Skocz do zawartości

Zielona Karta Dla Rodzicow Obywatela Us, A Nastepnie Zielona Karta Dla Drugiej Córki

JuliaK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak ja chodzilam do HS, moja mama placila taxes, teraz ja pracuje i ja tez place taxes nie mam problemu z tym ze place takze za czyjas edukacje, bo ktos kiedys placil za moja.

O wiec masz na mysle ze jak rodzice sa rezydentami a dziecko nie to dziecku nie nalezy ze sie chodzic do szkoly, tak?

No wiec, czy ty zgadzasz sie z tym czy nie, czy dziecko jest legalnie czy nie, ma prawo zeby skonczyc high school- whether you like it or not.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jak ja chodzilam do HS, moja mama placila taxes, teraz ja pracuje i ja tez place taxes nie mam problemu z tym ze place takze za czyjas edukacje, bo ktos kiedys placil za moja.

No to się zgadza. Płacisz podatki, ale podatki nie polegają na tym, że łożysz je na konkretny cel. Oddajesz daninę państwu a państwo potem robi z tymi pieniędzmi co uważa za stosowne. Państwo nie uważa za stosowne obdarowywania nielegalnych imigrantów darmową nauką. Mylisz pojęcia podatku i darowizny celowej...

O wiec masz na mysle ze jak rodzice sa rezydentami a dziecko nie to dziecku nie nalezy ze sie chodzic do szkoly, tak?

Nie, mam na myśli to, że rodzice są odpowiedzialni za dziecko i powinni zawczasu przemyśleć sprawę statusu swojej dziatwy.

No wiec, czy ty zgadzasz sie z tym czy nie, czy dziecko jest legalnie czy nie, ma prawo zeby skonczyc high school- whether you like it or not.

Oczywiście. Czy dziecko ma obywatelstwo Polskie? W Polsce jest "darmowe" szkolnictwo z podatków, dziecko ma do niego pełne prawo. W USA, zgodnie z prawem imigracyjnym dziecko nie ma prawa nawet do przebywania na terenie kraju, whether you like it or not.

Napisano

No to się zgadza. Płacisz podatki, ale podatki nie polegają na tym, że łożysz je na konkretny cel. Oddajesz daninę państwu a państwo potem robi z tymi pieniędzmi co uważa za stosowne. Państwo nie uważa za stosowne obdarowywania nielegalnych imigrantów darmową nauką. Mylisz pojęcia podatku i darowizny celowej...

Nie, mam na myśli to, że rodzice są odpowiedzialni za dziecko i powinni zawczasu przemyśleć sprawę statusu swojej dziatwy.

Oczywiście. Czy dziecko ma obywatelstwo Polskie? W Polsce jest "darmowe" szkolnictwo z podatków, dziecko ma do niego pełne prawo. W USA, zgodnie z prawem imigracyjnym dziecko nie ma prawa nawet do przebywania na terenie kraju, whether you like it or not.

To ze panstwo uwaza za stosowne obdarowywanie nielegalnych imigrantow to juz na to nic ani ty ani ja nie poradze. Ale byloby to tez okrucienstwem jezeli dziecko bylo tu przywiezione jak mialo pare lat a potem odmowiono mu edukacji. Widzisz ja widze co ty probujesz powiedziec. Nielagalnym Immigrantom nie powinno sie nic nalezec. Ale tu juz jest temat rzeka i nie chce tego nawet zaczynac. W kazdym razie twoje posts nie pomagaja dziewczynie. Zamiast byc spiteful, i chcac pokazac nastoletniej dziewczynie jaki to ona crime bedzie popelniac jest to naprawde niedorzeczne. Nie pomagasz jej w niczym.

Rodzice mogli to przemyslec, i co zostawic dziecko w Polsce, tak? Przeciez dziewczyna konkretnie napisala ze GC otrzyma sooner or later. To po co rodzine rozdzielac? Czemu ma chodzic do polskiej szkoly skoro lepiej jakby byla tu i juz sie uczula jezyka na miejscu bo college jest ciezki jesli masz bariere jezyka.

"Państwo nie uważa za stosowne obdarowywania nielegalnych imigrantów darmową nauką."- no ale high school studentow akceptuje, wiec jesli moze skorzystac z tego to czemu nie.

Jak chcesz pomoc to moze podaj strony internetowe gdzie jest informacja na temat wiz studenckich dla mlodziezy under 18.

Napisano

To ze panstwo uwaza za stosowne obdarowywanie nielegalnych imigrantow to juz na to nic ani ty ani ja nie poradze. Ale byloby to tez okrucienstwem jezeli dziecko bylo tu przywiezione jak mialo pare lat a potem odmowiono mu edukacji. Widzisz ja widze co ty probujesz powiedziec. Nielagalnym Immigrantom nie powinno sie nic nalezec. Ale tu juz jest temat rzeka i nie chce tego nawet zaczynac. W kazdym razie twoje posts nie pomagaja dziewczynie. Zamiast byc spiteful, i chcac pokazac nastoletniej dziewczynie jaki to ona crime bedzie popelniac jest to naprawde niedorzeczne. Nie pomagasz jej w niczym.

