mateuszmateusz Napisano 16 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2013 Witam wszystkich. Pewnie jak większość z Was staram się o promesę wizową i mam kilka pytań co do wypełnienia wniosku DS 160, opłaty wizowej i umówienia się na wizytę z konsulem. Może zacznę od wniosku: 1) Sekcja TRAVEL – po wpisaniu danych dotyczących miejsca pobytu w USA (jadę do babci więc wpisałem jej adres) pojawia się pytania o osobę która pokrywa koszty podróży. No i wybieram OTHER PERSON (bo to ona placi). Wypełniam jej dane i na końcu jest pytanie: czy adres osoby pokrywającej koszty podrózy jest taki sam jak adres mojego zamieszkania i korespondencji – w związku z tym moje pytanie: Czy chodzi o adres mojego zamieszkania w Polsce który podalem na początku wniosku czy o adres zamieszkania w USA. Bo jeśli to pierwsze to rozumiem ze mam wybrac NO i powtornie wpisac adres babci, chyba ze jeśli chodzi o adres pod którym będę mieszkal w USA i mam wybrac YES i już nie podaje od nowa adresu babci? 2) Sekcja U.S. Contact – znowu wpisac babcie jako osobe która jest moim kontaktem w USA? Dodam ze posiadam liczna rodzine która przebywa legalnie w Stanach wiec nie wiem czy mam tam podac kogos innego czy znowu wystarczy babcia? 3) Sekcja Work/Education/Training – ok. tu mam największy problem. Jestem studentem ostatniego roku studiow drugiego stopnia. Czyli tytul inżyniera już mam teraz jestem na magisterskich. Co mam wpisac w poddziale Present? Bo rozumiem ze w miejscu Primary Occupation wybieram Student. Pozniej miejsce na wypelnienie aktualnego adresu szkoly i opis zakresu obowiązków… co mam tam wpisac jeśli jestem studentem? Wystarczy samo student? No i teraz poddział Previous. Zaznaczam opcje ze nie byłem nigdzie zatrudniony (bo nie byłem), no i przechodzimy do pytanka o szczeble edukacji? Skoro skończyłem studia pierwszego stopnia to czy wypelniam znowu podajac dane mojego uniwersytetu jako szkola do ktorej wczesniej uczęszczałem? Czy wystarczy jeśli wymienie w tym miejscu jedynie liceum i gimnazjum? Ponieważ w poddziale Present jeśli wybieram ze jestem studentem nie pojawiaja się opcje do wpisania np. kierunku studiow jak w poddziale previous. Mam nadzieje ze wszyscy rozumieja o co mi chodzi. OK. teraz mam jeszcze pytanie co do oplaty. Jade do konsulatu z bratem. Chcemy opłacić opłate (maslo maślane) przez Internet wykorzystując ten Ich system przelewowy. I teraz tak, mogę sobie wybrac ze place za 2 osoby, to wiem i wiem ze mogę za 2 osoby zapłacić z jednego numeru konta. Ale pozniej gdy dochodzimy do momentu zalozenia konta na Stronie ambasady aby umowic się na spotkanie musze założyć osobno konto dla siebie i dla brata? Skoro chcemy podejść do okienka razem i chcemy mieć rozmowe w jednym terminie? Czy musze osobno założyć konta i podac w obu przypadkach ten sam numer potwierdzajacy oplate? Czy mogę to zrobic tylko z jednego zakładanego konta? Tyle ze przy zakladaniu tego konta prosi o podanie numeru paszportuK i który numer paszportu podac, mój czy brata? A może nie ma to znaczenia… Bardzo to zagmatwane ale chciałbym dobrze wypełnić wniosek żeby jednak nie stracic tych 500 które trzeba zapłacić żeby podejść do okienka, przykro byloby gdybym w ogole nie mogl podejść przez zle wypelniony wniosek.. Dziekuje z gory za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Joanna30 Napisano 17 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2013 1. Chodzi o Twój adres zamieszkania/korespondencyjny w Polsce. 2. Tak, wpisz babcię. 3. Możesz wpisać, co studiujesz. Pytanie " Q: Have you attended any educational institutions at a secondary level or above?" dotyczy wszystkich szkół/uczelni średnich lub wyższych, do których uczęszczałeś. Dla gimnazjum/szkoły średniej możesz wpisać "ogólnokształcąca/zawodowa" (w zależności, co Ciebie dotyczy). Dla pozostałych poziomów edukacji musisz podać kierynek/specjalizację. Co do opłaty, to niestety nie pomogę. Na stronie nie ma wyjaśnionej takiej opcji?
mateuszmateusz Napisano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Lutego 2013 Pytanie " Q: Have you attended any educational institutions at a secondary level or above?" dotyczy wszystkich szkół/uczelni średnich lub wyższych, do których uczęszczałeś. Dla gimnazjum/szkoły średniej możesz wpisać "ogólnokształcąca/zawodowa" (w zależności, co Ciebie dotyczy). Dla pozostałych poziomów edukacji musisz podać kierynek/specjalizację. Aha czyli w miejscu previous wpisuje tylko uczelnie wyższą i liceum tak? Bo gimnazjum nie jest w Polsce szkołą średnia z tego co kojarze, chyba że sie cos zmienilo Co do opłaty, to niestety nie pomogę. Na stronie nie ma wyjaśnionej takiej opcji? No wlasnie na stronie nie ma wyjasnienia jako takiego, a przynajmniej ja nie znalazlem. Myslicie ze na infolinii pomoga? Czy mozna tam dzwonic jedynie zeby umowic rozmowe z konsulem?
mateuszmateusz Napisano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 18 Lutego 2013 aha jeszcze jedno, wniosek wypelniamy po polsku czy angielsku? czy to nie ma znaczenia?
sly6 Napisano 18 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2013 nie ma znaczenia wazne aby nie uzywac polskich znakow
kamila126 Napisano 6 Marca 2013 Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 jesli zapomnialam zapisac app ID co zrobic?
Joanna30 Napisano 7 Marca 2013 Zgłoś Napisano 7 Marca 2013 Zacząć wypełniac nowy wniosek. Nie wrócisz do wypełniania wniosku, jeśli już zaczęłaś i nie wczytasz zapisanego wniosku, jeśli nie masz Application ID.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.