Skocz do zawartości

I-864A - Prośba O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś podczas rozmowy z konsulem w sprawie wizy CR-1 dostałem informację, że ze względu na to, że mój sponsor rozlicza się wspólnie z żoną, która jest household member będzie potrzebne dodatkowe wypełnienie formularza i-864a. Z tego co zrozumiałem to wszystko rozgodzi się właściwie o podpis, ale jest też tam część "SPONSOR'S PROMISE" i nie wiem, czy mam to rozumieć tak, że główny sponsor też musi podpisać się ponownie pod tym dokumentem?

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

• 4 tygodnie później...

Napisano

Dokument I-864a Wypelnia wspolsponsor. Wypelnia sie go jako kontrakt miedzy sponsorem glownym, a wspolsponsorem jako zgoda

wlasnie o wspolsponsoring. Podpisuja sie oboje na tym dokumencie. sponsor i wspolsponsor (joint sponsor)

Napisano

Hmm... ale czemu jest to konieczne? Jeżeli Twój sponsor chce Cię sponsorować samodzielnie, to może, bez konieczności wypełniania I-864A przez żonę - nikogo przecież do sponsoringu zmusić nie wolno, a każdy ma prawo decydować za siebie. W przeciwnym przypadku dochodziłoby do sytuiacji, że dana osoba nie może nikogo sponsorować bez zgody np. małżonka, co w przypadku, jeżeli ma wystarczający dochód, nie powinno być jej zabraniane. Jeżeli rozlicza się on z podatków wspólnie z żoną, to wtedy dochód widać na paystubach, liście od pracodawcy i formularzach W2.

No chyba, że żona nie ma obiekcji dołączyć do sponsoringu, albo dochód sponsora jest niewystarczający, to wtedy rozumiem, I-864A może tylko pomóc.

Pozdrawiam!

Napisano

Jesli maja wspolny dochod, ktorego uzywaja badz jesli ktos "inteligentnie" wpisal ze wspolsponsor ma assets (ktore naleza do nich obojga) wtedy konsul zwykle zada I-864A.

Teraz konsulowie sa bardziej wyczuleni na to co jest napisane w formularzach sponsorow oraz wspolsponsorow - ma to tez zwiazek z tym, ze ludzie czesto zmieniaja prace, czesto sa samozatrudnieni, biora bezrobocie przez jakis czas itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...