Rodzice mogli to przemyslec, i co zostawic dziecko w Polsce, tak? Przeciez dziewczyna konkretnie napisala ze GC otrzyma sooner or later. To po co rodzine rozdzielac?

Przestań biadolić o "okrucieństwie". Dziecko może przyjechać na wizie studenckiej, tyle że za nauke trzeba wówczas płacić - trudno. Nie ma mowy o żadnym rozdzielaniu, nikt tego tu nie proponuje.

Napisano

Ty tez przestan biadolic o tym jak bardzo okrpne to bedzie jakby na tej wizie nie byla

Okropne? Nie. Nieuczciwe? Tak.

sam jestes immigrantem, moze troche zrozumienia.

Jestem obywatelka USA od urodzenia. Mam za to rodzinę, z której spora część to imigranci. Tyle że nikt nie był kombinatorem, a jesli nawet cos tam pokombinował, to nie głosił wszem i wobec na forum że to jest w porządku.

Napisano

Nie musisz miec zadnej wizy zeby uczeszczac do high school a wiem bo sama konczylam high school i wielu wielu moich znajomych nie mialo legalnego pobytu. High school jest dla kazdgeo niezaleznie od twojego statusu czy statusu twoich rodzicow i jest za darmo.

Nie musisz mieć żadnej wizy, aby pracować w USA. Wiem, bo tysiące imigrantów przekraczają zieloną granicę codziennie i wielu z nich pracuje. Praca jest dla każdego, niezależnie od statusu i jeszcze Ci za nią płacą (lub nie).

To ze panstwo uwaza za stosowne obdarowywanie nielegalnych imigrantow to juz na to nic ani ty ani ja nie poradze. Ale byloby to tez okrucienstwem jezeli dziecko bylo tu przywiezione jak mialo pare lat a potem odmowiono mu edukacji.

No ale chyba jedyną stroną odpowiedzialną za to okrucieństwo byliby rodzice, a nie USA. Przecież to rodzice zdecydowali o wyjeździe z dzieckiem bez statusu.

Widzisz ja widze co ty probujesz powiedziec. Nielagalnym Immigrantom nie powinno sie nic nalezec.

Nie no, oczywiście, że się powinno należeć, Prawo powrotu do kraju, którego posiadają obywatelstwo.

W kazdym razie twoje posts nie pomagaja dziewczynie. Zamiast byc spiteful, i chcac pokazac nastoletniej dziewczynie jaki to ona crime bedzie popelniac jest to naprawde niedorzeczne. Nie pomagasz jej w niczym.

Przejechać się do konsulatu i postarać się o stosowną wizę, ew. ubiegać się o zieloną kartę na miejscu, jeżeli jest taka możliwość.

Rodzice mogli to przemyslec, i co zostawic dziecko w Polsce, tak?

Nie. Wyjechać do Polski z dzieckiem albo pomyśleć o legalizacji statusu zawczasu. Oni są odpowiedzialni za to dziecko, niech sprawują nad nim opiekę w miejscu, gdzie wszyscy mogą legalnie przebywać. Dopóki wszyscy troje nie będą obywatelami USA, to ich pobyt tam jest przywilejem.

Przeciez dziewczyna konkretnie napisala ze GC otrzyma sooner or later.

A co to znaczy sooner or later? Za 5 lat? Za 10? Święte nigdy?

To po co rodzine rozdzielac? Czemu ma chodzic do polskiej szkoly skoro lepiej jakby byla tu i juz sie uczula jezyka na miejscu bo college jest ciezki jesli masz bariere jezyka.

Dlatego, że do darmowej nauki w USA nie ma prawa. Nie zmienia to faktu, że w jej przypadku nauka w amerykańskiej szkole wyszłaby zdecydowanie na lepsze.

"Państwo nie uważa za stosowne obdarowywania nielegalnych imigrantów darmową nauką."- no ale high school studentow akceptuje, wiec jesli moze skorzystac z tego to czemu nie.

Tak samo niektórzy zatrudniają nielegalnych, więc jeśli można skorzystać, to czemu nie?

Jak chcesz pomoc to moze podaj strony internetowe gdzie jest informacja na temat wiz studenckich dla mlodziezy under 18.

Ależ proszę uprzejmie:

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html

Ty tez przestan biadolic o tym jak bardzo okrpne to bedzie jakby na tej wizie nie byla, sam jestes immigrantem, moze troche zrozumienia.

Imigrantem, który postarał się, by wszystko było zgodnie z prawem, a nie na krzywy ryj. Trochę zrozumienia.

Napisano

Wszystko przekreciles na opak, w ogole po co ten sarkazm.

Oboje odbiegacie od tematu. Mi nie musiscie nic tlumaczyc.

Dziewczyna ma kilka opcji, ja podalam jedna. JKB druga i tyle, po ty chyba te forum jest zeby zasiegnac informacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...