LAgata Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Witam Wszystkich:) Mam kilka pytań odnośnie spotkania w Konsulacie w sprawie GC.(7.02.2013 mam sie stawić na rozmowie w Warszawie) 1) w aplikacji podałam adres pod którym zamierzam sie zatrzymać i w zasadzie mieszkać. Osoby do których miałabym jechać są legalnie, czy oprócz tego potrzebuję jakieś specjalne zaproszenie lub oświadczenie z ich strony, że będę na ich utrzymaniu w okresie pierwszych 3 miesięcy mojego pobytu? Jeżeli jest potrzebny do takie oświadczenia konkretny formularz to jaki? Czy to musi być sponsorowanie? 2) Szukam i znaleźć nie mogę strony, na której będe sie mogła zalogować w celu wybrania placówki gdzie bede mogła odebrać dokumenty. Na tej stronce http://www.ustraveld...l_pl/index.html po kilku pierwszych "krokach" wymagają ode mnie numeru którego nigdzie w dokumentach nie widzę 3) Czy na rozmowę z Konsulem powinnam zabrać Międzynarodową Książeczkę Szczepień? 4) czy opłatę przed spotkaniem mogę uiścić w samym juz Konsulacie ? 5) Czy jeżeli mój chłopak - narzeczony (jeszcze sie nie oświadczył ale planujemy wspólną przyszłość) chciałby dołączyć do mojej aplikacji to lepiej teraz Go zgłosić(czyli przed rozmową lub w trakcie wyjaśnić Konsulowi) czy jak już dostanę wszystkie niezbędne dokumenty? Mój kuzyn wylosował GC przed kilkoma laty lecz teraz kilka zasad sie pozmieniało i nie bardzo wiem jak sie w tym odnaleźć. Im więcej czytam różnych informacji tym mniej wiem:( Proszę o w miarę szybkie podpowiedzi:) Dziękuję
sly6 Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 po 1 to nie 2012 a 2013 ... Kolejna sprawa to bierzesz taka ksiazeczke szczepien. aby kogos dolaczyc nalezy miec znim slub a wyrobisz sie ze slubem nawet cywilnym do 7 lutego ?chyba nie wiec lecisz do USA,pracujesz i skladasz na niego papiery ale jako juz zona,,poczeka na GC moze z 2-3 lata nim do Ciebie dolaczy szkoda ze wczesniej nie pomyslalas o slubie przed rozmowa,..wtedy On i Ty byscie dostali GC a tak ... Oplate sie robi juz na terenie Konsulatu w Warszawie i wiesz ze dojdzie pare dol wiecej ? co do tego TNT to zapoznaj sie dobrze z tematem pytania,opowiedzi 2013 a ten dokument od kogos to jest I-134 i chyba zdarzy Ci ktos go wyslac?
kzielu Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Witam Wszystkich:) Mam kilka pytań odnośnie spotkania w Konsulacie w sprawie GC.(7.02.2013 mam sie stawić na rozmowie w Warszawie) 1) w aplikacji podałam adres pod którym zamierzam sie zatrzymać i w zasadzie mieszkać. Osoby do których miałabym jechać są legalnie, czy oprócz tego potrzebuję jakieś specjalne zaproszenie lub oświadczenie z ich strony, że będę na ich utrzymaniu w okresie pierwszych 3 miesięcy mojego pobytu? Jeżeli jest potrzebny do takie oświadczenia konkretny formularz to jaki? Czy to musi być sponsorowanie? 2) Szukam i znaleźć nie mogę strony, na której będe sie mogła zalogować w celu wybrania placówki gdzie bede mogła odebrać dokumenty. Na tej stronce http://www.ustraveld...l_pl/index.html po kilku pierwszych "krokach" wymagają ode mnie numeru którego nigdzie w dokumentach nie widzę 3) Czy na rozmowę z Konsulem powinnam zabrać Międzynarodową Książeczkę Szczepień? 4) czy opłatę przed spotkaniem mogę uiścić w samym juz Konsulacie ? 5) Czy jeżeli mój chłopak - narzeczony (jeszcze sie nie oświadczył ale planujemy wspólną przyszłość) chciałby dołączyć do mojej aplikacji to lepiej teraz Go zgłosić(czyli przed rozmową lub w trakcie wyjaśnić Konsulowi) czy jak już dostanę wszystkie niezbędne dokumenty? Mój kuzyn wylosował GC przed kilkoma laty lecz teraz kilka zasad sie pozmieniało i nie bardzo wiem jak sie w tym odnaleźć. Im więcej czytam różnych informacji tym mniej wiem:( Proszę o w miarę szybkie podpowiedzi:) Dziękuję Z chlopakiem to wtopa. Nie mozesz go do niczego dolaczyc bo nie jest Twoja rodzina. Po otrzymaniu GC - jezeli wezmiecie slub, bedzie na GC czekal 2-3 lata.
