sly6 Napisano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2014 a jednak wiz nie zabraklo i teraz sa mniejsze nerwy
arbo Napisano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2014 Kasia-125 mam pytanko,czy na wizyte w Ambasadzie braliście ze sobą dziecko? My dzwoniliśmy do ambasady przed rozmową czy dzieci muszą być i do 14 roku życia nie muszą. Byliśmy więc bez dzieci i nie było problemu.
alexn Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam zza wielkiej wody. Tak jak wcześnie po badaniach, jak i po rozmowie w ambasadzie mogę stwierdzić jedno - nie ma czym się stresować. Na JFK wylądowałem późno - 23:00 byłem na security - prosto do bramki dla miejscowych (a kolejka dla gości była całkiem całkiem) krótka rozmowa z oficerem, zmiana adresu docelowego, pobranie odcisków i gotowe - 3-5 minut i gotowe. W stanach byłem w sumie 11h - teraz w oczekiwaniu na SSN zrobiłem sobie wycieczkę po Kanadzie - i po 2 dniach tutaj mam już małe porównanie - dlaczego wszyscy chcą do USA ?
Partners Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Update. Przedstawiam statystykę zaproszeń w DV2013 dla wylosowanych 2038 osób: Październik – 35 Listopad - 56 Grudzień - 73 Styczeń - 87 Luty - 118 Marzec - 111 Kwiecień - 233 Maj - 147 Czerwiec - 86 Lipiec - 51 Sierpień - 31 Wrzesień - 32 Razem - 1060 zaproszeń w DV 2013 dla Polaków. Statystyka zaproszeń w DV2014 dla wylosowanych 1552 osób: Październik - 28 Listopad - 17 Grudzień - 63 Styczeń - 62 Luty - 87 Marzec - 88 Kwiecień - 97 Maj - 110 Czerwiec - 67 Lipiec - 83 Sierpień - 90 Wrzesień - 24 Razem - 816 zaproszeń w DV 2014 dla Polaków.
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 alexn to zalezy gdzie byles w Kanadzie,w jakiej Prowincji to ciekawe ze nawet na tym forum pare osob leci na stale do Kanady,zamiast do USA ,,od co ludzie to inne myslenie ich jest na pewne sprawy
kasia-125 Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 My dzwoniliśmy do ambasady przed rozmową czy dzieci muszą być i do 14 roku życia nie muszą. Byliśmy więc bez dzieci i nie było problemu. Dokładnie. Wczoraj jak Pani pobierała nam odciski palców to powiedziała, że dzieci do 14 roku życia nie składają odcisków :-)
Kris2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam zza wielkiej wody. Tak jak wcześnie po badaniach, jak i po rozmowie w ambasadzie mogę stwierdzić jedno - nie ma czym się stresować. Na JFK wylądowałem późno - 23:00 byłem na security - prosto do bramki dla miejscowych (a kolejka dla gości była całkiem całkiem) krótka rozmowa z oficerem, zmiana adresu docelowego, pobranie odcisków i gotowe - 3-5 minut i gotowe. W stanach byłem w sumie 11h - teraz w oczekiwaniu na SSN zrobiłem sobie wycieczkę po Kanadzie - i po 2 dniach tutaj mam już małe porównanie - dlaczego wszyscy chcą do USA ? w Kanadzie byłeś samolotem czy samochodem? jak wyglądała kontrola graniczna przy ponownym wjeździe do USA? spojrzeli w paszport i kazali przejechać czy wbijali dane w komputer? dzięki,
Anubis Napisano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 - teraz w oczekiwaniu na SSN zrobiłem sobie wycieczkę po Kanadzie - i po 2 dniach tutaj mam już małe porównanie - dlaczego wszyscy chcą do USA ? No i dlaczego?
Virka Napisano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2014 My cokolwiek tutaj załatwiamy w urzędach, to nikt nie prosi o żadne akty urodzenia czy tłumaczenia jakichkolwiek dokumentów. Wystarczają w zupełności paszporty (czy zielone karty) + drugi dokument ze zdjęciem. My pokazujemy polskie prawo jazdy. Przed wyjazdem zastanawialiśmy się też czy tłumaczyć np. świadectwo ze szkoły naszego synka. Nie tłumaczyliśmy i dobrze. W szkole sobie je skserowali i powiedzieli, że znajdą kogoś kto im to przeczyta po angielsku. Może w innych stanach jest inaczej, tutaj na Florydzie może do tego inaczej podchodzą, nie wiem. Jeżeli jesteś rezydentem USA i mieszkasz na Florydzie, to masz 30 dni od momentu przeprowadzki na zmianę prawa jazdy. Oczywiście nikt nie broni Wam jeździć na polskim, ale to do czasu pierwszego spotkania z policją. W szkole mojego dziecka wymagali tłumaczenia aktu urodzenia i świadectwa szkolnego. No ale może inaczej jest w podstawówkach, a inaczej w middle school.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.