OLUDOMI Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Witam mam pytanie z racji że już nie długo będzie mnie to dotyczyć mam taką słodką nadzieje i jak to jest z pracą jako psycholog w USA slyszlam że trzeba miec specjalizacje albo doktorat i teraz tak.(ZAZNACZAM ZE JESTEM NA SPECJALIZACJI KLINICZNEJ) .1. W Polsce nie ma czegoś takiego jak DOKTORAT z tego co wiem to tylko w USA i na ternie USA jest ono akceptowane 2. specjalizacje mamy na studiach 2 lata plus praktyki do tego 3. jedyne co możemy zrobić to studia podyplomowe o określonej specjalizacji ( można zrobic ową specjalizację w USA?) ponieważ nie musiałabym siedzieć w kraju . i kurs psychoterapeutyczny ale on trwa 4 lata także najlepiej byłoby też w USA I jak to z tym wszystkim jest i również pytanie jeszcze jedno mąż ma licencjat z informatyki na politechnice teraz będzie robił magistra i też prosze jak coś wiecie jak to tam z tym jest.? Bardzo przepraszam za tak dużą liczbę pytań.
mikun Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 fajnie że pytasz ale to nie ten dział, i post nie na temat, proszę admina o przeniesienie
River Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Tutaj troche jest odpowiedzi na Twoje pytania: http://forum.usa.info.pl/topic/17570-studia-w-usa-psychologia-kliniczna/page__hl__psychologia
River Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Witam mam pytanie z racji że już nie długo będzie mnie to dotyczyć mam taką słodką nadzieje i jak to jest z pracą jako psycholog w USA slyszlam że trzeba miec specjalizacje albo doktorat i teraz tak.(ZAZNACZAM ZE JESTEM NA SPECJALIZACJI KLINICZNEJ) Ogolnie tak,trzeba miec specjalizacje,doktorat juz niekoniecznie.Z MA mozna juz pracowac w zawodzie.Z BA w zawodach pokrewnych.Kazdy stan ma inne zasady dotyczace zawodu psychologa takze musisz szukac info wg stanu.Co do psych klinicznego to slyszalam ze program sie rozni i psych z Polski musi dorabiac tu kredyty,ale nie znam szczegolow. .1. W Polsce nie ma czegoś takiego jak DOKTORAT z tego co wiem to tylko w USA i na ternie USA jest ono akceptowane Phd trwa sporo lat i b trudno sie na takie studia dostac 2. specjalizacje mamy na studiach 2 lata plus praktyki do tego Tutaj jest podobnie,lecz zalezy od programu. 3. jedyne co możemy zrobić to studia podyplomowe o określonej specjalizacji ( można zrobic ową specjalizację w USA?) ponieważ nie musiałabym siedzieć w kraju . i kurs psychoterapeutyczny ale on trwa 4 lata także najlepiej byłoby też w USA Studia podyplomowe przygotowuja do zawodu psychologa,specjalizacji jest tu multum.Tutaj jednak wiekszosc studentow podyplomowych studiuje online. Co do terapii,aby byc terapeuta nie musisz miec 4 lat kursu.Sa takie ktore trwaja znacznie krocej.Zalezy od tego jakim terapeuta chcesz byc.Tutaj jest duzo mozliwosci ale duzo zalezy w jakim stanie bedziesz.Troche trudno odpowiedziec na pytania nie wiedzac na jakich zasadach tu bedziesz i jaki stan masz na mysli.Pierwszy krok to moim zdaniem znalesc program ktory Cie interesuje,potem starac sie nostryfikowac dyplom.No i polecam tez to forum,jest tam mnostwo info: http://forums.studentdoctor.net/ I jak to z tym wszystkim jest i również pytanie jeszcze jedno mąż ma licencjat z informatyki na politechnice teraz będzie robił magistra i też prosze jak coś wiecie jak to tam z tym jest.? Bardzo przepraszam za tak dużą liczbę pytań.
sly6 Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 River wiadomo na jakim pobycie ta osoba ma byc,,pare postow z loterii dv 2013 wyjasni Ci ze moze dostac wize na pobyt staly z loterii wizowej ale wiem ze musisz wszystkich postow czytac to pisze to jesli ta osoba dostanie wize. Nostryfikacja dyplomu to jedno ale co z praca w zawodzie,licencja dana na dany stany?to juz inna sprawa jak ze znajomoscia jezyka angielskiego?
River Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 River wiadomo na jakim pobycie ta osoba ma byc,,pare postow z loterii dv 2013 wyjasni Ci ze moze dostac wize na pobyt staly z loterii wizowej ale wiem ze musisz wszystkich postow czytac to pisze to jesli ta osoba dostanie wize. Nostryfikacja dyplomu to jedno ale co z praca w zawodzie,licencja dana na dany stany?to juz inna sprawa jak ze znajomoscia jezyka angielskiego? Dzieki za info:) Fakt,droga do zostania psychologiem nie jest latwa,raczej dluga i dosc skomplikowana.Jezeli kolezance uznaja dyplom to bedzie miala z gorki.Fakt jezyk musi byc na b dobrym poziomie.Trudno radzic bo kazda sytuacja jest inna no i wszystko zalezy od stanu.Ale ogolnie zycze powodzenia w dostaniu wizy i realizacji planow:)
River Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 Post kogos kto konczyl psychologie kliniczna w Europie(duzo info jak to tutaj wyglada) http://forums.studentdoctor.net/showthread.php?t=530359 Kolejny przydatny link dotyczacy licencji w danym stanie: http://www.asppb.net/i4a/pages/index.cfm?pageid=3395 http://www.apa.org/international/resources/faq/us.aspx
OLUDOMI Napisano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2012 stan ilinois chicago narazie zielona karta ok a o informatyce cos wiecie?
sly6 Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 tutaj juz sie licza zdolnosci i umiejetnosci i sprzedanie siebie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.