Paweł Janda Napisano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 W końcu, po dwóch latach czytania i pisania na forum będę się starał o wizę turystyczną. Wybieram się na trzy tygodnie do Nowego Jorku, gdzie mam dobrego znajomego, u którego będę mieszkał. Wszystko mam właściwie już załatwione, mam zdjęcie, mam zaświedczenie meldunku [mieszkam za granicą i tutaj też będę aplikował], mam odpowiedni świstek z uczelni oraz kopię umowy z pracodawcą. Teraz już tylko interview. Pomyślałem jeszcze o zaproszeniu od ww. znajomego. I tutaj pytanie, jak to ugryźć? Bo rozumiem, że amerykańska administracja przewidziała tutaj jakiś formularz. I tak na marginesie, wyjazd będę finansował z własnej kieszeni, ale obecnie nie posiadam wszystkich środków przeznaczonych na ten cel. Pytanie więc brzmi: lepiej wziąć wyciąg z własnego konta i w razie W powiedzieć na rozmowie, iż resztę dozbieram w międzyczasie czy też będąc zapytanym odpowiedzieć, że wyjazd będzie finansował ojciec, który prowadzi własną firmę [i której danych finansowych nie mogę od tak sobie skopiować i przedstawić urzędnikowi]? Z góry dzięki.
Jim Beam Napisano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 zadne zaproszenie nie jest ci potrzebne
sly6 Napisano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 To moze nie mow Konsulowi o tym ze czegos nie mozesz Tak czytasz forum ale nie zbyt uwaznie lub tez uwazasz ze zaproszenie bedzie Ci bardzo pomocne od dawna nie jest wymagane i nie pomaga w dostaniu wizy,wszystko odbywa sie na podstawie rozmowy a nie sterty papierow-zaproszen, Jest taki papier jak I-134 ktory mozesz miec ale mozesz miec tak samo napisane na kartce papierow ze taka i taka osoba Cie zaprasza ..
Paweł Janda Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż dzisiaj zaproszenie w żadnym stopniu nie jest wymagane. Ot, po prostu konsulat w Amsterdamie ma najwyższy wskaźnik odmów w zachodniej Europie (23,9%!), więc wolę być jak najlepiej przygotowany. Koniec końców jedną z przyczyn o około 10% wyższego wskaźnika niż w pozostałych krajach zachodniej Europy może być nadgorliwość urzędników. Ale chyba rzeczywiście sobie odpuszczę to zaproszenie, podobnie jak kręcenie z finansowaniem. Jak urzędnik zacznie się interesować moimi finasami to powiem jak jest, mam tyle i tyle, część muszę dozbierać, coś pomogą rodzice a masa kosztów mi odpadnie, bo będę mieszkał u znajomego. edit: głupie pytanie. Na interview mam wziąć zdjęcie, które zuploadowałem w DS-160, pytanie więc brzmi: zdjęcie może być na normalnym papierze czy muszę się pofatygować do ksero i wydrukować na fotograficznym?
sly6 Napisano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 to zdjecie ma byc dobre do wgrania do systemu a wiec moze byc na papierze fotograficznym Widzisz ten odsetek jest wysoki ale nie znasz z tych osob nikogo ,kogo i za co odrzucili .. jak napisalem zaproszenie moze byc na kartce A4 napisane i podpisane a moze byc na tym I-134 ..
Paweł Janda Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 Tylko pytanie nie brzmiało czy może być, tylko czy musi. Wolałbym na zwykłym papierze, mniej roboty.
sly6 Napisano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 tak bylo takie pytanie ale problem polega na tym ze takie zdjecie trzeba dobrze zeskanowac a wiec musi byc dobrej jakosci
kamila126 Napisano 5 Marca 2013 Zgłoś Napisano 5 Marca 2013 czyli jesli dobrze rozumiem ten formularz i-134 zabieram tylko na rozmowe, nigdzie go nie aplikuje??
sly6 Napisano 5 Marca 2013 Zgłoś Napisano 5 Marca 2013 nigdzie ale bez pytania nie pokazuj go I tak pewnie nikt sie o to nie zapyta i nie bedzie tak ze wize otrzymasz po okazaniu tego .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.