ernest Napisano 24 Maja 2013 Zgłoś Napisano 24 Maja 2013 W sobote tydzień temu wysłała więc nie wiadomo, ale i tak mi się nie spieszy bo jeżeli otrzymam wizę to będę wylatywał w połowie sierpnia bo moja narzeczona przyjeżdża koniec lipca mam takie pytanie jak chodzi o płatność w banku pocztowym to płacimy w dolarach czy w złotówkach bo w dolarach chyba się nie da??
Laurka Napisano 25 Maja 2013 Zgłoś Napisano 25 Maja 2013 W sobote tydzień temu wysłała więc nie wiadomo, ale i tak mi się nie spieszy bo jeżeli otrzymam wizę to będę wylatywał w połowie sierpnia bo moja narzeczona przyjeżdża koniec lipca mam takie pytanie jak chodzi o płatność w banku pocztowym to płacimy w dolarach czy w złotówkach bo w dolarach chyba się nie da?? Sam sobie w sumie odpowiedziałeś na to pytanie Jak ściągniesz ze strony internetowej ten druczek, to kwota się sama generuje wg obecnego przelicznika i widzisz, że jest w złotówkach. Więc płacisz złotówkami. Jeśli masz jakieś dolary w kieszeni, to wymień w kantorze
AgnieszkaS Napisano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Ja nie czekałam na 2 pakiet. Od razu jak otrzymałam 1 pakiet to w poniedziałek odesłałam formularze i we wtorek rano umawiałam się na badania. We wtorek czy środę dostałam potwierdzenie,że formularze dotarły więc od razu zrobiłam wpłatę. W piątek umówiłam się na spotkanie w ambasadzie. Spokojnie możesz działać Słyszałam że, aby umówić się na badania to trzeba mieć potwierdzenie umówienia się na rozmowę w ambasadzie. Czy to prawda?
AgnieszkaS Napisano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Mam pytanie dotyczące badań. Badania będę robiła na pewno w Warszawie, widziałam że prześwietlenie i testy na kiłę można zrobić w jednym miejscu na Waryńskiego, czy trzeba się umawiać na te badania, czy można pojechać sobie od tak? czy umawiając się na te badania trzeba mieć jakiś dokument z amabasady, że to do wizy? Jak jest z umawianiem się do lekarza, do kogo lepiej jest iść? czy do pani doktor na Okopowej, czy może lepiej do pana doktora na Hożej? Na początku procesu czytałam sobie opinie na temat lekarzy, ale to było dosyć dawno i nie mogę znaleźć tego posta, a poza tym mogło się coś pozmieniać. Wszystkie uwagi będą bardzo cenne
Laurka Napisano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Słyszałam że, aby umówić się na badania to trzeba mieć potwierdzenie umówienia się na rozmowę w ambasadzie. Czy to prawda? Nie jest to prawda. No chyba, ze np. w Krakowie sa jakies zupelnie inne zasady. Jesli mowa o Warszawie to nie jest prawda. Mam pytanie dotyczące badań. Badania będę robiła na pewno w Warszawie, widziałam że prześwietlenie i testy na kiłę można zrobić w jednym miejscu na Waryńskiego, czy trzeba się umawiać na te badania, czy można pojechać sobie od tak? czy umawiając się na te badania trzeba mieć jakiś dokument z amabasady, że to do wizy? Jak jest z umawianiem się do lekarza, do kogo lepiej jest iść? czy do pani doktor na Okopowej, czy może lepiej do pana doktora na Hożej? Na początku procesu czytałam sobie opinie na temat lekarzy, ale to było dosyć dawno i nie mogę znaleźć tego posta, a poza tym mogło się coś pozmieniać. Wszystkie uwagi będą bardzo cenne Na Warynskiego sie nie umawiasz uprzednio. Przyjezdzasz rano z paszportem i pieniedzmi na badania. Wszystko jest napisane w instrukcjach odnosnie badan lekarskich na stronie Ambasady. Nie wiem jak jest na Hożej. Na Okopowej mozesz miec obsuwe czasowa. Mi pani doktor zmierzyla tylko cisnienie i to bylo cale badanie!
