Skocz do zawartości

Praca W Amerykanskiej Firmie W Polsce

Pacowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

odbiegając trochę od tematu, jak myślicie , czy taka firma chciałaby lub mogłaby na prośbę pracownika przenieś go do jednej z siedzib w USA ? Teoretycznie są ku temu przesłanki w postaci odpowiedniej wizy, ale czy technicznie jest to możliwe ? Mam tu namyśli niekoniecznie pobyt stały, a jakiś np dwu letni program takiej wymiany. Oczywiście w pełni teoretyzując.

Napisano

Zadajesz pytanie podobne to "jakie mam szanse dostac wize". Teoretycznie oczywiscie ze tak, bo istnieje fizyczna mozliwosc (zwroc uwage ze L-1A/B wymaga co najmniej roku zatrudnienia i kosztuje sporo kasy), a praktyce - skad ma ktokolwiek to wiedziec ?

Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego mialaby firma to zrobic (na pewno nie na prosbe pracownika bo nikt by nie zostal w Polsce) i dlaczego akurat Ciebie. Naprawde jestes wyjatkowo zdesperowany chcac zmieniac pracodawce tylko i wylacznie z powodu teoretycznej szansy wyslania do US.

Wiekszosc firm ktore znam (a pracowalem w jednej ktora zreszta wyslala mnie do US na L-1B :) ) wysyla ludzi do US po to zeby cos z tego miec jak wroca z nabytym doswiadczeniem...

Napisano

kolego, twardo stąpam po ziemi i jeżeli miałbym zmienić pracodawcę to nie dlatego że miałbym z tego profity w postaci możliwości wyjechania do USA. Głównym czynnikiem jest możliwość rozwoju którego w obecnej firmie nie mam. Pytam o wszystko, gdyż obecnie zmiana praca to bardzo ważna decyzja, wysyłam dość dużo CV i wiem, że trzeba szanować swoje miejsce jesli nie jest się faktycznie wybitnym w czymś co się robi. Pytałem bo na forum jest masa ludzi z różnymi przypadkami. Dla mnie sam wyjazd choćby na pół roku w celu nabycia doświadczenia byłby czymś niesamowitym. Tymczasem jestem jednak w Polsce i moje pytanie główne odnosi się do doświadczeń ludzi którzy pracują w PL w amerykańskiej firmie.

pozdr

Napisano

odbiegając trochę od tematu, jak myślicie , czy taka firma chciałaby lub mogłaby na prośbę pracownika przenieś go do jednej z siedzib w USA ? Teoretycznie są ku temu przesłanki w postaci odpowiedniej wizy, ale czy technicznie jest to możliwe ? Mam tu namyśli niekoniecznie pobyt stały, a jakiś np dwu letni program takiej wymiany. Oczywiście w pełni teoretyzując.

Na parę lat to pewnie ciężko. Wiem natomiast że Intel w Gdańsku wysyła swoich pracowników do USA na kilka tygodni, bardziej na wycieczkę i zobaczenie innych oddziałów niż do pracy. Mój kolega w ten sposób poleciał do Arizony.

Napisano

No więc z moich doświaczeń - w 2001 roku - zaraz po tym jak zacząłem pracę byłem tu prawie pół roku. Później jeździłem regularnie 2-3 razy do roku na tydzień-dwa. Od 2010 bywałem częściej i dłuzej a w 2011 wyjechałem na L-1B. Daje Ci to jakikolwiek pogląd ?

Napisano

Co do wysyłki pracowników za Ocean to wszystko zależy od firmy. Ja pracuję w USA w firmie z centralą w Niemczech i mamy obecnie dwie osoby, które są na tego typie "wymianie" (tj. Niemcy wysłani do USA). Są też osoby, które zostały oddelegowane do pracy w Niemczech na jakiś czas. Ot taka wymiana doświadczeń i ulepszenie współpracy pomiędzy centralą, a "zagranicznym oddziałem".

Myślę, że musisz rozeznać na necie czy i które firmy oferują takie programy. Ewentualnie spytać na rozmowie kwalifikacyjnej (to chyba najlepsze rozwiązanie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...