serafina Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 chcesz zrobić ksera dokumentów do ambasady? Nie zrozumiałam Twojego pytania
karolamo Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 My cokolwiek tutaj załatwiamy w urzędach, to nikt nie prosi o żadne akty urodzenia czy tłumaczenia jakichkolwiek dokumentów. Wystarczają w zupełności paszporty (czy zielone karty) + drugi dokument ze zdjęciem. My pokazujemy polskie prawo jazdy. Przed wyjazdem zastanawialiśmy się też czy tłumaczyć np. świadectwo ze szkoły naszego synka. Nie tłumaczyliśmy i dobrze. W szkole sobie je skserowali i powiedzieli, że znajdą kogoś kto im to przeczyta po angielsku. Może w innych stanach jest inaczej, tutaj na Florydzie może do tego inaczej podchodzą, nie wiem.
serafina Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 Może w tej szkole nie proszą a może w innej chcieliby chociaż raczej to wątpliwe Jeśli chodzi o dyplomy ukończenia uczelni to je przetłumaczyłam, może przyda się to do ewentualnej nostryfikacji
Dragony Napisano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 U nas w szkole, przy przyjmowaniu córki do szkoły, wymagali świadectwa tłumaczonego przysięgłe. Dodatkowo musiałam jeszcze potem dosyłać zaświadczenie ze szkoły, że w latach tych i tych uczęszczała do tej i tej szkoły w Polsce. No ale chodziło o High School i udokumentowanie ilości ukończonych klas. Zaświadczenia zażyczyli sobie przy kwestii drugiego języka, którym to był język polski dla mojej córki - chodziło i ilość lat i czy musi zdawać Regents z polskiego czy nie. Nie musiała Może w młodszych szkołach nie wymagają - nasza młodsza akurat zaczęła od zerówki więc nie było tematu.
Gość miqhs Napisano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 W młodszych szkołach - elementary - dałam świadectwa tłumaczone przysięgle ale pani chyba je tylko zamieściła w teczce, najważniejsze jest u nas zaświadczenie o gruźlicy.
katlia Napisano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 W Kaliforni nie ma Regents wiec pewnie jest inaczej.
martaloz Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Mam pytanie do tych ktorzy sa juz w stanch. 9 ni temu przylecialam do NY I czekam na GC , jak wyglada sytuacja z SSN? czy trzeba pojsc osobiscie do urzdu I sie starac ? jakie dokumenty trzeba ze soba zabrac? Dzieki z gory za odp Pzdrawiam
uslow Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Do Social Security Office idź od razu bo się nie doczekasz, oto ich adres na Manhattanie: 123 William St, New York, NY 10038 ta placówka działa do godziny 16.00 w dni powszednie. Bierz paszport i adres do korespondencji spisany na kartce, dodatkowo zabrałem potwierdzenie otwarcia konta w banku by mieć dokument-potwierdzenie adresu. Pobierasz numerek, wypełniasz wniosek dostępny przy maszynie z numerkami. O wszystkim poinformuje cię pracownik security, który chodzi po sali. Jeżeli płaciłaś online z profilu na stronie urzędu imigracyjnego USCIS ELIS 165$ za green card to wejdź na ten profil i zrób update adresu do korespondencji i numeru telefonicznego w US, wtedy status sprawy zmieni się z pending na in process i kartę dostaniesz po kilku dniach. Po uzupełnieniu tych danych system wyda automatyczne zlecenie produkcji karty i przesłania jej na podany na profilu adres. Znajdź też sobie najbliższy punkt DMV i wystąp o tzw. stanowy dowód osobisty (10$, dostaniesz pocztą po tygodniu) lub od razu przystąp do procesu wyrabiania prawa jazdy (musisz wcześniej wyrobić sobie i otrzymać pocztą SSN i potwierdzenie adresu, przy składaniu wniosku o ssn dostajesz dokument potwierdzający jego złożenie, który jest jednocześnie potwierdzeniem adresu).
Gość miqhs Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Czy to w NY taka opieszała administracja, czy wszyscy chodzą do SSO? My nawet nie wiemy gdzie jest, SSNY doszły w 7 dni - wszystkie 3. Nie wprowadzaj paniki bo nas amerykańska administracja znienawidzi, jak każdy zacznie od razu przychodzić po wylądowaniu na lotnisku
serafina Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Jeżeli płaciłaś online z profilu na stronie urzędu imigracyjnego USCIS ELIS 165$ za green card to wejdź na ten profil i zrób update adresu do korespondencji i numeru telefonicznego w US, wtedy status sprawy zmieni się z pending na in process i kartę dostaniesz po kilku dniach. Po uzupełnieniu tych danych system wyda automatyczne zlecenie produkcji karty i przesłania jej na podany na profilu adres. Dzięki Uslow, ja tez skorzystam z Twoich wskazowek Czyli jednak trzeba samemu wpisac w profil USCIS ELIS adres w USA?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.