Skocz do zawartości

Studia W Uk Wiza Turystyczna A Potem Studencka.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otóż mam kilka pytań po przejżeniu forum zrobiło mi się gorąco od tego całego natłoku zlej enegrii i odmówionych wiz.

A więc kilka zdań o sobie. 20 lat mieszkam w UK wynajmując mieszkanie na czas studiów. Studiuje prawo brytyjskie z amerykańskim 4 letni prestiżowy kierunek aktualnie jestem na drugim roku. Cały mój pobut tutaj i studia opłacają rodzicę którzy zarabiają przyzwoicie jak na warunki Polskie. Dodatkowo mam tam jakieś granty i kredytowanie.

Tanie bilety w ostatnim czasie do USA spowodowały że dokonałem zakupu do NYC na marzec na tydzień z dziewczyną aby polecieć sobie i trochę odpocząć od szarej codziennosći studiów i kwietniowym zakuwaniem do egzaminów.

Gdy emocje opadły pojawił mi sie mały problem a po przeczytaniu tego forum nawet strach.

Otóż na 3 roku zgodnie z rozpiską mego kierunku moja uczelnia wysyła mnie na jeden rok do USA co powoduje ze będę musiał aplikować na wizę studencką jakoś w styczniu aby wylecieć na sierpień do USA na rok studiowania.

I teraz widząć że tyle naszych rodaków nie dostaje wiz pojawia sie pytanie czy ten mój wyjazd do USA w Marcu moze w czymś przeszkadzać ? Czy lepiej jest abym odzielnie aplikował na każdą z wiz ? Np na turystyczna we wrześniu na mój wyjazd w Marcu a potem na Studencką w Sierpniu ?

Czy mogę na obie wizy aplikować w Londynie ? Czy musze lecieć do Polski ? Na poprzedni rocznik aplikował w Londynie ale to byli brytole i czesi.

Jakie dokumenty muszę przedstawić mam swoją kartę studencką dokumenty najmu mieszkania na 6 miesiecy opłacone z góy itp...wszystkie środki pochodzą od rodziców i na koncie mam zawsze po około 1000 funtów na rachunki i jedzenie nie jest to jakiś wielki wyciąg dla Konsula. Jak gdzie lecę to używam karty kredytowej taty. To pytanie tyczy sie aplikacji na wize tu
rystyczną tą na Marzec.

Bo liczę że uczelnia mi pomoże z aplikacją na wizę studencką narazie nie mam żadnych info oprócz tego że bedę aplikował jakoś w styczniu. Ale nie chce sobie jej utrudnić a widze że na forum każdy pisze że dostać F1 to jakaś katorga a ja będę musiał ją mieć aby studiować u nich na uczelni.

No i chyba ostatnie pytanie związki z Polską. Cała moja rodzina siedzi w Polsce jest czysta i prawowicie pracuje. Tylko ja studiuje w UK a na dodatek w ciągu ostatnich dwóch lat dużo latałem po Azji i mam w paszporcie wizy z Dubaju i Chin bo naprzykład był luźny tydzien na uczelni i sobie łapaliśmy promocje biletówą i lecieliśmy do Dubaju. Czy bogata historia lotów w czasie szkoły może też negatywnie źle rzutować ?

Się trochę rozpisałem ale byłbym wdzieczny za jakieś podpowiedzi jak to z tą aplikacją jest i czy mogę w Londynie to załatwić i jakie jest wasze zdanie.

Powiem szczerze że sie nie spodziewałem takiego spięcia z tymi wizami.... kasę mam bilety kupiłem w paszporcie inne wizy też są czyli widać ze sie z kosmosu nie urwałem a tu takie numery.

Pozdrawiam

Napisano

Nalezy wziasc pod uwage czyjes rozmowy ale do tego swoja sytuacje ktora masz inna od innych :)

Jesli faktycznie bys lecial na wymiane to prawie nie ma odmow wiz F-1 na takie cos :) co innego jak ktos leci na F-1,nie ma odpowiednich funduszy lub Konsul ma jakies ale co do tego,co do intencji takiej osoby.co do szkoly .poczytaj dobrze jeszcze raz forum jak ostatnio dziewczyna miala odpowiedz co do funduszy :)

pieczatki sa na plus i pamietaj aby miec plan zwiedzania w glowie poukladany :)

Napisano

Tak czytałem pokazała że ma 9 tysiecy i ją odrzucili. W moim przypadku będę mógł pokazać jedynie konta moich rodziców. Bo pokazywać swoje konto z 900 funtami to troszkę śmieszne.

Wyjazd na rok na uniwersytet jest organizowany przez mój uniwersytet tak więc taki też jest program mojego uczenia. Więc również myslę że nie powinno byc problemów.

No i teraz miejsce i czas aplikacji rozbić to na dwie tury ze najpier turystyczna na mój tygodniowy wyskok a potem w styczniu na F1 jak uczelnia mi dostarczy wszystkie papiery ? Oraz czy mogę to zrobić w Londynie który mam pod nosem czy do strasznej Warszawki trzeba lecieć ?

Napisano

jak napisalem,Ty lecisz na wymiane i mozesz miec te 900m funtow na kawe-lody ;)

Mozesz isc po wize w Londynie .

a co wybierzesz to juz Twoja sprawa.

Napisano

Na wymiane lece w sierpniu.

W marcu chce poleciec na tydzien i musze wyrobic wize turystyczna. Czy w tym wypadku muesze pokazac wyciagi z kont rodzicow?

Druga sprawa czy jest jakas roznica miedzy aplikowaniem na wize w londynie czy warszawie ? Gdzie jest latwiej?

Pozdrawiam

Napisano

No to lipa...bo nie mam umowy podpisanej na wynajem w uk bo podpisze dopiero tydzien przed rozpoczeciem zajec aby nie placic za czas kiedy mnie nie ma.

Zadzwonie jeszcze do ambasady i sie zapytam bo chcialem to zalatwic w pl kiedy mam wolne bo potem moge nie znalezc czasu.

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...