Inga N-T Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Witam jestem nowa na tym forum, przyznam że nie czytałam wszystkiego o czym już było napisane a chciałabym uzyskać informacje na temat ślubu i wyjazdu do USA. Mój narzeczony jes polakiem posiadającym amerykańskie obywatelstwo. Chcielibyśmy się pobrać. On nalega na ślub w stanach i wyjazd na wizie narzeczeńskiej(abym dostała GC), ja bym wolała pobrać się z Polsce(przy rodzinie) a potem jeśli jest to możliwe szybko wyjechać. Proszę o podpowiedź: jak powinniśmy postąpić?
kzielu Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Bez znaczenia, w jednym i drugim przypadku potrwa to z 8 miesiecy minimum, wiec nie bedzie szybko. http://www.visajourney.com/content/compare - tu masz porownanie...
mi0706 Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 zawsze możesz wyjechać na wizie narzeczeńskiej, wziąć ślub cywiliny w USA i potem wyprawić sobie ślub kościelny w Polsce. GC będzie szybciutko, a i rodzina usatysfakcjonowana.
kzielu Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 GC nie będzie szybciutko. Samo otrzymanie K-1 to 6-8 miesięcy, a póżniejszy AOS w stanach po którym otrzymuje się GC to następne 6 miesięcy patrząc na to co w tej chwili się dzieje z K1 AOSowcami... jkb choćby właśnie przekroczył (o ile dobrze kojarzę jego post na VJ) 6 miesięcy czekania od wysłania AOSu.
Inga N-T Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 zawsze możesz wyjechać na wizie narzeczeńskiej, wziąć ślub cywiliny w USA i potem wyprawić sobie ślub kościelny w Polsce. GC będzie szybciutko, a i rodzina usatysfakcjonowana. No wlasnie problem w tym ze w naszym przypadku to tylko wchodzi w gre cywilny(moj luby jest z odzysku ;-) ) Bez znaczenia, w jednym i drugim przypadku potrwa to z 8 miesiecy minimum, wiec nie bedzie szybko. http://www.visajourney.com/content/compare - tu masz porownanie... Tylko przy wizie narzeczenskiej czekam w stanach, a wprzypadku slubu w Polsce czekam tu? Czy moze mam zle informacje?
kzielu Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Nie - na jedną i drugą wizę w Polsce czekasz od 6 do ~10 miesięcy. Z tym że po uzyskaniu CR-1 (małżeńska) od razu masz zieloną kartę, możliwość pracy itd, a przy narzeczeńskiej musisz przejść proces AOS (Adjustment of Status) kosztujący ~1000$ i trwający 6 miesięcy albo dłuzej po czym otrzymujesz GC. Prawo do pracy możesz wtedy uzyskać 2-3 miesiące po wysłaniu pakietu (wcześniej oczywiście musicie wziąć ślub).
Inga N-T Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Nie - na jedną i drugą wizę w Polsce czekasz od 6 do ~10 miesięcy. Z tym że po uzyskaniu CR-1 (małżeńska) od razu masz zieloną kartę, możliwość pracy itd, a przy narzeczeńskiej musisz przejść proces AOS (Adjustment of Status) kosztujący ~1000$ i trwający 6 miesięcy albo dłuzej po czym otrzymujesz GC. Prawo do pracy możesz wtedy uzyskać 2-3 miesiące po wysłaniu pakietu (wcześniej oczywiście musicie wziąć ślub). Masz racje z tym czekaniem bo ja już myślami byłam przy GC. Ale wszystko rozumiem. Czyli wygląga to mniej więcej tak że np. biore slub w Polsce składamy całą dokumentacje i czekamy powiedzmy do 10 miesięcy po czym dostaję zieloną karte i moge jechać i wracać do Polski kiedy chce. W przypadku narzeczeńskiej czekam na samą wize do 10 m-cy a potem dalsze procedury? Zaczyna mi się podobać werska pierwsza(jesli wszystko rozumiem jak trzeba.) A co jeśli byłam już w stanach przyłużałam wize turystyczną(ale nie mam na to parierów, wróciłam w 2007r) czy nie będzie to przeszkodą?
kzielu Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Tak mniej więcej to wygląda - dokładnie rzecz biorąc w wersji pierwszej dostajesz wizę imigracyjną która w momencie wjazdu staje się zieloną kartą. Możesz jeździć i wracasz kiedy chcesz ale musisz spędzać odpowiednią ilość czasu w US żeby utrzymać rezydencje - ślub w tej wersji możesz wziać gdziekolwiek chcesz, niekoniecznie w Polsce. Jeżeli nie masz bana za ovestay i dostałaś przedłużenie o które wystąpiłaś w 2007 to nie bedzie to żadną przeszkodą.
Inga N-T Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Tak mniej więcej to wygląda - dokładnie rzecz biorąc w wersji pierwszej dostajesz wizę imigracyjną która w momencie wjazdu staje się zieloną kartą. Możesz jeździć i wracasz kiedy chcesz ale musisz spędzać odpowiednią ilość czasu w US żeby utrzymać rezydencje - ślub w tej wersji możesz wziać gdziekolwiek chcesz, niekoniecznie w Polsce. Jeżeli nie masz bana za ovestay i dostałaś przedłużenie o które wystąpiłaś w 2007 to nie bedzie to żadną przeszkodą. A czy jest jakiś sposób żebym się upewniła i sprawdziła co do braku bana za ovestay? Czy dopiero podczea załatwiania się dowiem?
kzielu Napisano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Podczas załatwiania - ale powinnaś sama mieć rozeznanie czy przedłużyłaś pobyt poza wyznaczony czas...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.