Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

My cokolwiek tutaj załatwiamy w urzędach, to nikt nie prosi o żadne akty urodzenia czy tłumaczenia jakichkolwiek dokumentów. Wystarczają w zupełności paszporty (czy zielone karty) + drugi dokument ze zdjęciem. My pokazujemy polskie prawo jazdy.

Przed wyjazdem zastanawialiśmy się też czy tłumaczyć np. świadectwo ze szkoły naszego synka. Nie tłumaczyliśmy i dobrze. W szkole sobie je skserowali i powiedzieli, że znajdą kogoś kto im to przeczyta po angielsku. :)

Może w innych stanach jest inaczej, tutaj na Florydzie może do tego inaczej podchodzą, nie wiem. :)

Napisano

Może w tej szkole nie proszą a może w innej chcieliby chociaż raczej to wątpliwe :)

Jeśli chodzi o dyplomy ukończenia uczelni to je przetłumaczyłam, może przyda się to do ewentualnej nostryfikacji

Napisano

U nas w szkole, przy przyjmowaniu córki do szkoły, wymagali świadectwa tłumaczonego przysięgłe. Dodatkowo musiałam jeszcze potem dosyłać zaświadczenie ze szkoły, że w latach tych i tych uczęszczała do tej i tej szkoły w Polsce. No ale chodziło o High School i udokumentowanie ilości ukończonych klas. Zaświadczenia zażyczyli sobie przy kwestii drugiego języka, którym to był język polski dla mojej córki - chodziło i ilość lat i czy musi zdawać Regents z polskiego czy nie. Nie musiała ;) Może w młodszych szkołach nie wymagają - nasza młodsza akurat zaczęła od zerówki więc nie było tematu.

Napisano

W młodszych szkołach - elementary - dałam świadectwa tłumaczone przysięgle ale pani chyba je tylko zamieściła w teczce, najważniejsze jest u nas zaświadczenie o gruźlicy.

Napisano

Mam pytanie do tych ktorzy sa juz w stanch. 9 ni temu przylecialam do NY I czekam na GC , jak wyglada sytuacja z SSN? czy trzeba pojsc osobiscie do urzdu I sie starac ? jakie dokumenty trzeba ze soba zabrac? Dzieki z gory za odp Pzdrawiam

Napisano

Do Social Security Office idź od razu bo się nie doczekasz, oto ich adres na Manhattanie:

123 William St, New York, NY 10038 ta placówka działa do godziny 16.00 w dni powszednie.

Bierz paszport i adres do korespondencji spisany na kartce, dodatkowo zabrałem potwierdzenie otwarcia konta w banku by mieć dokument-potwierdzenie adresu. Pobierasz numerek, wypełniasz wniosek dostępny przy maszynie z numerkami. O wszystkim poinformuje cię pracownik security, który chodzi po sali.

Jeżeli płaciłaś online z profilu na stronie urzędu imigracyjnego USCIS ELIS 165$ za green card to wejdź na ten profil i zrób update adresu do korespondencji i numeru telefonicznego w US, wtedy status sprawy zmieni się z pending na in process i kartę dostaniesz po kilku dniach. Po uzupełnieniu tych danych system wyda automatyczne zlecenie produkcji karty i przesłania jej na podany na profilu adres.

Znajdź też sobie najbliższy punkt DMV i wystąp o tzw. stanowy dowód osobisty (10$, dostaniesz pocztą po tygodniu) lub od razu przystąp do procesu wyrabiania prawa jazdy (musisz wcześniej wyrobić sobie i otrzymać pocztą SSN i potwierdzenie adresu, przy składaniu wniosku o ssn dostajesz dokument potwierdzający jego złożenie, który jest jednocześnie potwierdzeniem adresu).

Napisano

Czy to w NY taka opieszała administracja, czy wszyscy chodzą do SSO? My nawet nie wiemy gdzie jest, SSNY doszły w 7 dni - wszystkie 3. Nie wprowadzaj paniki bo nas amerykańska administracja znienawidzi, jak każdy zacznie od razu przychodzić po wylądowaniu na lotnisku :)

Napisano

Jeżeli płaciłaś online z profilu na stronie urzędu imigracyjnego USCIS ELIS 165$ za green card to wejdź na ten profil i zrób update adresu do korespondencji i numeru telefonicznego w US, wtedy status sprawy zmieni się z pending na in process i kartę dostaniesz po kilku dniach. Po uzupełnieniu tych danych system wyda automatyczne zlecenie produkcji karty i przesłania jej na podany na profilu adres.

Dzięki Uslow, ja tez skorzystam z Twoich wskazowek

Czyli jednak trzeba samemu wpisac w profil USCIS ELIS adres w USA?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...