LAgata Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Dzięki za szybką reakcję Co do opłat to wiem, że dochodzi dodatkowo 165$ przed wylotem. Mam nadzieję, że dojdzie mi ten formularz do poniedziałku, jeżeli nie... postaram sie przełożyć spotkanie o ile sie uda oczywiście. JEśli chodzi o ślub to faktycznie nie zdążymy...a może... Cytuję: "Jeśli mają Państwo wyznaczone spotkanie przez National Visa Center (NVC) lub Kentucky Consular Center (KCC) należy przed wizytą w Ambasadzie wybrać punkt odbioru dokumentów dla każdej osoby ubiegającej się o wizę. W celu uzyskania bardziej szczegółowej informacji prosimy sprawdzić stronę 36 w Państwa pakiecie informacyjnym." Problem w tym, że albo nie dostałam żadnego pakietu informacyjnego albo nie wiem gdzie go znaleźć a taką opcję też biorę pod uwagę Z chlopakiem to wtopa. Nie mozesz go do niczego dolaczyc bo nie jest Twoja rodzina. Po otrzymaniu GC - jezeli wezmiecie slub, bedzie na GC czekal 2-3 lata. Dzięki teraz to już wiem... coś sie wymyśli
sly6 Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 dawniej udawalo sie zalatwic slub z USC w pare dni ale nalezalo rozmawiac z kierownikiem to byly dawne czasy jak sie tak zalatwialo
LAgata Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Gdyby udało się wziąźć ślub w najbliższą sobotę... Czasy są może inne ale trzeba wiedzieć do których drzwi zapukać... Czyli bez formularza I-134 nie mam po co tak jechać.... jednak zastanawiam się, co w przypadku gdybym nie miała tam zupełnie nikogo...
sly6 Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Mozesz nie miec nikogo w USA i wize tak samo dostac zapytalas sie mnie o dokument wiec Ci napisalem co mozesz miec ,jesli masz tam kogos i tylko tyle moze zapoznaj sie dobrze z tematami jak loteria 2013 ,,wiele osob pisalo jak bylo na rozmowie i nie mialo tego I-134 i wyszlo z wiza-wizami mowisz ze czasy sa inne?,to forum ma juz 8 lat a ja czytalem o loterii wczesniej ze takie slubu byly przed 2000 rokiem tak samo mozliwe ale nalezalo wiedziec co potem zrobic
LAgata Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Mozesz nie miec nikogo w USA i wize tak samo dostac zapytalas sie mnie o dokument wiec Ci napisalem co mozesz miec ,jesli masz tam kogos i tylko tyle moze zapoznaj sie dobrze z tematami jak loteria 2013 ,,wiele osob pisalo jak bylo na rozmowie i nie mialo tego I-134 i wyszlo z wiza-wizami mowisz ze czasy sa inne?,to forum ma juz 8 lat a ja czytalem o loterii wczesniej ze takie slubu byly przed 2000 rokiem tak samo mozliwe ale nalezalo wiedziec co potem zrobic Jestem wdzięczna za pomoc i z pewnością pozaglądam tu jeszcze, poszperam ale już jutro bo dzisiejszy natłok informacji z całego dnia robi mi bałagan w głowie. Dzięki raz jeszcze i do miłego. W razie gdyby sie Komuś cos jeszcze przypomniało zapraszam do rozmowy. Tymczasem:)
sly6 Napisano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 co musisz zrobic to ,,a moze Twoj narzeczony ..oboje to isc do swojego USC i sie spytac o slub przyspieszony kolejna sprawa to chyba da sie odroczyc rozmowe o jakis czas .ale pamietaj tez ze wiz jest okreslona ilosc ,wez takie cos pod uwage.. poszukasz na stronie Ambasady numeru telefonu do dzialu imigracyjnego i tam popytaj tak samo o ten slub i rozmowe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.