Skocz do zawartości

Wieksza Szansa Na Uzyskanie Wizy J1 Czy B1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moja sytuacja wyglada nastepujaco,

bylam w USA 4 lata temu przez 3 miesiace na wizie J1, oczywiscie wrocilam w terminie. Wiza ta juz stracila waznosc.

Teraz chce ponownie odwiedzic Stany, a wlasciwie przyjaciela, ktory jest obywatelem.

Nie wiem dlaczego, ale panicznie boje sie decyzji odmownej w Konsulacje, planowalam starac sie o wize turystyczna i pojechac na 2 tygodnie. Teraz zastanawiam sie czy nie ubiegac sie o wize studencka i przy okazji pobytu w USA uczeszczac na kurs jezykowy ESL , wtedy moj pobyt planowalabym nieco dluzszy ok 4 tygodnie.

Moje pytanie brzmi, czy mam wieksza szanse na uzyskanie wizy uprawniajacej mnie do nauki w USA a kurs bylby podstawa do jej wydania czy poprostu starac sie o zwyczajna turystyczna ?

W Polsce studiuje aktualnie dwa kierunki prawo i dziennikarstwo, jestem na II i III roku. Nie pracuje.

W USA bylam raz, legalnie i terminowo wrocilam.

Moja siostra rowniez w tym samym czasie co ja odwiedzila Stany i rowniez wrocila w terminie.

Moi rodzice maja wize turystyczna na 10 lat, w tym czasie byli w USA tylko raz na 2 tygodnie.

Dziekuje za rady i wskazowki.

Napisano

pomylilas dwa rodzaje wiz..

J-1 nie jest na nauke a b1 jest wiza biznesowa

F-1 jest na nauke a B2 jest na wyjazd turystyczny

a masz kase na nauke,dobra wybierzesz szkole do nauki,aby jej urzad i Ambasady nie odrzucili?

Napisano

wybralam jedna z amerykanskich szkol, ktora oferuje nauke jezyka dla obywateli krajow gdzie angielski nie jest jezykiem urzedowym, za darmo.

Nie przypuszczalam, ze renoma szkoly ma jakies znaczenie...

Napisano

Ale czy szkoła wystawi Ci I-20, które to uprawni Cię do uzyskania wizy studenckiej?

Bo być może ta szkoła oferuje kursy takim wymiarze godzin, na który nie jest wymagana wiza F-1.

Napisano

a gdzie taka szkola jest jesli mozna spytac

czyzby to nie byla szkola ale dla imigrantow,takie kursy ale wtedy nie kwalifikujesz sie na takie cos

jesli nawet jest to za darmo to padnie pytanie za co tam bedziesz zyla?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...