Skocz do zawartości

Wyjazd Do Ny Na Tydzień

acad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wg. ich strony internetowej Booking.com nie pobiera dodakowych opłat (booking fees).

http://www.wyndham.com/hotels/new-york/long-island-city/wyndham-garden-long-island-city-manhattan-view/information-hotel-policies?partner_id=&hotel_id=NYCLI&campaign_code=&propId=WY34216&checkout_date&brand_id=WY&children=0&corporate_id=&useWRPoints=false&ratePlan=&teens=0&affiliate_id=&iata=&rate_code=&adults=1&checkin_date&rooms=1

hmm, na stronie hotelu podaja, ze przy check-in pobierana jest kaucja w wysokosci 50 USD za dzien( na pokrycie ewentualnych szkod), nie jest to dodatkowa oplata, tylko kaucja, przy check-out jest anulowana przez hotel i srodki masz ponownie na karcie, podobnie jest w hotelu NESVA, ktory Cie tez interesuje, tam jest USD200 za caly pobyt... niemniej wymagane srodki trzeba na karcie miec....

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zapytalem u zrodla. W hotelu NESVA pobieraja tylko pieniadze (kaucje) jesli placisz gotowka, jesli placisz karta to nic.

Patrzylem na opinie an tripadvisor i ten hotel NESVA ma same dobre opinie, tylko nie wiem jak jest z tą okolicą. O mnie nie chodzi, ale nie chce zeby sie dziewczyna bała wracac wieczorem a znam ja dobrze. No i kusi mnie cena.

Z hotelu Hampton czekam za odpowiedzią.

Teraz pytanie techniczne odnosnie rezerwacji na booking.com (nigdy tego nie robilem). Mam wybrany hotel, wybralem np. oferte bezzwrotna i wszystko ladnie przeszlo na karcie i teraz pytanie czy mam rozumiec ze to juz jest zaplacone czy dopiero po przyjezdzie bede musial podac karte i dopiero wtedy beda sciagac oplate?

Znajde w NYC bankomaty z ktorych moge wyplacac pieniadze, a moze lepiej zabrac gotowke ze soba z Polski ?

Czy w metrze są zapowiadane kolejne stacje tak aby nie przegapic ?

Napisano

Okolilca NESVA...hmm....przekształca się z przemysłowej w b. trendy - kilka hoteli i apartamentowców, odkąd w pobliżu miało tymczasową kwaterę muzeum sztuki nowoczesnej pojawiły się kafejki, restauracje, itd. Węzłowa stacja metra Queens Plaza też niedaleko. W sumie bezpiecznie.

Używam kart kredytowych, o płatniczych za mało wiem żeby się wypowiadać. Przy kredytowych hotel bierze numer karty, a rachunek za pobyt płacisz przy wymeldowaniu.

Metro - owszem, stację są ogłaszane. W nowszych pociągach są też elektroniczne mapki i tabelki zapowiadające następną stację.

Napisano

Zapytalem u zrodla. W hotelu NESVA pobieraja tylko pieniadze (kaucje) jesli placisz gotowka, jesli placisz karta to nic.

Patrzylem na opinie an tripadvisor i ten hotel NESVA ma same dobre opinie, tylko nie wiem jak jest z tą okolicą. O mnie nie chodzi, ale nie chce zeby sie dziewczyna bała wracac wieczorem a znam ja dobrze. No i kusi mnie cena.

Z hotelu Hampton czekam za odpowiedzią.

Teraz pytanie techniczne odnosnie rezerwacji na booking.com (nigdy tego nie robilem). Mam wybrany hotel, wybralem np. oferte bezzwrotna i wszystko ladnie przeszlo na karcie i teraz pytanie czy mam rozumiec ze to juz jest zaplacone czy dopiero po przyjezdzie bede musial podac karte i dopiero wtedy beda sciagac oplate?

Znajde w NYC bankomaty z ktorych moge wyplacac pieniadze, a moze lepiej zabrac gotowke ze soba z Polski ?

http://www.booking.com/general.pl.html?sid=7b9eecb465b5f6573a20cd687613eb07;dcid=2;tmpl=docs/terms-and-conditions

Napisano

Tak są bankomaty, ale oczywiście weź pod uwagę, że za każdy manewr będziesz pewnie płacił, więc w portfelu warto nosić więcej i wypłacać w większych partiach, żeby minimalizować opłaty. Skoro jedziesz z dziwczyną możecie kasę podzielić i w hotelu włożyć do sejfu.

Odnośnie metra... i okiem turysty... Nowojorczycy mogą się ze mną nie zgodzić... Niektóre oznaczenia nie są czytelne. Jeśli się śpieszysz to czasem nie jest jasne w którą stronę dany pociąg jedzie. Do tego dochodzi, że w różne dni zmienia dla niektórych linii stacja docelowa. Jeszcze jedna wkurzająca rzecz to jedziesz sobie metrem i słyszysz, że od tej pory to jest ekspres i dopiero się zatrzyma za 4-5 stacji. Problem jest w tedy jak Twoja stacja jest pomiędzy i oprócz przechadzki innej opcji nie ma. Mi się tak zdarzyło na Brooklynie ostatnio około 10 w nocy. Miejscowi też byli zaskoczeni i maszerowali na inna stację.

Odnośnie zapowiadania... Tak zapowiadają... Dam dolara jak wszystko zrozumiesz. :) Teraz tak. Pierwszą rzeczą jaką robisz w NY to bierzesz mapkę metra. Dwa, podobne mapki są w każdym wagonie i po mijanych stacjach określasz gdzie jesteś i ile jest to stacji docelowej. Niektóre wagony mają wyświetlacze, niektóre mają rozrysowana linię, a niektóre elektroniczną tablicę pokazującą przystanki na trasie. Jest z każdym przystankiem aktualizowana. Bardzo pomocna, kiedy linia lubi sobie pojechać do różnych stacji końcowych.

Napisano

KaeR, w NY wszystko zdarzyć się może, i zdarza się. Masz 100% racji - należy mieć oczy i uszy otwarte a w godzinach szczytu portfel w przedniej kieszeni o ile możliwe na zamek błyskawiczny. Metro zmienia trasę z powodu awarii w tunelu, pociąg zatrzyma się tylko na stacjach ekspresowych no i inne opisane przez Ciebie przygody. Moją ulubioną są głośniki w wagonach zapowiadające stacje w odwrotnej kolejności. Niujorkerzy olewają, ale wśród turystów panika. Co do zmiany stacji docelowej, w tym wypadku raczej niekonsekwentne, gdyż acad będzie mieszkał w Long Island City, pierwszą (F i 7) lub drugą (E) stacją z Manhattanu. Mapkę dobrze mieć w kieszeni - sprzedawczynie kart metro na stacjach zazwyczaj mają zapas do rozdania, jak i niektóre hotele. Jest też strona http://tripplanner.mta.info/MyTrip/ui_web/customplanner/tripplanner.aspx ale narazie nie mają aplikacji na telefon, tylko przez internet.

.

Napisano

To zalezy na jaki telefon - na iPhone mapka metra jest i bardzo sie przydaje.

https://itunes.apple.com/pl/app/new-york-city-rail-map/id674667249?mt=8

Polecam :)

Jest tez darmowa wersja lite ale nie wiem jak sie sprawdza

https://itunes.apple.com/pl/app/new-york-city-rail-map-lite/id674682475?mt=8

Do tego genialnie sprawdzają sie Google maps na telefon - w USA działają jak nasze "jak dojadę" podajesz dokąd chcesz jechać z punktu w ktorym jestes i aplikacja podaje Ci czym jechać, ile przystanków i jak dojść.

Napisano

Metro to ja przestudiuje nawet w domu. Zapamietam ile jest stacji z hotelu na Manhattan ale w telefonie jak najbardziej cos sie przyda.

W ogole idzie tam kupic jakas karte prepaid zeby szlo dzwonic ? W roamingu sie raczej nie oplaci.

Teraz sie zastanawiam nad liniami lotniczymi. Dla mnie to troche wazna sprawa bo ja bardzo lubie latac.

