zwraca. A taka wiza jednokrotna drogą lądową pomiedzy USA a Kanadą działą jak wielokrotna, ( czyli tylko wlecieć do Kanady może pani na nią tylko raz).

Jakież ogormne było dziś moje zdziwienie, wybrawszy sie na wycieczke do Windsoru, kiedy celnik na granicy przekreslil moją wizę, a na pytanie, czy to znaczy ze juz wiecej nie bede mogla wjechac do Kanady odpowiedział " Dokładnie tak, przecież tu jest napisane "No. of entries - ONE".

Słów mi zabrakło....

No niby jest tak napisane, ale "Pan w okienku" mowił co innego.....

O co w tym wszystkim chodzi???

Czy "pan w okienku" abasady udzielał nieprawdziwych informacji????

Czy od czasu jak wyrabiałam wizę czyli od kwietnia 2005 coś sie zmieniło????

Czy po prostu celnik jest niedoinformowany???

Co mam robić poradzcie.

Miałam w planach zwiedzenie Toronto i Niagary....

A teraz wszystko przepadło??????

Help!

Monika

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

o a to dziwne,ciagle w Ambasadzie slyszalem ze majac ta wize mozna jezdzic pomiedzy USA i Kanady wiele razy w okresie waznosci wizy,a moze chodzi ze nie bedziesz mogla wjechac z terenu Polski na teren Kanady?bo z USA bedziesz mogla,a po drugie urzednik musial Ci wpisac ile mozesz przebywac na terenie Kanady?masz tam jakas date?

Napisano

No wlasnie... coś tu śmierdzi.... :D

Ze z terenu Polski to na pewno nie bede mogla wleciec, to wiem. Ale ze wjechac ?????

Wize mam przekresloną a stempel mam z data wjazdu. Ale celnik pytal sie na ile, wiec odpowiedzialam mu zgodnie z prawdą, ze na kilka godzin jedynie. Moze dlatego mam date wjazdu jako limit pobytu.

Jest tozwykla pieczatka jaka sie daje przy wjezdzie, podobna jaka dostajesz gdy chcesz wjechac do Czech, czy na slowacje... ;)

Hamerykanina znajomego nie mam .... ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak radziliscie tak zrobilam.

Kompletny cytat odpowiedzi działu wizowego ambasady kanadyjskiej poniżej:

"W nawiazaniu do Pani listu uprzejmie informujemy, ze majac wielokrotna wize amerykanska i jednokrotna wize kanadyjska, moze Pani wielokrotnie przekraczac granice kanadyjsko-amerykanska, w ramach waznosci obu tych wiz.

Jesli zamierza Pani starac sie o nowa wize kanadyjska na terenie Stanow Zjednoczonych, powinna Pani zglosic sie do najblizszej placowki kanadyjskiej na terenie Stanow Zjednoczonych i tam dowiadywac sie o warunki uzyskania wizy.

Z powazaniem,

Dzial Wizowy "

Skoro moja wiza jednokrotna powinna działać jako wielokrotna to dlaczego mam wyrabiać nową?????

P.S. To nie koniec jeszcze mojej wymiany mailowej z ambasadą.

C.D.N.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie mogli tak tego zrozumiec. Wszystko bylo przeciez jasno i wyraznie napisane. Jak dotad kolejnej odpowiedzi nie dostalam z ambasady, po prostu mnie OLALI!!!

• 7 miesięcy później...
Napisano

witam

mam takie pytanie odnosnie vizy canadyjskiej. w wakacje jade do USA z Work&Travel na wizie J1. czy aby odwiedzic Canade np na 2 dni potrzebuje visy canadyjskiej czy na amerykanskiej visie J1 moge przekroczyc granice USA-Canada w celach turystycznych? i jesli tak to jakiej wizy potrzebuje i czy mam ja wyrobic tu w polsce czy lepiej juz na miesjcu w USA? i jakie sa procedury zalatwienia takiej wizy? z gory dziekuje

Napisano

izabela-karabela mozesz sie starac o wize turystyczna do Kanady w USA lub tez w Polsce.Jesli w Polsce to powinnas miec juz wize(J-1) w paszporcie i skladasz papiery (ze szkoly,konto bankowe jak masz itp).tutaj masz wiosek o wize do Kanady:

http://www.canada.pl/Forms/PolAppV.asp

Ambasada pracuje od poniedzialku do piatku 8:15 do 11:00 w te godziny skladasz wniosek i czekasz na rozmowe jesli nie bedziesz miec rozmowy to po 14 masz odbior wizy(w srody nie ma przyjec interesantow)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...