Jujuking01 Napisano 24 Października 2013 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 Po 10 latach oczekiwania na zielona karte, ktora mam przyznana jako syn obywatela amerykanskiego, przyjechalem do USA i odstalem na lotnisku pieczatke w paszporcie , co znaczy ze to jest obecnie moja zielona karta, a na ta orginalna mam poczekac, okolo 6miesiecy. Czy ktos sie orientuje jak dlugo sie czeka na ta orginalna zielona karte, oraz czy kiedy juz ja dostane bed mogl wyjechac na jakis czas z USA ?
mi0706 Napisano 24 Października 2013 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 możesz wyjeżdżać już teraz, bo pieczątka w paszporcie to też zielona karta (tymczasowa) i działa przez cały rok od wjazdu.
Joanna30 Napisano 24 Października 2013 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 No i musisz pilnować, żeby nie wyjechać z USA na zabyt długi okres, bo możesz stracić zieloną kartę.
Jujuking01 Napisano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Dziekuje za szybka odpowiedz. A kiedy juz dostane zielona karte to na jaki okres moge ewntualnie wyjechac aby jej nie starcic? Czy nadal obowiazuje zasada : nie dluzej poza usa niz 1rok? A kiedy po roku przyjade jak dlugo musze zostacna terenie usa przed kolejnym ewentualny wyjazdem?
sly6 Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Tak nadal jest taka zasada sa osoby ze siedza pare dni i potem znow leca po za USA przy 2gim-kolejnym wjezdzie takim juz mozesz miec problemy na granicy,nikt Ci nie powie czy juz za 2gim razem nie bedziesz miec rozmowy o tym ze masz GC i moze lepsza bedzie wiza turystyczna-bialy paszport lub skierowana sprawa do Sadu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.