salingMT Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Witam, Zostalem oddelegowany do US na projekt w Chattanooga a konkretniej fabryki VW prze z swoja firme z oddzialem w US (Wiza L-1). Czas pobytu: 2~3lat. Prosze o odpowiedz osoby orientujace sie w temacie na ponizsze pytania: > Polskie miedzynarodowe prawo jazdy - czy uznawane? na ile? co nalezy zrobic jesli nie jest uznawane lub tylko okresowo? > Podatki - jakie, ile, od czego, za co? w jakiej wysokosci (%)? > Wynajem - mieszkania typu: community, domu, apartamenty, itp. dla rodziny (ja+zona+babas 9m.) Jakie ceny? Co wliczone w czynsz? (woda, prad, smieci, internet, silownia, pralnia), jakie dokumenty potrzebne do wynajmu? (np. SSN) > Jesli Chattanooga to ktora czesc najlepiej nadaje sie do zamieszkania? > Wynajem samochodu - jakie ceny? jakie dokumenty potrzebne? > Podatek od psa? > Ubezpieczenie zdrowotne dla mnie i rodziny - jekie ceny? Serdecznie dziekuje za odpowiedz i przepraszam jesli jest juz gdzies podobny watek, ale nie mam czasu na przegladanie wszystkich tematow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 - wystapic o lokalne prawo jazdy - na L-1 spokojnie mozesz je dostac. Pierwsze co bedziesz musial zrobic do uderzyc do social security office po numer SSN. - pracodawca powinien Ci pomoc w podatkach - zwykle jezeli bedziesz na US payroll to beda one pobierane z Twojej pensji. Pozniej bedziesz musial sie rozliczyc z IRSem i Skarbowym tez. - do wynajmu z wypozyczalni to potrzebne jest prawo jazdy i karta kredytowa, tylko na dluzsza mete to wyjatkowo nie oplacalne rozwiazanie. Mozesz kupic albo wyleasingowac, tylko bez credit score bedzie to nielatwe... Generalnie to u mnie w firmie przyjezdzajacym na dlugoterminowe L-1 w tym wszystkim pomaga firma (podatki, wynajem mieszkania, samochod - dostaje sie z firmowej floty placac miesiecznie jakas tam kwote). Podobnie z ubezpieczeniem zdrowotnym - jak bedziesz chcial na wlasna reke to zrobic i uwzglednic rodzine to najprawdopodobniej pensji Ci na samo ubezpieczenie nie starczy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salingMT Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 - wystapic o lokalne prawo jazdy - na L-1 spokojnie mozesz je dostac. Pierwsze co bedziesz musial zrobic do uderzyc do social security office po numer SSN. - pracodawca powinien Ci pomoc w podatkach - zwykle jezeli bedziesz na US payroll to beda one pobierane z Twojej pensji. Pozniej bedziesz musial sie rozliczyc z IRSem i Skarbowym tez. - do wynajmu z wypozyczalni to potrzebne jest prawo jazdy i karta kredytowa, tylko na dluzsza mete to wyjatkowo nie oplacalne rozwiazanie. Mozesz kupic albo wyleasingowac, tylko bez credit score bedzie to nielatwe... Generalnie to u mnie w firmie przyjezdzajacym na dlugoterminowe L-1 w tym wszystkim pomaga firma (podatki, wynajem mieszkania, samochod - dostaje sie z firmowej floty placac miesiecznie jakas tam kwote). Podobnie z ubezpieczeniem zdrowotnym - jak bedziesz chcial na wlasna reke to zrobic i uwzglednic rodzine to najprawdopodobniej pensji Ci na samo ubezpieczenie nie starczy... Pieknie dziekuje za odpowiedz! No wlasnie...firma pomaga mi tylko w pierwszym miesiacu pobytu tj. samochod, mieszkanie + fundusze na dojazd do ambasady i Security Office. Nie wiem jak w przypadku podatku bo czekam na odpowiedz a potem wszystko na "wlasna reke". Credit score? Rozumiem zdolnosc kredytowa a po ilu sie "liczy" i czy w ogole dla alien'ow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Credit score liczy sie od momentu jak masz SSN, tyle ze to troche zamknieta petla - zeby go budowac trzeba miec cokolwiek co na niego wplywa - np. karte kredytowa - ale zeby ja dostac trzeba miec sensowny credit score... Do Social Security office nie potrzebujesz nic poza dokumentami wjazdowymi i wypelnionym formularzem SS-5 - tyle ze najwczesniej mozesz wystapic o niego po 10-14 dniach od wjazdu - od tego zasadniczo musisz zaczac. Jezeli chodzi o wynajem mieszkania to nie mam zadnych doswiadczen bo mimo ze przyjechalem na L-1 to zamieszkalem u swojej obecnej zony... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salingMT Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 A powiedz mi jeszcze prosze czy na Polskim prawku bede mogl przejezdzic do momentu wydania stanowego oczywiscie po wczesniejszym wydaniu SSN? I jeszcze jedno...za 43.000$ na rok (brutto) co daje 3.583$ miesiecznie (brutto) jestem w stanie utrzymac 3-osobowa rodzine? (zona+dziecko 9m.) Dziekuje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Kwestie prawa jazdy sa stanowe wiec musisz zajrzec na strone BMV/DNV dla Tennesse - ja w OH jezdzilem na polskim i mimo ze przepisy pozwalaja to policjant (State Trooper) ktory mnie zatrzymal (zatrzymywali wszystkich po kolei na sobriety checkpoint) powiedzial zebym spadal z tym prawem jazdy... Co do kwoty - to zalezy od standardu ktory oczekujesz. Mieszkanie to od 700 do $2k zaleznie do standardu wielkosci (miesiecznie), kablowka+internet+telefon ($100), 2 komorki family plan z data planem na obydwie - $160 miesiecznie, prad + gaz - od 90 do 150 miesiecznie dla przecietnej wielkosci domu - zaleznie od temperatrury na zewnatrz, woda to $40. Za ubezpiecznie 3 samochodow placimy $1.4k rocznie w Nationwide (w tym jeden to Mustang '65 wiec ma specjalny rate). Rata leasingu za samochod jezeli masz dobry credit score to $200-$400 miesiecznie. Kwoty ktore podalem poza wynajeciem domu (posiadamy wlasny) i leasingu samochodu (tez sa kupione, nie leasingowane) to tyle mniej wiecej place co miesiac. Policz sobie mniej wiecej. Czy da sie taniej - jasne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salingMT Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 Ok rozumiem i dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie bo widze, ze dosc biegle kolega porusza sie w tych tematach to i moze zna odpowiedz na jeszcze jedno: > Czy moja zona, ktora dojedzie do mnie w pozniejszym terminie (lub od razu) moze ubiegac sie o wize z mozliwoscia podjecia pracy? Czy firma moze mi pomoc w zalatwieniu takiej wizy? Kto zalatwia taka wize? Jest to w ogole mozliwe zeby podjela prace podczas takiego wyjazdu? Dziekuje / Mateusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Małżonkowie i dzieciMałżonkowie i dzieci w stanie wolnym poniżej 21 roku życia pragnący towarzyszyć posiadaczowi wizy L-1 lub dołączyć do niego w USA mogą ubiegać się o wizę L-2. Członkowie rodziny nie zamierzający stale przebywać z posiadaczem wizy L-1, lecz jedynie go odwiedzać w USA, mogą ubiegać się o wizy turystyczne B-2 lub podróżować bez wizy, jeżeli objęci są ruchem bezwizowym, tzw. Visa Waiver Program. Małżonkowie posiadający wizy L-2 mogą ubiegać się o pozwolenie na pracę. Aby uzyskać więcej informacji po wjeździe na teren Stanów Zjednoczonych prosimy kontaktować się z Urzędem Imigracyjnym. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/pracownicy-oddelegowani-do-zagranicznego-oddziau-firmy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
salingMT Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 http://polish.poland...ziau-firmy.html Tak wiem, wszyscy odsylaja i cytuja, ale brak odpowiedzi z "wlasnego doswiadczenia"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Ok rozumiem i dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie bo widze, ze dosc biegle kolega porusza sie w tych tematach to i moze zna odpowiedz na jeszcze jedno: > Czy moja zona, ktora dojedzie do mnie w pozniejszym terminie (lub od razu) moze ubiegac sie o wize z mozliwoscia podjecia pracy? Czy firma moze mi pomoc w zalatwieniu takiej wizy? Kto zalatwia taka wize? Jest to w ogole mozliwe zeby podjela prace podczas takiego wyjazdu? Dziekuje / Mateusz. Tak jak Joanna napisala - firma musi pomoc zalatwic L-2, po przyjezdzie wystepuje sie o EAD (Employment Authorization Document) - trwa to 60-90 dni zanim sie go otrzyma. Sprawa jest do zalatwienia - kolega ktory kiedys przyjechal tu z zona na L-1 to przerabial, trwalo to troche ale w koncu pracowac zaczela. Jako ze do narodzin corki jeszcze ~2 miesiace, odwiedzamy daycares bo z miejscami jest cienko (w wiekszosc miejsc trzeba sie na waiting list wpisac) - koszt miesieczny to $1.1k. Bottom line - przemysl czy zonie sie w ogole bedzie oplacalo pracowac... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.