Pacowsky Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Witam Chcialbym rozpoczac dyskusje na temat pracy w amerykanskim oddziale firmy w Polsce. Macie jakieś doświadczenia w tej materii ? Czy jest jakakolwiek różnica w standardach, kulturze pracy i zarobkach ? Mam pewną perspektywę zmiany pracy, w obecnej brak już jakiejkolwiek możliwości rozwoju (5 lat stażu) jednak czasy niepewne i trzeba dobrze analizować swoje decyzję. Pozdrawiam i zapraszam zainteresowanych do dyskusji
katlia Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Sprawdz ile bedziesz mial urlopu, i realne mozliwosci korzystania z urlopu ktory ci sie nalezy. Bo w USA, czesto trudno jest sie wyrwac na dluzej niz 5-10 dni pod rzad jezeli jestes na jakims wyzszym/bardziej odpowiedzialnym stanowisku.
TomaszNL Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Witam Chcialbym rozpoczac dyskusje na temat pracy w amerykanskim oddziale firmy w Polsce. Macie jakieś doświadczenia w tej materii ? Czy jest jakakolwiek różnica w standardach, kulturze pracy i zarobkach ? Mam pewną perspektywę zmiany pracy, w obecnej brak już jakiejkolwiek możliwości rozwoju (5 lat stażu) jednak czasy niepewne i trzeba dobrze analizować swoje decyzję. Pozdrawiam i zapraszam zainteresowanych do dyskusji Możesz trochę dokładniej opisać swoją sytuację? Z Twojego posta wnioskuje, że pracujesz w Polsce i zastanawiasz się nad pracą w amerykańskiej firmie zlokalizowanej w Polsce (oddział) np. IBM? Chcesz porównać pracę w Polsce do warunków pracy do swoich kolegów po fachu w Ameryce? Czy dobrze rozumiem?
Michael1986 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Ja od siebie dodam (to też zależy tego co będziesz robić), że aż takiej dużej różnicy między Polską tu, a Amerykańskim oddziałem to nie znajdziesz. Ale to też różnie bywa. Generalnie jak wysoko będziesz w hierarchii ma znaczenie. Na dole to nie ma większych różnic. Jak mówi katlia, sprawdź warunki zatrudnienia i opinie na necie (najlepiej jakby były o tym Polskim oddziale). Choć w PL to osobiście jeszcze nie dostałem urlopu w przedziale 5-10 dni.
Pacowsky Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Faktycznie trochę źle to przedstawiłem. Wiem że większość takich tematów dotyczy raczej ludzi z branży IT o wysokich umiejętnościach itp. W skrócie Pracuje do 5 lat na stanowisku spec. ds logistyki w Polskiej firmie prowadzonej przez rodzinę ( nie moją rzecz jasna) Mimo w miarę satysfakcjonujących warunków płacowych oraz atmosfery w pracy nie ma szans na jakikolwiek rozwój oraz awans. Mam 25 lat i o wiele większe ambicję. Jak się okazuje stoję przed pewną szansą angażu w firmie amerykańskiej (to jej pierwszy oddział w PL i 5 w Europie. Stanowisko związane z logistyką (pewnie wielu powie że to nie licząca się fucha) Ale być może ktoś z poza IT pracuje w takiej firmie. Jestem bardzo ciekaw czy takie firmy dostosowują swój poziom do rynku w PL czy czerpią pewne standardy z swojego kraju. Trudno wybadać tą firmę bo istnieje niecały rok , przecieki mówią o pozytywnej płacy, ale co dalej..
Michael1986 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Logistyka to na pewno trochę lepsza branże niż standardowe stanowiska w której pracuje się w PL. Fucha całkiem fajna. Po za tym firma zaczyna w PL więc z początku jeszcze nie prześmierdnie polską "słynna" szkoła menedżeringu, więc powinno być ok. Szczerze, to brzmi obiecująco. Ale decyzja należy do ciebie. Z drugiej strony masz dobrą fuchę. Więc ty musisz zadecydować, czy ryzykujesz czy nie.
c4r0 Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Logistyka to na pewno trochę lepsza branże niż standardowe stanowiska w której pracuje się w PL. A standardowe to jakie? Po za tym firma zaczyna w PL więc z początku jeszcze nie prześmierdnie polską "słynna" szkoła menedżeringu, więc powinno być ok. Wydaje mi się, że nie koniecznie. Jeśli firma zaczynałaby w Polsce w ten sposób, że wysłałaby grupkę swoich ludzi żeby rozkręcali biznes, to może tak, ale co jeśli firma po prostu zatrudni polaków z branży logistyki żeby robili pod ich szyldem? Wtedy pewnie różnicy nie będzie żadnej w stosunku do firm Polskich.
Michael1986 Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 C4r0 standardowe, czyli mam na myśli przeciętne stanowisko Polaka. Napisałem mu po to bo się dołował, że to taka sobie nieciekawa branża/stanowisko, tak jakby każdy w kraju pracował w IT i zarabiał 10.000 zł (nawet w IT teraz doją zdrowo). A ludzie pracują w różnych zawodach To miałem na myśli. Sprawa 2: Racja ale nawet jak menedżerowie będą z Polski to dostaną z centrali w miarę realne zadania, a dopiero z czasem zacznie się lizanie dupy górze i podkręcanie śruby.
c4r0 Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 C4r0 standardowe, czyli mam na myśli przeciętne stanowisko Polaka. No to wiem, ale miałem na myśli bardziej jakie to są konkretnie te przeciętne stanowiska.
Michael1986 Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Biorąc przekrój firm - ile osób pracuje fizycznie w danej firmie. Ile pracuje w biurze. Wiadomo, że tych pierwszych jest więcej. Wszystkie te biedronki, składy, hurtownie. Są i sklepy, firmy informatyczne, biura rozrachunkowe etc. Nauczyciele itd. A jaki procent to śmietanka: dobrzy informatycy, specjaliści, managerowie etc. Wiadomo, że pod standardowe zajęcia podpadają bardziej przyziemne stanowiska pracy. Jedna bardziej płatne inne mniej. Tak jak wszędzie. Nie mówię o jakimś standardowym stanowisku(ach) Polaków, ale o zakresie, pozie życia. Na tym tle Logistyk to nie jest ktoś poniżej średniej, a raczej nawet powyżej. A Pacowski napisał, że to jest nielicząca się fucha, więc go pocieszyłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.