Skocz do zawartości

Dv2014 - Wylosowany / Nie Wylosowany

shmehr

Czy zostałeś wylosowany w DV2014?  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zosta?e? wylosowany w DV2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To, ze fajnie sie leniuchowalo na wakacjach jako turysta nie oznacza, ze rownie fajnie by sie mieszkalo, nie majac np. w ogole urlopu albo gora 7 dni co w USA nie jest niczym niezwyklym.

Za duzo sie filmow naogladali i pozniej jada tacy i przychodzi zdziwienie, ze urlopu nie dostali, oczywiscie jak juz poczatkowa euforia minie.

nie mierz wszystkich swoją miarą.. eot.

• Odpowiedzi 616
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego nie mogę się zalogować na stronie ze swoim "Confirmation number"? Wyskakuje info na czerwono, że prawdopodobnie popełniłem błąd przy wpisywaniu:

The information entered is not valid. Please review the Confirmation Number, your Last/Family Name, and Year of Birth

to ensure you have entered them exactly as they appear on your DV Confirmation Page.

Several characters are often confused:

0 = zero, O = letter 'O', 1 = one, I = letter 'I' (like 'Ice'), 6 = six, G = letter 'G', 8 = eight, B = letter 'B'

Napisano

Ależ to jest prawda - duża część z ludzi którzy chcą tam się koniecznie wynieść, nigdy w US nie była. A nawet jak była - to zupełnie inaczej jest tam być na urlopie / delegacji a zupełnie inaczej żyć.

Napisano

Ależ to jest prawda - duża część z ludzi którzy chcą tam się koniecznie wynieść, nigdy w US nie była. A nawet jak była - to zupełnie inaczej jest tam być na urlopie / delegacji a zupełnie inaczej żyć.

Wiadomo, że nie wszyscy są świadomi, ale zupełnie nie widzę sensowności powyższych wypowiedzi. Ponadto odbieram je osobiście, bo ja właśnie chcę wyjechać i czuję się obrażana insynuacjami, jakobym nie była świadoma swoich decyzji? Chce mi ktoś uświadomić, że się mylę? Że nie warto tam żyć? Większość z nas tutaj na forum ma historię pewnie bardziej skomplikowaną niż, jak widzę, niektórzy są to w stanie sobie wyobrazić i domyślam się, że stąd tyle negatywnych ocen. Mam nadzieję, że Ci, którzy oceniają nigdy nie będą musieli stanąć przed podobnymi wyborami.

Napisano

Przeciez nikt nie napisal, ze nie warto. USA moze byc Twoim ulubionym krajem do zycia i to jest zrozumiale. Ale jak widze, ze niektorzy pisza tu na forum, ze zaluja, ze nie zostali nielegalnie na wizie turystycznej bo zalapaliby sie byc moze na legalizacje, to smiac mi sie chce. Wiadomo, jak zyje sie 'na nielegalu' w Ameryce. Byloby to zrozumiale gdyby byli obywatelami afrykanskiego kraju trzeciego swiata, tymczasem maja prawo do pracy w calej Europie, moga probowac emigrowac do bogatych krajow takich jak Australia czy Kanada, gdzie nie jest to tak skomplikowane jak w przypadku 'Ameryki'.

Napisano

Ram88 nie generalizuj, mnie też denerwują ludzie, którzy naoglądali się filmów, wchodzą na forum i piszą, że chcą, muszą, pragną wyjechać do USA najlepiej jutro i co mają zrobić, czy jest ciężko, czy łatwo znaleźć pracę, czy jest drogo, czy jest dużo Meksykanów, czy w dużych miastach jest komunikacja miejska i milion innych "czy". Niestety przez to, że USA jest głównym producentem filmów, seriali, celebrytów, sportowców itd. Ameryka jeszcze długo pozostanie "rajem" dla wielu osób, mimo, że słynny American Dream nijak się ma do naszych czasów i w przypadku Polaków teraz bardziej pasuje określenie British Dream ;) Ale dla wielu ludzi na tym forum, USA jest marzeniem, które miało początek w programach typu AuPair, W&T, studia, staże itd., mają tam znajomych albo rodzinę, tęsknią za tym stylem życia, krajobrazami, czyli Ameryką samą w sobie i żadne Australie, Europy, Kanady im jej nie zastąpią. Peace B)

Napisano

Witam

Mam kolejne pytanie co do postępowania wg tej instrukcji,

"PYTANIE: Co zrobić, jeśli zostałem/am wylosowany/a?

ODPOWIEDŹ: Jeśli zamierzasz wyemigrować do USA, to po sprawdzeniu swojego statusu, na stronie znajdziesz także dokładne wskazówki, co robić dalej. Będzie tam odnośnik do kolejnej strony (w DV-2013 była to: http://www.dvselectee.state.gov), na której jest opisane krok po kroku, co dalej robić.

Krok pierwszy - potwierdzenie swoich kwalifikacji"

CO OZNACZA TEN KROK ?

Dodam, że oboje mamy mgr

Czy musimy wysyłać do KCC dyplom ukończenia studiów?

Krok drugi - wypełnienie odpowiednich formularzy i zrobienie zdjęć (cały pakiet należy wysłać do KCC) (lista formularzy, które należy odesłać znajduje się również na stronie ambasady USA)

Krok trzeci - Skompletowanie odpowiednich dokumentów (m.in. zupełnego odpisu aktu urodzenia, dokumentów poświadczających wymagane wykształcenie, zaświadczenia o niekaralności, wyników badań lekarskich

CZY TE DOKUMENTY MUSZĄ BYĆ PRZETŁUMACZONE NA ANGIELSKI?

Krok czwarty - Rozmowa z urzędnikiem w ambasadzie/konsulacie.

Ps.

Moja przygoda ze stanami zaczela sie w 2003 roku, niestety wrocilem po 5 latach utrzymywania statusu studenta. Mimo, ze od powrotu minelo nastepne 5 lat to ciagle jest mi ciezko w Polsce

Mojej dziewczynie wystarczylo 6 miesiecy pobytu w NY, aby sie przekonac do życia w USA.

Więc to nie Amarican Dream jest powodem, dla ktorego chcemy wyjechac i tam żyć.

Gość espe
Napisano

Dyplom to chyba dopiero na rozmowie z konsulem pokazujesz. W tym momencie formularze i zdjęcia.

Napisano

To jest oficjalna wersja i jej wlasnie nie rozumie

W jaki sposob mam to powtwierdzic?

Step 1: Confirm Your Eligibility

The principal diversity visa applicant must have a high school education, or its equivalent, or two years of qualifying work experience, under provisions of United States (U.S.) law. This was explained in the DV Instructions for your eDV entry.

High School Education: A high school education means successful completion of a formal course of elementary and secondary education comparable to completion of a 12-year course in the U.S.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...