Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Minął ponad miesiąc w USA czas na podsumowanie. Mamy mieszkanie, samochów (już puknięty), szkołę dla syna i otwarte interview. Chyba całkiem nieźle, jak na początkującego. Dobija mnie najbardziej niemożność załatwienia prostych spraw na czas, papiery, które przychodzą pocztą i trzeba milion papierowych formularzy wypełniać przy każdej okazji, formularze online to jeszcze większy KOSZMAR (polityka bezpiecznych haseł w dupnych serwisach + dodatkowe security questions) no i żarcie. Z tym ostatnim jakoś dajemy radę, po prostu trzeba popróbować różnych rzeczy, ale kubki smakowe nam szaleją. Uwielbiam tutejsze LODY i meksykańskie (prawdziwe) jedzenie. Uwielbiam przyrodę, ocean, basen za oknem, pogodę i uśmiechniętych ludzi dookoła :) Warunki życia mamy fajne, chociaż nie udało się wynająć domu. Kasa poszła szybciej niż zakładaliśmy, jak to przy każdym budżecie. Odłożyliśmy sporo biorąc pod uwagę Californię, ale z drugiej strony wcześniej zmobilizowaliśmy się do szukania pracy :P

Jeszcze prawko i praca, ale to w toku. Pisałam w innych tematach o moich przygodach ze szkołą, bo to ważne dla ludzi z dziećmi, a tutaj podsumowuję ogólnie nasz wyjazd za bardzo udany. Mieliśmy ciężkie wieczory, sporo nerwów, dzieciak też swoje dołożył, ale generalnie wybór okolicy do mieszkania był strzałem w dziesiątkę. Brakuje mi przyjaciół, rodziny, ale mam tu sporo do zwiedzania i wciąż jakieś duperele do załatwienia, nie powiem, żebym się nudziła. Nie mam za bardzo kontaktu z Polakami, a Amerykanów powoli rozgryzam, oprócz tych sztucznych jest też wiele naprawdę życzliwych osób. Nie znając tu nikogo czujemy się bezpieczni, u siebie, jakbyśmy tu mieszkali od dłuższego czasu. Jesteśmy swoistą atrakcją, bo innych Polaków dookoła brak :)

Napisano

...Nie znając tu nikogo czujemy się bezpieczni, u siebie, jakbyśmy tu mieszkali od dłuższego czasu...

Ja czuję to samo, przyjaźni ludzie, nie czuję się obco jak np. gdy pracowałem w Szkocji i Holandii, też jak gdybym mieszkał tutaj od dłuższego czasu (nie mam na myśli tego, że mieszkam w NY bo na dłuższą metę to chyba nie dla mnie, tylko optymizm "amerykańskich" ludzi). Gdy czasem ktoś zapyta jak się tu znalazłem i gdy odpowiadam, że jestem Green Card Holder spotkałem się raz z odpowiedzią, że w takim razie jestem już US Person, jestem swój, że tacy ludzie jak my - emigranci od zawsze budowali ten kraj. Jakoś tak miło wtedy się robi :)

Napisano

Nie wiem, jakie kanały TV oglądacie, ale ja odetchnęłam od oglądania zwalczających się polityków dwóch partii. Właśnie leci historia produkcji amerykańskich lodów, wolę chyba być mniej politycznie zorientowana :)

Napisano

miqhs - co do zarcia, macie tam gdzie sobok whole foods?

Tani nie sa, ale jedzenie maja genialne. I w miare normalnie smakujace.

Trzeba patrzec co sie kupuje, niektore rzeczy naprawde maja umiarkowanie dorgie, a inne przerazajaco dorgie

No ale jak chce sie zjesc smacznie i zdrowo :)

Napisano

W Kaliforni jest duzo takich - Sprouts nie jest zly, Andronico's jest swietnym sklepem, Bristol Farms, Monterey Market... no i farmer's market 2-3 razy w tygodniu. Jest do wyboru... jezeli ma sie na to forse ;) Chociaz we wszystkich mozna dostac cos w dobrej cenie... ale trzeba poszukac.

Napisano

No wlasnie nie mamy, jest Nob Hill. Korzystacie z Google express - dostarczają z Whole Foods i innych sklepow za free.

Napisano

"O noes!
We don’t deliver to your area."

Chyba jednak nie mamy opcji :D

Co do szukania - racja, ale na poczatku jak sie chce jesc zdrowo i smacznie, niestety - trzeba placic :)

Oszczednosci zmuszaja do wytezonych poszukiwan :) Mam swoje top 20 z whole foods i sie tym zajadam :)

Napisano

U nas dostarczają więc się skuszę na Whole Foods - co polecacie? Jak stoję przed tuzinek różnych soków to każdy mi się podoba :) Chodzi mi o podstawowe produkty, chleb, mleko, masło, sery. Z tego testowania nic dobrego nie wychodzi a nasze żołądki jadą na oparach :/

Napisano

Właśnie przeczytałem na CNN o trzęsieniu ziemi... Mam nadzieję, że u Was wszystko OK.

Nie ma miejsc idealnych... Też myślę o Kalifornii albo o Florydzie, ze względu na klimat (chyba to jest moja główna motywacja do wyjazdu do USA).Pytanie co lepsze - trzęsienia ziemi czy huragany :(