arbo Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Zależy co kto lubi Ale serio - w Kalifornii klimat o wiele przyjemniejszy niż na Florydzie. A trzęsienie trochę pohuśta, podczas gdy huragan niweluje. Z tym klimatem pewnie masz rację - w lecie Floryda faktycznie jest dość szokującym miejscem (szczególnie wilgotnością). W Kalifornii nigdy nie byłem, ale słyszałem, że faktycznie jest przyjemnie pod tym względem (i nie tylko pod tym). A co do trzęsienia ziemi to z tym "huśtaniem" to chyba trochę bagatelizowanie :-) 25 lat temu to chyba nawet jakieś autostrady się zawaliły z tego co pamiętam.... Huragan faktycznie niweluje (miałem okazję przeżyć Andrew w 1992 na Florydzie), ale nie atakuje tak nieprzewidywalnie jak trzęsienie ziemi... Tak więc 2:1 dla Kalifornii lub też remis ze wskazaniem :-) Cytuj
Aiglon Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Na florydzie po porstu jest gorace pieklo, zm ieniajace sie w bardzo gorace pieklo albo umiarkowanie gorace pieklo. W Kalifornii chyba jest troche wiecej zroznicowania, przynjamniej z mojej perspektwy. A huragany to zapowiadaja, przygotowuja i jeszcze jest tax free weekend zeby sobie kupic swieczki i zapalki Dajcie znac, czy u was wszystko ok. Na zdjeciach wygadla to strasznie Cytuj
Anubis Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Z tym klimatem pewnie masz rację - w lecie Floryda faktycznie jest dość szokującym miejscem (szczególnie wilgotnością). W Kalifornii nigdy nie byłem, ale słyszałem, że faktycznie jest przyjemnie pod tym względem (i nie tylko pod tym). A co do trzęsienia ziemi to z tym "huśtaniem" to chyba trochę bagatelizowanie :-) 25 lat temu to chyba nawet jakieś autostrady się zawaliły z tego co pamiętam.... Huragan faktycznie niweluje (miałem okazję przeżyć Andrew w 1992 na Florydzie), ale nie atakuje tak nieprzewidywalnie jak trzęsienie ziemi... Tak więc 2:1 dla Kalifornii lub też remis ze wskazaniem :-) Jeżeli przeżyłeś Andrew, to wiesz czego można spodziewać się na Florydzie. Po Andrew przez kilka dni nie mogliśmy odszukać 70-letniej ciotki mieszkającej w Homestead bo zabrano ją do jakiegoś ośrodka dla ofiar huraganu. Z domu została kupa drzazg. Huśta nawet w Nowym Jorku, tak co 10 lat. Kilka lat temu epicentrum trzęsienia było koło Waszyngtonu, ale i w NYC było odczuwalne. Owszem, w 89 r. w Bay Area załamała się estakada na Nimitz Freeway. Niestety były ofiary śmiertelne, bo trzęsienie nastąpiło w godzinach szczytu, i kilka samochodów spadało w szczelinę. Klimat kalifornijski to raj w porównaniu z Florydą. Nawet okolice pustynne tak jak East Bay czy Inland Empire mają gorące lato, ale bez wigoci. Cytuj
Nigella Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 E tam, przesadzacie z tym pieklem Od kilku dni - tak srednio - jest "jedyne" 30 stopni w cieniu i - mimo pory deszczowej - nie pada, przynajmniej w moim rejonie. Dzisiaj na przyklad byl przepiekny dzien, goraco, niebieskie niebo, ani jednej chmurki Cytuj
mariano85 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 tak na szybkow skrócie,Planuje ... nie wiem czy mi wyjdzie bo sporo problemów, odwiedzic moja dziewczyne w ten długi weekend przylot Pittsburg PA 7am 8/31/2014 wylot richmond VA 6pm 9/3/2014 Ona bedzuie w tym czasie u rodziny w Deep Creek Lake MD 21561To była by niespodzianka wiec ona o niczym nie wieJak sie moge dostać z lotniska z pittsburga do deep creekwynajcie samochodu spore koszta a tymbardzie ze lot powrotny mial bym z Richmondjakies pomysły? Cytuj
Anubis Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 A czemu nie lecisz z san francisco do salisbury MD? $418 round trip na expedii Cytuj
Gość miqhs Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 U nas nic nie trzęsło, to bardziej na północ. Szkoda Napy, bo tyle wina się zmarnuje, widziałam zdjęcia porozwalanych beczek, to chyba już do kitu takie wino....Generalnie u nas ziemia ani drgnęła, ale jak zaczęliśmy szukać to okazało się, że trzesie codziennie. Może to jak z halnym, że nam tylko głowa bolała. Ja nie wiem, jak jest w innych stanach, ale...jezu jak tu pięknie Pogoda jest rewelacyjna, a basen zamykają w listopadzie. Mogłoby popadać, bo jest susza, ale nie ma wiglotności która zwala z nóg. Jestem zakochana w Cali Cytuj
mariano85 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Anubis, dzięki za rade. Już lot znalazłem do waszyngtonu! Teraz mam inne pyt co do wynajmu samochodu, znalazłem 2 najtansze:Avis $80 za 2 dni enterprise $56 za dni i teraz moje pytanie: jakie jesze mi dojda koszta kiedy zgłiosze sie po samochód, czy to co jest na stonie to juz wszystko? co do trzesienia :U nas wszystko wporzadku! Mówili że nie ma żadnych ofiar w ludziach, tylko spore straty materialne Akurat tak sie składa że to było ok 3am wrociłem z imprezy i przegladałem cos na kompie.. jak tu nagle caly dom się zacza ruszać O K**** ale dziwne uczucie!! Cytuj
Anubis Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 @Mariano85 Enterprise to solidna i tańsza firma. Te $56 obejmuje ubezpieczenie? Cytuj
mi0706 Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 E tam, przesadzacie z tym pieklem Od kilku dni - tak srednio - jest "jedyne" 30 stopni w cieniu i - mimo pory deszczowej - nie pada, przynajmniej w moim rejonie. Dzisiaj na przyklad byl przepiekny dzien, goraco, niebieskie niebo, ani jednej chmurki Oj i to przesadzają ! Floryda jest super, wilgotność? eee tam, właśnie mimo pory deszczowej jest sucho, a na razie najwyższa temperatura to było 33 stopnie. Jak się jest tu odpowiednio długo to taka temperatura w ogóle niep przeszkadza, wręc przeciwnie. Można w klapkach do sklepu wyskoczyć - to mi się bardzo tu podoba. Bo w Polsce dziś w nocy włączyły się grzejniki w Warszawie, a to jeszcze sierpień! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi