Skocz do zawartości

Pierwsze Formalności Po Przyjeździe Z Gc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakładam temat ponieważ nie znalazłem pośród istniejących.

Za około miesiac jade do US z wklejką w paszporcie I-551 PERMANENT RESIDENCE FOR 1 year. Na stronie http://www.dmv.state.pa.us/ wyczytalem ( tak mi sie przynajmniej wydaje ), że do zrobienia prawa jazdy potrzeba przyniesc do urzedu m in SSN. A wiec pierwsze pytanie:

1. Czy w urzedzie, w ktorym "wydają" SSN nie będą robić problemu ze względu na to, że nie mam jeszcze plastiku ? Ile zajmuje uzyskanie SSN ?

2. Aby zlozyc formularz na prawo jazdy nalezy miec ze soba przynajmniej dwa RESIDENCY REQUIREMENTS. A skąd ja im wezme RESIDENCY REQUIREMENTS skoro jade do rodziny a wiec nie bede mial na siebie zadnych rachunków za gaz ani prąd, tax record ani pozwolenia na broń ? Ile mniej wiecej zajmuje wyrobienie prawa jazdy ?

3. Czy jesli oplacilem 165 $ IMMIGRATION FEE trzeba robic cos jeszcze czy juz jedynie czekac jak pod wskazany adres ( umiejscowiony na teczce z dokumentami do oddania na lotnisku ) przyjdzie poczta plastykowa green karta ?

Z gory dziekuje za pomoc, czytam forum jakis czas malo sie udzielajac ze swojej strony, niemniej chcialbym tu podziekowac wszystkim tu pomagającym a szczególnie takim userom jak sly6, Karina, Redemedes, Joanna30 którzy poświęcają na to swój prywatny czas.

pozdrawiam

krakus28

Napisano

2. Aby zlozyc formularz na prawo jazdy nalezy miec ze soba przynajmniej dwa RESIDENCY REQUIREMENTS. A skąd ja im wezme RESIDENCY REQUIREMENTS skoro jade do rodziny a wiec nie bede mial na siebie zadnych rachunków za gaz ani prąd, tax record ani pozwolenia na broń ?

Odpowiedź masz w linku który wcześniej podałeś:

If you reside with someone, and have no bills in your name, you will still need to provide two proofs of residency. One proof is to bring the person with whom you reside along with their Driver's License or Photo ID to the Driver License Center. You will also need to provide a second proof of residency such as official mail (bank statement, tax notice, magazine, etc.) that has your name and address on it. The address must match that of the person with whom you reside.

Napisano

A koperta z USCIS w której przyszła green card nie liczy się jako "official mail"?

Liczy się, podobnie jak karta z SSN.

Na pewno się liczą, czy oznacza to tym samym, że aby zrobić prawo jazdy muszę czekać np 30 dni bo dopiero wtedy przyślą mi GC i będę miał kopertę ze swoim nazwiskiem i konkretnym adresem ??

Napisano

Na pewno się liczą, czy oznacza to tym samym, że aby zrobić prawo jazdy muszę czekać np 30 dni bo dopiero wtedy przyślą mi GC i będę miał kopertę ze swoim nazwiskiem i konkretnym adresem ??

Przejdź się do DMV i zapytaj czy nie wystarczy zwykły list, jak nie zgodzą się to pozostaje tylko czekać. Możesz używać międzynarodowe prawo jazdy w międzyczasie.

Napisano

jak oplacisz te 160 dol to czekasz na karte :) pamietaj tez o tym ze jak bedzie za dlugo to skontaktuj sie z urzedem w tej sprawie np 4 tyg czekasz i nic nie ma

Numer powinien przyjsc po 2-3 tyg od przylotu :)

• 1 miesiąc później...
Napisano

I juz po wszystki. Wczoraj przylecialem na JFK, ustawilem sie do kolejki US Passports & Residents. Pani powiedziala good evening I dalem jej passport. Potem rozmowa odbywala sie juz po polsku odkad dalem Jej moj polski paszport bo to byla Polka ;) Wziela passport I ta koperte, ktora dostalem w ambasadzie I poszlismy do immigration room. Tam siedza ludzie z roznymi sprawami jak to okreslil jeden urzednik. Ja czekalem moze 10 minut, odbicie odciskow palcow I wio do Ameryki. Pisze bo moze komus sie przyda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...