Młot Napisano 12 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2013 Witam Was. Jestem jeszcze dość młody (16 lat), jednak muszę wybrać w końcu następną szkołę. A w głowie mi od wielu lat marzy się praca w FD. Tylko nie wiem, gdzie ugryźć. (Chcę skończyć szkołę średnią w Polsce jeszcze). http://joinlafd.org/requirements.html Wchodząc tu jestem informowany, iż muszę minimum mieć 18 lat, wizę oraz szkołę. Tylko nie rozumiem pewnych rzeczy. Np. CPAT, CHSPE, dyplom szkoły wyzszej i kursy EMT-1, również prawo jazdy. Nie mogłem znaleźć join in nyfd. Jeżeli ktoś jest w tym temacie, czy mógłby mi podać przydatne informacje? Nic nie znalazłem o tym na forum. Zaznaczę, że również chciałbym emigrować. Jedna z osób z mojej rodziny (trochę dalsza) jest chyba w US Army. Czy to może mi w czymś pomóc? Pozdrawiam, Miłosz.
kzielu Napisano 12 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2013 A czego konkretnie nie rozumiesz ? Dalsza rodzina w niczym Ci pomoc w kwestii emigracji nie moze, dopoki nie bedziesz mial uregulowanego pobytu w jakis sposob (a jedyne sensowne sposoby to wylosowanie zielonej karty lub malzenstwo z obywatelem) o pracy w FD nie masz co myslec. Wiza pracownicza to tylko czysta teoria w przypadku FD. CPAT masz przeciez dokladnie opisany z czego sie sklada. Sprobuj takze obczaic co dokladnie w US oznacza "high school" - dla ulatwienia dodam ze nie oznacza szkoly wyzszej.
Młot Napisano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 A co daje zniesienie wiz? Przeczytałem już o tych testach trochę. I uważam, że nie powinno pójść tak źle, jeżeli się na to porwę.
Wolf Napisano 13 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Zniesienie wiz nie daje nic dla Twojego przypadku. Kompletnie nie ta bajka.
kzielu Napisano 13 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 A co daje zniesienie wiz? Przeczytałem już o tych testach trochę. I uważam, że nie powinno pójść tak źle, jeżeli się na to porwę. Absolutnie nic. Zniesienie wiz da mozliwosc wjazdu na maks 3 miesiace w celach turystycznych lub biznesowych. Nie wiem co ma pojsc zle, jedna rzecz ktorej w tej chwili zupelnie nie rozumiesz to to ze nie masz zadnej mozliwosci wyjechania tam do pracy. Cala reszta to malo istotne szczegoly w tym momencie.
Młot Napisano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Czyli tylko wygranie loteri bądź związek? Ok, rozumię.
Młot Napisano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Jeszcze mam jedno pytanie. Norwegia chyba jest w VWP. Mój ojciec pracuje już długo na terenie Norwegii. Jeżeli on dostałby obywatelstwo norweskie, czy stamtąd byłoby łatwiej do ameryki? (Jeżeli też miałbym je)
KaeR Napisano 13 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Tak. Norwegia jest bliżej niż Polska. Jak już Ci odpowiedziano, VWP nie ma nic wspólnego z pracą w USA. VWP znosi wizy turystyczne i biznesowe. Pozwolenie na pracę to inna para kaloszy.
kzielu Napisano 13 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Jeszcze mam jedno pytanie. Norwegia chyba jest w VWP. Mój ojciec pracuje już długo na terenie Norwegii. Jeżeli on dostałby obywatelstwo norweskie, czy stamtąd byłoby łatwiej do ameryki? (Jeżeli też miałbym je) Zadnego znaczenia to nie ma - norwedzy tak samo nie moga w US pracowac jak polacy.
Młot Napisano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Rozumiem z tego, że: zniesienie wiz, to tylko turystyka; nie da się tam prawie pracować; jedyne opcje to małżeństwo, bądź GC? Jak zniosą wizy, to pojadę się ożenić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.