belcanto Napisano 1 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Wg. ich strony internetowej Booking.com nie pobiera dodakowych opłat (booking fees). http://www.wyndham.com/hotels/new-york/long-island-city/wyndham-garden-long-island-city-manhattan-view/information-hotel-policies?partner_id=&hotel_id=NYCLI&campaign_code=&propId=WY34216&checkout_date&brand_id=WY&children=0&corporate_id=&useWRPoints=false&ratePlan=&teens=0&affiliate_id=&iata=&rate_code=&adults=1&checkin_date&rooms=1 hmm, na stronie hotelu podaja, ze przy check-in pobierana jest kaucja w wysokosci 50 USD za dzien( na pokrycie ewentualnych szkod), nie jest to dodatkowa oplata, tylko kaucja, przy check-out jest anulowana przez hotel i srodki masz ponownie na karcie, podobnie jest w hotelu NESVA, ktory Cie tez interesuje, tam jest USD200 za caly pobyt... niemniej wymagane srodki trzeba na karcie miec....
acad Napisano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Zapytalem u zrodla. W hotelu NESVA pobieraja tylko pieniadze (kaucje) jesli placisz gotowka, jesli placisz karta to nic. Patrzylem na opinie an tripadvisor i ten hotel NESVA ma same dobre opinie, tylko nie wiem jak jest z tą okolicą. O mnie nie chodzi, ale nie chce zeby sie dziewczyna bała wracac wieczorem a znam ja dobrze. No i kusi mnie cena. Z hotelu Hampton czekam za odpowiedzią. Teraz pytanie techniczne odnosnie rezerwacji na booking.com (nigdy tego nie robilem). Mam wybrany hotel, wybralem np. oferte bezzwrotna i wszystko ladnie przeszlo na karcie i teraz pytanie czy mam rozumiec ze to juz jest zaplacone czy dopiero po przyjezdzie bede musial podac karte i dopiero wtedy beda sciagac oplate? Znajde w NYC bankomaty z ktorych moge wyplacac pieniadze, a moze lepiej zabrac gotowke ze soba z Polski ? Czy w metrze są zapowiadane kolejne stacje tak aby nie przegapic ?
Anubis Napisano 2 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Okolilca NESVA...hmm....przekształca się z przemysłowej w b. trendy - kilka hoteli i apartamentowców, odkąd w pobliżu miało tymczasową kwaterę muzeum sztuki nowoczesnej pojawiły się kafejki, restauracje, itd. Węzłowa stacja metra Queens Plaza też niedaleko. W sumie bezpiecznie. Używam kart kredytowych, o płatniczych za mało wiem żeby się wypowiadać. Przy kredytowych hotel bierze numer karty, a rachunek za pobyt płacisz przy wymeldowaniu. Metro - owszem, stację są ogłaszane. W nowszych pociągach są też elektroniczne mapki i tabelki zapowiadające następną stację.
belcanto Napisano 2 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Zapytalem u zrodla. W hotelu NESVA pobieraja tylko pieniadze (kaucje) jesli placisz gotowka, jesli placisz karta to nic. Patrzylem na opinie an tripadvisor i ten hotel NESVA ma same dobre opinie, tylko nie wiem jak jest z tą okolicą. O mnie nie chodzi, ale nie chce zeby sie dziewczyna bała wracac wieczorem a znam ja dobrze. No i kusi mnie cena. Z hotelu Hampton czekam za odpowiedzią. Teraz pytanie techniczne odnosnie rezerwacji na booking.com (nigdy tego nie robilem). Mam wybrany hotel, wybralem np. oferte bezzwrotna i wszystko ladnie przeszlo na karcie i teraz pytanie czy mam rozumiec ze to juz jest zaplacone czy dopiero po przyjezdzie bede musial podac karte i dopiero wtedy beda sciagac oplate? Znajde w NYC bankomaty z ktorych moge wyplacac pieniadze, a moze lepiej zabrac gotowke ze soba z Polski ? Czy w metrze są zapowiadane kolejne stacje tak aby nie przegapic ? http://www.booking.com/general.pl.html?sid=7b9eecb465b5f6573a20cd687613eb07;dcid=2;tmpl=docs/terms-and-conditions
KaeR Napisano 2 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Znajde w NYC bankomaty z ktorych moge wyplacac pieniadze, a moze lepiej zabrac gotowke ze soba z Polski ? Czy w metrze są zapowiadane kolejne stacje tak aby nie przegapic ? Tak są bankomaty, ale oczywiście weź pod uwagę, że za każdy manewr będziesz pewnie płacił, więc w portfelu warto nosić więcej i wypłacać w większych partiach, żeby minimalizować opłaty. Skoro jedziesz z dziwczyną możecie kasę podzielić i w hotelu włożyć do sejfu. Odnośnie metra... i okiem turysty... Nowojorczycy mogą się ze mną nie zgodzić... Niektóre oznaczenia nie są czytelne. Jeśli się śpieszysz to czasem nie jest jasne w którą stronę dany pociąg jedzie. Do tego dochodzi, że w różne dni zmienia dla niektórych linii stacja docelowa. Jeszcze jedna wkurzająca rzecz to jedziesz sobie metrem i słyszysz, że od tej pory to jest ekspres i dopiero się zatrzyma za 4-5 stacji. Problem jest w tedy jak Twoja stacja jest pomiędzy i oprócz przechadzki innej opcji nie ma. Mi się tak zdarzyło na Brooklynie ostatnio około 10 w nocy. Miejscowi też byli zaskoczeni i maszerowali na inna stację. Odnośnie zapowiadania... Tak zapowiadają... Dam dolara jak wszystko zrozumiesz. Teraz tak. Pierwszą rzeczą jaką robisz w NY to bierzesz mapkę metra. Dwa, podobne mapki są w każdym wagonie i po mijanych stacjach określasz gdzie jesteś i ile jest to stacji docelowej. Niektóre wagony mają wyświetlacze, niektóre mają rozrysowana linię, a niektóre elektroniczną tablicę pokazującą przystanki na trasie. Jest z każdym przystankiem aktualizowana. Bardzo pomocna, kiedy linia lubi sobie pojechać do różnych stacji końcowych.
Anubis Napisano 2 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 KaeR, w NY wszystko zdarzyć się może, i zdarza się. Masz 100% racji - należy mieć oczy i uszy otwarte a w godzinach szczytu portfel w przedniej kieszeni o ile możliwe na zamek błyskawiczny. Metro zmienia trasę z powodu awarii w tunelu, pociąg zatrzyma się tylko na stacjach ekspresowych no i inne opisane przez Ciebie przygody. Moją ulubioną są głośniki w wagonach zapowiadające stacje w odwrotnej kolejności. Niujorkerzy olewają, ale wśród turystów panika. Co do zmiany stacji docelowej, w tym wypadku raczej niekonsekwentne, gdyż acad będzie mieszkał w Long Island City, pierwszą (F i 7) lub drugą (E) stacją z Manhattanu. Mapkę dobrze mieć w kieszeni - sprzedawczynie kart metro na stacjach zazwyczaj mają zapas do rozdania, jak i niektóre hotele. Jest też strona http://tripplanner.mta.info/MyTrip/ui_web/customplanner/tripplanner.aspx ale narazie nie mają aplikacji na telefon, tylko przez internet. .
Dragony Napisano 3 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2013 To zalezy na jaki telefon - na iPhone mapka metra jest i bardzo sie przydaje. https://itunes.apple.com/pl/app/new-york-city-rail-map/id674667249?mt=8 Polecam Jest tez darmowa wersja lite ale nie wiem jak sie sprawdza https://itunes.apple.com/pl/app/new-york-city-rail-map-lite/id674682475?mt=8 Do tego genialnie sprawdzają sie Google maps na telefon - w USA działają jak nasze "jak dojadę" podajesz dokąd chcesz jechać z punktu w ktorym jestes i aplikacja podaje Ci czym jechać, ile przystanków i jak dojść.
