georgepiggy Napisano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2012 Dziś podczas rozmowy z konsulem w sprawie wizy CR-1 dostałem informację, że ze względu na to, że mój sponsor rozlicza się wspólnie z żoną, która jest household member będzie potrzebne dodatkowe wypełnienie formularza i-864a. Z tego co zrozumiałem to wszystko rozgodzi się właściwie o podpis, ale jest też tam część "SPONSOR'S PROMISE" i nie wiem, czy mam to rozumieć tak, że główny sponsor też musi podpisać się ponownie pod tym dokumentem? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
mis Napisano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 Dokument I-864a Wypelnia wspolsponsor. Wypelnia sie go jako kontrakt miedzy sponsorem glownym, a wspolsponsorem jako zgoda wlasnie o wspolsponsoring. Podpisuja sie oboje na tym dokumencie. sponsor i wspolsponsor (joint sponsor)
jkb Napisano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 Hmm... ale czemu jest to konieczne? Jeżeli Twój sponsor chce Cię sponsorować samodzielnie, to może, bez konieczności wypełniania I-864A przez żonę - nikogo przecież do sponsoringu zmusić nie wolno, a każdy ma prawo decydować za siebie. W przeciwnym przypadku dochodziłoby do sytuiacji, że dana osoba nie może nikogo sponsorować bez zgody np. małżonka, co w przypadku, jeżeli ma wystarczający dochód, nie powinno być jej zabraniane. Jeżeli rozlicza się on z podatków wspólnie z żoną, to wtedy dochód widać na paystubach, liście od pracodawcy i formularzach W2. No chyba, że żona nie ma obiekcji dołączyć do sponsoringu, albo dochód sponsora jest niewystarczający, to wtedy rozumiem, I-864A może tylko pomóc. Pozdrawiam!
karina Napisano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 Jesli maja wspolny dochod, ktorego uzywaja badz jesli ktos "inteligentnie" wpisal ze wspolsponsor ma assets (ktore naleza do nich obojga) wtedy konsul zwykle zada I-864A. Teraz konsulowie sa bardziej wyczuleni na to co jest napisane w formularzach sponsorow oraz wspolsponsorow - ma to tez zwiazek z tym, ze ludzie czesto zmieniaja prace, czesto sa samozatrudnieni, biora bezrobocie przez jakis czas itd.
jkb Napisano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 W każdym bądź razie - jeżeli żona nie ma nic przeciwko sponsorowaniu, niech wypełni I-864A i po kłopocie...
karina Napisano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Dokladnie tak - zamiast udowadniac swoje racje (chocbys je mial) po prostu szybciej bedzie jesli sie doniesie I-864A wraz z dokumentami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.