sly6 Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 dlatego sie zapytalem czy masz zamiar umiejscawiac akt malzenstwa w Polsce ,USC czy przez Konsulat i przyjac nazwisko meza jesli tak to masz potem 4 miesiace na wyrobienie nowego paszportu ,po tym terminie paszport jest nie wazny. a jesli nie masz takiego zamiaru lub tez nie przyjmiesz nazwiska meza to wtedy latasz na starym paszporcie
Laurka Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 O losie nie wiem o czym tu mowa xD Nie planuję wracać do Polski pewnie przynajmniej rok i nie zaczęłam się tym tematem interesować. Przeczytałam ten świeżo zaczęty wątek i już mam mętlik Czy AP jest ważne tylko w okresie przed otrzymaniem zielonej karty? Polski paszport zachowuje swoją ważność aż do daty wygaśnięcia? I ludzie podróżują na starym (włącznie z kobietami, które już się nie podpisują panieńskim nazwiskiem?) + akt małżeństwa? Dżiiiiizzzzz, ile jeszcze rzeczy do ogarnięcia ;P
sly6 Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 Laurka jak umiejscowisz akt slubu i wezmiesz nazwisko meza to taki paszport z Twoim nazwiskiem jest wazny 4 miesiecy a nie do daty waznosci
freja Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 Laurka jak umiejscowisz akt slubu i wezmiesz nazwisko meza to taki paszport z Twoim nazwiskiem jest wazny 4 miesiecy a nie do daty waznosci no i teraz wszystko jasne. Czyli trzeba szybko zglaszac sie po nowy paszport.
Laurka Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 A jeśli nie umiejscowię? Bo nie jest mi to do niczego potrzebne na dzień dobry
freja Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 no i teraz wszystko jasne. Czyli trzeba szybko zglaszac sie po nowy paszport. albo nie brac nazwiska meza
sly6 Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 nie musisz tego robic-umiejscawiac tak samo jak nie brac nazwiska meza,wtedy taki paszport jest nadal wazny ,,az do tego jego waznosci kiedys bylo inaczej a teraz nowe nazwisko,akt slubu z danymi nowymi i nowy paszport podobnie masz z dowodem osobistym
spicyvanilla Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 hmm a do czego jest potrzebne umiejscowienie aktu ślubu?..
tinki Napisano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2013 Od 4 lat latam do Polski w ten sposob. Mam paszport na stare nazwisko, a GC na nazwisko meza. Bilet kupuje na stare nazwisko. Jak wracam pokazuje paszport, GC i mam przygotowany zawsze marriage certificate. Wlasnie wrocilam z kolejnego pobytu, i powiem, ze ani razu nie pokazywalam swiadectwa slubu. Nie umiejscawialam aktu slubu w Polsce, bo nie jest mi to do niczego potrzebne. Pozdrawiam
Cerise nomade Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 Dzieki Tinki, teraz wiem ze nie musze sie spieszyc i jak bede wiedziala kiedy lece, to polece na starym paszporcie. Co do umiejscawiania aktu slubu w Polsce, to jest to poinformowanie polskiego USC o zmianie stanu cywilnego. Dopoki nie umiejscowisz, oni nie maja o tym pojecia. Jest Ci potrzebne glownie wtedy jesli rozwazasz powrot do Polski na dluzszy czas, albo chcesz zeby malzonek tez przeszedl proces imigracyjny w Polsce, (jesli zarejestrujecie malzenstwo, mozecie skladac wniosek o papiery dla malzonka i wtedy bedzie mial prawo przebywac w Polsce dluzej niz 90dni) albo po prostu chcesz miec uaktulanione polskie dokumenty, jak paszport, czy dowod. Jesli na razie Ci na tym nie zalezy, nie umiejscawiasz, a jak Ci zacznie zalezec, to umiejscowisz podczas pobytu w Polsce, albo za posrednictwem upowaznionej rodziny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.