acad Napisano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Listopada 2013 Metro to ja przestudiuje nawet w domu. Zapamietam ile jest stacji z hotelu na Manhattan ale w telefonie jak najbardziej cos sie przyda. W ogole idzie tam kupic jakas karte prepaid zeby szlo dzwonic ? W roamingu sie raczej nie oplaci. Teraz sie zastanawiam nad liniami lotniczymi. Dla mnie to troche wazna sprawa bo ja bardzo lubie latac. Jakie linie na moim miejscu byscie wybrali. Mam 3 opcje z WAW do JFK i spowrotem w grudniu.Pierwsza:Lufthansa - Boeing 747-400 (stary ) i 1 godzine na przesiadke w FRA co wydaje mi sie malo ze wzgledu na mozliwe opoznienia. LH latalem i mam dobre zdanie o nich.Air France - Airbus A380 (co mnie bardzo sklania ku tym liniom). 4 godziny na przesiadke na CDG. Nigdy nimi nie lecialem i nie wiem czego moge sie spodziewac.KLM - Boeing 777-200 - nigdy nimi nie lecialem. Tez 4 godziny na przesiadke w AMS. Co mi sie podoba to mozliwosc wyboru miejsca przed zarezerwowaniem.Czy w AirFrance mozna rezerwowac miejsce przez www?
Dragony Napisano 3 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2013 W ogole idzie tam kupic jakas karte prepaid zeby szlo dzwonic ? W roamingu sie raczej nie oplaci. da się. W zależności czy chcesz mieć internet w telefonie czy nie, będzie to kosztowało więcej lub mniej. Ja za 60$ (+tax) miałam wszystko no limit w T-Mobile. Oferty są porównywalne. Do wyboru masz T-Mobile, AT&T i chyba Sprint (bo Verizon to CDMA, a Sprint chyba ma też GSM) Metro to ja przestudiuje nawet w domu. Zapamietam ile jest stacji z hotelu na Manhattan ale w telefonie jak najbardziej cos sie przyda. Owszem, przestudiujesz - gwarantuję, że nie zapamiętasz Metro w NY to jak podziemne miasto, łatwo się zgubić Poza tym, przez cały dzień tylko jedna trasa? Czy zamierzasz zapamiętywać wszystkie na cały dzień? Wybrałeś jednak hotel poza Manhattanem więc powrót do hotelu, żeby coś sprawdzić czy coś zostawić raczej nie wchodzi w grę. Jakie linie na moim miejscu byscie wybrali. Lufthansa - Boeing 747-400 (stary ) i 1 godzine na przesiadke w FRA co wydaje mi sie malo ze wzgledu na mozliwe opoznienia. LH latalem i mam dobre zdanie o nich. Air France - Airbus A380 (co mnie bardzo sklania ku tym liniom). 4 godziny na przesiadke na CDG. Nigdy nimi nie lecialem i nie wiem czego moge sie spodziewac. KLM - Boeing 777-200 - nigdy nimi nie lecialem. Tez 4 godziny na przesiadke w AMS. Co mi sie podoba to mozliwosc wyboru miejsca przed zarezerwowaniem. 1 - KLM 2 - Lufthansa 3 - Air France KLM - samolot naprawdę fajny, młodszy od 747, wygodny. Załogi miłe. Co do jedzenia się nie wypowiem, bo nie jadłam Lufthansa - 747 - 400 starszy model, ale dość wygodny. Załogi raczej miłe, chyba że robisz coś co zagraża bezpieczeństwu lotu - wtedy juz nie jest tak miło 1 godzina na przesiadkę we Frankfurcie to bardzo mało. Przy minimalnym opóźnieniu będzie problem, choć zwykle linie czekają. Ale stres no i przebiegnięcie połowy największego lotniska w Europie to wyczyn Air France - wszędzie czytam niepochlebne opinie o załogach i o jedzeniu. Samolot ma na pewno nie więcej niż 5 lat (w Air France zaczęły latać od listopada 2009) A380 jest porównywalny z 747-800
KaeR Napisano 3 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2013 Akurat moim zdaniem AF ma najlepsze jedzenie i najładniej podane. W LH ostatnio po raz pierwszy raz w życiu nie zjadłem głównego dnia. Air France znam od strony opóźnień. Szczególnie w drodze powrotnej, bo na JFK można złapać opóźnienie i rozminąć się z porannym samolotem. Na przesiadke jeśli lecisz FRA powinna wystarczyć bo przejście jest krótkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.