mmaarreekk Napisano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie właśnie tego cover letter załączanego razem z I-130. Jest to wymagane czy opcjonalne?
kzielu Napisano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2013 Wszystko co nie jest wymienione w instrukcji do I-130 jest opcjonalne. Podejrzewam że wszelkiej maści cover lettery trafiają natychmiast do kosza...
karina Napisano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 Niekoniecznie. Cover letter jest - wbrew temu co niektorzy sadza - wazny i zaden cover letter do kosza nie trafia. Kiedy pracowalam w immigration, pierwsza rzecza na jaka patrzylismy byl cover letter. Tam masz wyszczegolnione co i jak - jesli cos rzucalo sie w oczy wtedy mozna bylo od razu abrac sie do rzeczy a nie czekac - np. brak listu do I-131 badz przy I-751 wyraznie rzucalo sie w oczy co jest tam zawarte a co nie. Cover letter jest wazny. I dlatego pokaz mi jednego prawnika, ktory wysyla dokumenty bez cover letter. Zaden. Majac cover letter, masz od razu spojrzenie na to co jest zawarte w pakiecie. Wiele razy spotkalam sie z urzednikiem, ktory podczas interview, zwlaszcza o green card, mowil mi: "prosze teraz dac mi XXX", na co ja mowie: "ale to juz bylo wyslane z calym pakietem dokumentow", na co urzednik:"nie ma tego w cover, a dokumenty sa segregowane w Chicago i nie zwrocilam uwagi, zeby XXX gdziekolwiek bylo". I zaczyna sie szukanie. Przy sponsorowaniu pracowniczym to juz w ogole odhaczaja wedle arkusza i porownuja co jest (zreszta tak samo przy odnawianiu green card). Owszem, cover letter nie jest prawnie wymagany, ale nie boli aby go dolaczyc. Swiadczy to tylko o tym, ze ktos starannie przygotowal sprawe. Naprawde sytuacje gdzie urzednik mowi mi patrzac na cover letter: "O tutaj widac wszystko jest, wiec tylko pare ogolnych pytan i jestecie wolni" sa na porzadku dziennym.
mmaarreekk Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 Coś wydziargam zaszkodzić nie zaszkodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.