Alfer Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Cześć, Gram w Futbol Amerykański tutaj w Polsce. Mam 16 lat, chodzę również na siłownię i mam zamiar startować za jakiś rok w zawodach, żeby się po prostu sprawdzić. Ostatnio sporo rozmyślałem nad studiami w stanach. Wiem, że uczelnie dużo sobie liczą za naukę i mieszkanie i raczej na pewno nie byłoby mnie stać na opłacenie sobie pobytu. Wpadł mi do głowy pomysł na otrzymanie stypendia sportowego. Problem w tym, że nigdzie nie ma żadnych informacji na temat jak to otrzymać, jak wygląda ubieganie się o takie stypendium, za co uczelnia może mi zapłacić, co mi zapewni. Ma ktoś z was informacje na ten temat? Może ktoś był/jest w stanach na takim stypendium? Proszę o pomoc, każdy post nagrodzę plusem.
Alfer Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 Jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie, nie orientuję się na tym forum zupełnie.
kzielu Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 A na jakiej pozycji - tak z czystej ciekawości - grasz ? Gracze college footballu są zwykle rekrutowani (wynajdują ich scouci) bo w tym sporcie siedzi największa kasa i jest najbardziej popularny (z niego utrzymywane są zwykle wszystkie innej dyscypliny na uniwersytetach). Mogę spytać teścia (grał w czasie studiów, później był trenerem), ale z tego co się orientuję to grając w Polsce gdzie poziom jest nawet nie zerowy to na stypendium szans nie masz żadnych...
KaeR Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Chyba to będzie dział F-1... Nie odpowiem na wszystkie pytania. Moja szkoła ma od niedawna drużynę futbolową to pisano o kilku sprawach związanych ze studentami grającymi w tą grę. Stypendia i ich wysokość zależą od szkoły. To raz. Ich wysokość zależy od lokalizacji i funduszy. Jeśli szkoła jest w większym mieście, to koszty życia są wyższe. Średnia wysokość stypendium na semestr była chyba $5000. Problem polega na tym, że in state tuition jest niższe stąd mniejszy czek do wpisania przez "wydział sportowy" dla szkoły. W między czasie napisał kzielu i rzeczywiście gracze są wyszukiwani już na poziomie liceum i to szkoły proponują im warunki. Ty nie masz żadnych osiągów, grasz w Polsce, więc szanse są zerowe w porywach do dwóch zer. Gdybyś grał w tenisa to co innego
Alfer Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 pewnie masz na myśli NCAA, skąd biorą ludzi do NFL. Lig na poziomie koledżu jest sporo. Poza tym futbol to raz, a trójbój to dwa. Ile kosztuje semestr? A na jakiej pozycji - tak z czystej ciekawości - grasz ? Gracze college footballu są zwykle rekrutowani (wynajdują ich scouci) bo w tym sporcie siedzi największa kasa i jest najbardziej popularny (z niego utrzymywane są zwykle wszystkie innej dyscypliny na uniwersytetach). Mogę spytać teścia (grał w czasie studiów, później był trenerem), ale z tego co się orientuję to grając w Polsce gdzie poziom jest nawet nie zerowy to na stypendium szans nie masz żadnych... Center/Defensive tackle. Ogólnie chciałbym startować na lineman'a. A teraz ja zapytam, z całym szacunkiem, skąd wnioskujecie, że w Polsce poziom jest zerowy, skoro prawdopodobnie tutaj nie mieszkacie i nie widzieliście ani jednego meczu?
KaeR Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Ile kosztuje semestr? A teraz ja zapytam, z całym szacunkiem, skąd wnioskujecie, że w Polsce poziom jest zerowy, skoro prawdopodobnie tutaj nie mieszkacie i nie widzieliście ani jednego meczu? $25-30 tyś na rok w przeciętnej szkole w mało istotnej lokalizacji. Nabór na zasadzie scautingu działa już na poziomie lig uniwersyteckich. Musiałby ktoś przyjechać Cię obejrzeć w jakimś meczu na poziomie. Załóżmy, że ktoś Cię przygarnie, Twoje czesne to 3x więcej niż kogoś z danego stanu, zakładając, że szkoła nie jest prywatna. Życzę Ci jak najlepiej, ale chcesz przywieźć drewno do lasu. Może niektórzy nie mieszkają w Polsce, ale znają realia USA i starają Ci się je przybliżyć. Grasz w PLFA?
kzielu Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 A teraz ja zapytam, z całym szacunkiem, skąd wnioskujecie, że w Polsce poziom jest zerowy, skoro prawdopodobnie tutaj nie mieszkacie i nie widzieliście ani jednego meczu? Nie mieszkam, ale jako że football regularnie oglądam i się nim interesuję, to też z czystej ciekawości śledzę jak się coś w Polsce pojawia na ten temat...
Alfer Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 Tak, w tym roku będę grał w PLFA J, PLFA 8 i PLFA I, w jedynce w Special Teamie, bo są problemy, żeby 16-latka wpuścić do wszystkich. Chociaż jak się tacklowi albo centrowi kontuzja zdarzy, to chętnie wskoczę. Poza tym powinienem przybrać jeszcze trochę mięśni, żeby dobić do setki, chociaż jak na 92-kilogramowego zawodnika w takim a nie innym wieku, to z seniorami sobie daję radę nieźle. Chociaż jak się tacklowi albo centrowi kontuzja zdarzy, to chętnie wskoczę. Czy stypendium może wynieść tyle, żebym po prostu miał mieszkanie i naukę za friko?
KaeR Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Alfer, są europejscy gracze w ligach uniwersyteckich. Dostali się przez IFAF. Zobacz może ten link: http://www.active.com/recruiting/articles/8_Steps_to_Getting_Recruited Stypendium może ale nie musi pokrywać wszystkiego. Pod tym linkiem jest napisane, że tylko 1/3 dostaje stypendium, a 10% graczy w high school gra potem dla jakiegoś uniwersytetu.
Alfer Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 dzięki, przydatny link. A jak to wygląda z pracą? Bo wydaje mi się, że wyżywienia raczej mi nikt nie zapewni, słyszałem, że można pracować jakoś w campusie czy coś, można też dostać wizę studencką z możliwością pracy poza, wiecie coś o tym?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.