Jakie linie na moim miejscu byscie wybrali. Mam 3 opcje z WAW do JFK i spowrotem w grudniu.

Pierwsza:
Lufthansa - Boeing 747-400 (stary icon_e_sad.gif) i 1 godzine na przesiadke w FRA co wydaje mi sie malo ze wzgledu na mozliwe opoznienia. LH latalem i mam dobre zdanie o nich.
Air France - Airbus A380 (co mnie bardzo sklania ku tym liniom). 4 godziny na przesiadke na CDG. Nigdy nimi nie lecialem i nie wiem czego moge sie spodziewac.
KLM - Boeing 777-200 - nigdy nimi nie lecialem. Tez 4 godziny na przesiadke w AMS. Co mi sie podoba to mozliwosc wyboru miejsca przed zarezerwowaniem.

Czy w AirFrance mozna rezerwowac miejsce przez www?

Napisano

W ogole idzie tam kupic jakas karte prepaid zeby szlo dzwonic ? W roamingu sie raczej nie oplaci.

da się. W zależności czy chcesz mieć internet w telefonie czy nie, będzie to kosztowało więcej lub mniej. Ja za 60$ (+tax) miałam wszystko no limit w T-Mobile. Oferty są porównywalne. Do wyboru masz T-Mobile, AT&T i chyba Sprint (bo Verizon to CDMA, a Sprint chyba ma też GSM)

Metro to ja przestudiuje nawet w domu. Zapamietam ile jest stacji z hotelu na Manhattan ale w telefonie jak najbardziej cos sie przyda.

Owszem, przestudiujesz - gwarantuję, że nie zapamiętasz ;) Metro w NY to jak podziemne miasto, łatwo się zgubić ;) Poza tym, przez cały dzień tylko jedna trasa? Czy zamierzasz zapamiętywać wszystkie na cały dzień? ;) Wybrałeś jednak hotel poza Manhattanem więc powrót do hotelu, żeby coś sprawdzić czy coś zostawić raczej nie wchodzi w grę.

Jakie linie na moim miejscu byscie wybrali.

Lufthansa - Boeing 747-400 (stary icon_e_sad.gif) i 1 godzine na przesiadke w FRA co wydaje mi sie malo ze wzgledu na mozliwe opoznienia. LH latalem i mam dobre zdanie o nich.

Air France - Airbus A380 (co mnie bardzo sklania ku tym liniom). 4 godziny na przesiadke na CDG. Nigdy nimi nie lecialem i nie wiem czego moge sie spodziewac.

KLM - Boeing 777-200 - nigdy nimi nie lecialem. Tez 4 godziny na przesiadke w AMS. Co mi sie podoba to mozliwosc wyboru miejsca przed zarezerwowaniem.

1 - KLM

2 - Lufthansa

3 - Air France

KLM - samolot naprawdę fajny, młodszy od 747, wygodny. Załogi miłe. Co do jedzenia się nie wypowiem, bo nie jadłam ;)

Lufthansa - 747 - 400 starszy model, ale dość wygodny. Załogi raczej miłe, chyba że robisz coś co zagraża bezpieczeństwu lotu - wtedy juz nie jest tak miło ;) 1 godzina na przesiadkę we Frankfurcie to bardzo mało. Przy minimalnym opóźnieniu będzie problem, choć zwykle linie czekają. Ale stres no i przebiegnięcie połowy największego lotniska w Europie to wyczyn ;)

Air France - wszędzie czytam niepochlebne opinie o załogach i o jedzeniu. Samolot ma na pewno nie więcej niż 5 lat (w Air France zaczęły latać od listopada 2009) A380 jest porównywalny z 747-800

Napisano

Akurat moim zdaniem AF ma najlepsze jedzenie i najładniej podane. W LH ostatnio po raz pierwszy raz w życiu nie zjadłem głównego dnia.

Air France znam od strony opóźnień. Szczególnie w drodze powrotnej, bo na JFK można złapać opóźnienie i rozminąć się z porannym samolotem.

Na przesiadke jeśli lecisz FRA powinna wystarczyć bo przejście jest krótkie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...