tomasz laszczyk Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Hey, Obecnie jestem na rocznych praktykach w USA na wizie J-1 i zostaly mi jeszcze lekko ponad 3 miesiące. Mam siostrę w Stanach, która wyszła za amerykaninia ponad 3 lata temu, ma już oczywiście green card i może się już teraz starać o obywatelstwo z tego co wyczytałem. Czy siostra mając póki co green card może wystąpić dla mnie o zieloną karte? Słyszałem również, że jakby siostra wypełniła już i zlożyłą formularz I-130 oraz inne wymagane dokumenty i procedura o green card by już ruszyła to móglbym być cały czas legalnie w USA i pracować. Czy to prawda? Pewna polka, która już długo mieszka w Stanach powiedziała mi, że do momentu otrzymania zielonej karty poprzez siostre, na ktora w tym przypadku czeka się nawet do 10 lat w najgorszym przypadku.. dostaje się jakis dokument, typu social, ktory gwarantuje mi legalny pobyt i prawo do pracy.. Czy to jest w ogóle prawda? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyśka Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 10 lat to przy dobrych wiatrach. Realne jest raczej 12-13 lat do momentu zakończenia procesu wizowego. Do czasu kiedy Visa Bulletin pokaże Twóją priority date nie masz żadnego prawa do SS, tymczasowego pobytu, EAD czy czego tam jeszcze dusza zapragnie z tego tytułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Po pierwsze - posiadacze zielonej karty nie mogą sponsorować swojego rodzeństwa, więc ze złożeniem petycji musielibyście poczekać, aż siostra będzie obywatelem. Po drugie - sam czas oczekiwania w kategorii F4 (Brothers and Sisters of Adult U.S. Citizens) to jakieś 11 lat (patrz visa bulletin: http://www.travel.st...letin_5779.html) Po trzecie - przez cały czas musiałbyć utrzymać legalny status, a samo złożenie petycji nie daje Ci żadnego statusu. Ta osoba, z którą rozmawiałeś wprowadziła Cię w błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 zamiast sluchac to czytaj strony rzadowe,czytaj np to forum Jak zostaniesz nielegalnie to pozostaje slub z obywatelka USA aby uregulowac status .. Zadna zlozona petycja nie daje Ci gwarancji legalnosci i pracy Tej Pani pomylilo sie legalziajca przez zone-meza,,tam faktycznie skladasz papiery,mozesz dostac pozwolenie na prace i byc w USA do zakonczenia sprawy ale przy slubie z obywatelem przez siostre nic nie wchodzi takiego w gre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.