kacloo122 Napisano 10 Października 2012 Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Witam, za rok mam zamiaru rozpaczac studia logistyczne w warszawie. Moze ktos sie orientuje jak po logistyce jest z praca w stanach. Jesli to zly dzial to z gory przepraszam.
Joanna30 Napisano 10 Października 2012 Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Ale masz podstawy do emigracji do Stanów, że pytasz, jak z pracą po studiach, których jeszcze nie zacząłeś? Rynek pracy może się zmieniać i ciężko przewidzieć, co będzie za kilka lat. Ale jeden fakt na pewno się nie zmieni - trzeba mieć podstawy do emigracji i legalnej pracy.
kacloo122 Napisano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Jestem poprostu ciekaw jak sprawa wyglada w danej chwili
coldsauce Napisano 10 Października 2012 Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Witam, za rok mam zamiaru rozpaczac studia logistyczne w warszawie. Moze ktos sie orientuje jak po logistyce jest z praca w stanach. Jesli to zly dzial to z gory przepraszam. Jezeli interesuje Cie czasowa emigracja na wizie pracowniczej i ewentualny pozniejszy sponsoring pracodawcy Twojej aplikacji na zielona karte to niestety mam dla Ciebie zle wiesci - nie ma najmniejszych szans na prace w tej profesji. Jezeli na powaznie myslisz o pracy w USA zmien kierunek studiow na robotyke/automatyke, informatyke (programowanie) itp...
Caroll&!# Napisano 10 Października 2012 Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Ja powiem z perspektywy osoby, która właśnie wyemigrowała do Stanów i szuka pracy. Skończyłam Supply Chain Management, i ofert pracy jest bardzo dużo, zwłaszcza dla osób z dyplomem magistra, z naprawde ciekawym rozwojem kariery i pensją. ALE za każdym razem jak wypełnia sie aplikacje, to jest pytanie odnośnie, czy masz pozwolenie o pracę w USA i czy jest ono stałe i czy w przyszłości nie bedziesz wymagał sponsorowania (wiza pracownicza). Takie sponsorowanie jest drogą inwestycją dla firmy (nawet do $50,000), więc mało pracodawców się na taki ruch decyduje. Jeśli chcesz zaraz po studiach próbować swoich szans w USA, to są one niestety minimalne...
sly6 Napisano 10 Października 2012 Zgłoś Napisano 10 Października 2012 w danej chwili? a jak latwo wyglada lub tez zle to dokonasz dobrego wyboru bo za te 3 lata cos sie zmieni i co wtedy bedzie?
kacloo122 Napisano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Od razu po studiach to nie mam zamiaru, ale po paru latach dlaczego nie. I jeszcze z czystej ciekawosci to co Caroll napisala "to jest pytanie odnośnie, czy masz pozwolenie o pracę w USA". To tylko zapewnia zielona karta, tak?
sly6 Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 zapewnia to tez wiza pracownicza ale tutaj musisz miec danego pracodawce co bedzie chcial sie w takie cos bawic i zalatwiac moze zacznij od lektury forum,strony Ambasady USA oraz stron rzadowych po paru latach moze byc roznie .. masz byc dobry w tym co robisz,lubiec to..to jest podstawa..
pacio177 Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Witam, za rok mam zamiaru rozpaczac studia logistyczne w warszawie. Moze ktos sie orientuje jak po logistyce jest z praca w stanach. Jesli to zly dzial to z gory przepraszam. Jakbys po tych studiach pracował w Polsce w DHL/UPS/FedEx i zostałbys szefem logsityki to mysle ze miałbys cien szansy aby w przyszłosci zostac przesniesionym za granice , a nuż do USA
Caroll&!# Napisano 11 Października 2012 Zgłoś Napisano 11 Października 2012 Tak, stałe pozwolenie o pracę zapewnie albo obywatelstwo albo zielona karta. Wizy wymagają sponsoringu, więc nawet jeśli uda Ci się wyjechać do Stanów na wizie pracowniczej, to nie ma gwarancji, że jak Ci się skończy kontrakt, to będziesz mógł zostać i pracować dla innej firmy... Dlatego nie polecam szukania studiów w celu emigracji do Stanów, bo żadnej gwarancji nie ma, że to się uda...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.