spicyvanilla Napisano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Jeśli komuś to pomoże, to przedstawiam przebieg mojej wczorajszej wycieczki na badania do Warszawy: Na Dworcu Centralnym byłam o 8:00. Dojście na Waryńskiego zajęło mi szybkim krokiem 20min. Stojąc przodem do budynku należy wybrać wejście po prawej. Zaraz przy wejściu jest rejestracja. Mówimy, że jesteśmy na badania do wizy amerykańskiej, pokazujemy paszport, płacimy 88zł. Pani nam dokładnie mówi, gdzie udać się na na rtg (parter) i pobranie krwi (Ip.). Wyniki były faktycznie po 2 godzinach. Następnie udałam się na przystanek tramwaju nr 10 (róg Waryńskiego i Nowomiejskiej), wsiadłam w tramwaj jadący w kierunku Os.Górczewska i po 20 minutach wysiadłam na przystanku przy ul. Okopowej. Stamtąd piechotą do przychodni jest jakieś 5 minut. Miałam wyznaczoną wizytę na 12:30 a weszłam ponad godzinę później (chyba zawsze mają obsuwę czasową, bo "za ciasno" umawiają pacjentów). Ja nie potrzebowałam dodatkowych szczepień więc "badanie" poszło szybko - za przepisanie danych z paszportu i starej karty szczepień oraz zmierzenie ciśnienia 250zł, złoty interes... Dodam, że do lekarza potrzebne jest też jedno zdjęcie (jak do wizy). Od lekarza należy wziąć ksero przepisanej karty szczepień i zachować, bo przyda się później do AoS. Powodzenia
AgnieszkaS Napisano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 Jeśli komuś to pomoże, to przedstawiam przebieg mojej wczorajszej wycieczki na badania do Warszawy: Na Dworcu Centralnym byłam o 8:00. Dojście na Waryńskiego zajęło mi szybkim krokiem 20min. Stojąc przodem do budynku należy wybrać wejście po prawej. Zaraz przy wejściu jest rejestracja. Mówimy, że jesteśmy na badania do wizy amerykańskiej, pokazujemy paszport, płacimy 88zł. Pani nam dokładnie mówi, gdzie udać się na na rtg (parter) i pobranie krwi (Ip.). Wyniki były faktycznie po 2 godzinach. Następnie udałam się na przystanek tramwaju nr 10 (róg Waryńskiego i Nowomiejskiej), wsiadłam w tramwaj jadący w kierunku Os.Górczewska i po 20 minutach wysiadłam na przystanku przy ul. Okopowej. Stamtąd piechotą do przychodni jest jakieś 5 minut. Miałam wyznaczoną wizytę na 12:30 a weszłam ponad godzinę później (chyba zawsze mają obsuwę czasową, bo "za ciasno" umawiają pacjentów). Ja nie potrzebowałam dodatkowych szczepień więc "badanie" poszło szybko - za przepisanie danych z paszportu i starej karty szczepień oraz zmierzenie ciśnienia 250zł, złoty interes... Dodam, że do lekarza potrzebne jest też jedno zdjęcie (jak do wizy). Od lekarza należy wziąć ksero przepisanej karty szczepień i zachować, bo przyda się później do AoS. Powodzenia Nawet bardzo pomoglo, Dobrze wiedziec jest takie szczegoly, bo ja to nie znam warszawy wiec po tej informacji bedzie latwiej sie przemieszczac. Widze ze z uzyskaniem ksera od lekarza nie bylo problemu, kiedys czytalam ze komus nie chcieli wydac ksera, i ta osoba musiala dzwonic nawet do ambasady zeby dostac te dokumenty, tylko nie wiem u otorego lekarza byla. Dzieki za wyczerpujace i pomocne informacje Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.