MacMac Napisano 24 Października 2014 Zgłoś Napisano 24 Października 2014 Czekam na update! Czytam was i myślę, ciekaw jestem jak będzie wyglądać mój "start", jeśli oczywiście nas wylosują! Nie mówię hop przed skokiem, ale dobrze jest poczytać takie historie i później być przygotowanym na "kłody pod nogi". Widzę, że z każdą aktualizacją masz już coraz to lepsze wieści i coraz to pewniej piszesz - super! 3mam za was kciuki i powodzenia!Pozdrawiam!
Dudda Napisano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Października 2014 Dziękuje za dobre słowo. Staram sie coś pisać jak tylko mam o czym. Także moja małżonka miała egzamin na prawko w ten piątek w DMV na Mississippi. Przed tym jeździła praktycznie codziennie po pracy, wiec trening był. Egzaminatorka była wyluzowana (koszulka Broncos, rozmowy o paznokciach:-). Vika popełniła kilka prostych błędów,ale nie na tyle, żeby nie zdać! Wiec jest świeżo upieczonym kierowca! W końcu:-) Praca w FedEx okazuje sie nie tym o czym mówili na rozmowach. Zamiast 3 miesięcznego treningu - dwa tygodnie i ciagle ciśnienie, żeby robić wszystko szybciej! Nie maja tam prawa usiąść nawet na chwilkę, a przecież operują maszyny przy których spędzasz większość czasu... Także szukamy czegoś innego dla niej:-) A propo nowej pracy w tenże sam piątek ja miałem rozmowę o prace w SDL: https://sdl.tms.hrdepartment.com/jobs/1878/Linguistic-Software-Tester-Multiple-LanguagesUSA-Superior-Colorado?lcid=en-UK Wszystko super, ale oni potrzebują kogoś na bazie projektu, a na ta chwile nic nie maja. Jeśli twój polski jest w dobrej kondycji i lubisz bawić sie nowym technologiami może to jest dla ciebie. Nie maja projektów zdalnych, wiec jak decydujesz sie dla nich pracować to najlepiej jak masz pary time albo nie pracujesz w ogóle. Ja musiałem zrezygnować, ze względu na to, ze potrzebuje mieć dochód na bierząco... Ostatnio interesowalismy sie zakupem nowego auta, bo nasze już młodsze nie będzie i zaczyna sie psuć. „dzięki” gradowi, który miał miejsce w Englewood na Arapahoe sprzedają nowe auta (poobijana blacha) z dużymi rabatami tzw. „hail sale”. Niestety na razie nie mamy szczęścia do dilera, który dałby nam dobre warunki zakupu bo jesteśmy jeszcze za nowi z moim Credit scorem. Ale zobaczymy, może KIA wymyśli coś dla nas:-) Dostałem już pierwszy telefon na temat pracy z WA od FedEx-u :-) Nadal myślimy, teraz już coraz poważniej o przeprowadzce do Seattle! Nic jeszcze nie mamy zaplanowane, bo chcemy przedłużyć wynajem tutaj o 2 miesiące, żeby pojechać już tam w nowym roku.
Anubis Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Miło czyta się Wasze nowinki. Wiktorii gratuluję prawa jazdy.
Dudda Napisano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Update: Wczoraj podjęliśmy decyzje o przeprowadzce do...Seattle lub Portland:-) Vika wczoraj złożyła list rezygnacyjny i teraz próbują jej załatwić prace w oddziale FedEx w Kent,WA. Ja dzisiaj sie "zwolniłem", ale prawdopodobnie będę nadal pracował dla tej firmy zdalnie (raporty i specjalne projekty). Mój szef bardzo sie stara, żebym nadal dla niego pracował, nawet z Seattle:-) Oczywiście nie mamy mieszkania, ani zielonego pojęcia o mieście:-) Ale jak zwykle będziemy robili co w naszej mocy, żeby sobie tam poradzić od pierwszego dnia. Z tego co zauważyliśmy do tej pory wszystkie agencje chcą "proof Of income" i Credit przed wynajęciem mieszkania... Szalenstwo! I tutaj pojawia sie Portland:-) Jak nic nie znajdziemy tam w kilka dni to pojedziemy do Oregonu i tam spróbujemy. Jeśli mieszkacie, znacie kogoś życzliwego w Seattle bardzo chętnie skorzystamy z gościny, bo na ta chwile to będziemy wynajmowali AirBnb co za każdym razem dało nam poznać ludzi i pomogło w ogarnięciu miasta w pierwsze dni. Tydzień temu kupiłem nowe auto Honda Accord 2015 za $19K. Przez grad dostałem rabat $8K. Musiałem przejść proces sprawdzenia Credit score i ogólnego wypełniania formularzy, żeby moc w ogóle z nimi rozmawiać. Zapłacilem $2K z dołu i jeszcze muszę zapłacić podatek ok. $1500 plus rejestracja w DMV. Teraz trzeba sprzedać stara Altime i jesteśmy gotowi do drogi:-) Będziemy prawdopodobnie jechali przez I-90 bo przez Missoula i Spokane, bo droga jest przyjemniejsza i nie ma tak "ostrej" zimowej pogody. Prawdopodobnie zatrzymamy sie w Spokane lub Missouli na jedna noc, żeby nie przesadzać z jazda w nocy. Chociaż Vika ma już prawko i może prowadzić:-) Jeszcze zobaczymy. Mieszkanie zdajemy 30-go Listopada i pewnie tego samego dnia wyruszamy, lub w następny dzień. Ja nie będę tęsknił za Colorado:-) Vika pewnie tez nie:-) Adres w stanie Waszyngton prawdopodobnie załatwię jutro. Pojadę do UPS i wynajmę skrzynkę pocztowa z realnym adresem ulicy. Już raz tak robiłem z Polski:-) Wynająłem skrzynkę w Californi, której nigdy nie uzywałem, nawet nie pojechałem jej obejrzeć:-) Jeśli macie jakieś "cynki" na temat mieszkań, okolicy i tym podobnych to proszę dajcie znać. Nawet podam swoj numer telefonu jeśli ktoś chce pogadać i nazwać mnie wariatem:-) Tylko nie dzwonić z Polski!:-) 3108010374 Nie wiem co mam jeszcze napisać, bo na razie jesteśmy w trakcie ogarniania wszystkiego. Najważniejsze to sprzedać stare auto i załatwić formalności z nowym. Może uda mi sie przetransferować "tytuł" auta bezpośrednio do Seattle, ale to jeszcze muszę do DMV pojechać, bo przez telefon to nie można sie z nimi dogadać. Pozdrowienia z zamarzniętego CO!
andyopole Napisano 15 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Tylko qrde nie do Portland! !!!! Wlasnie tu jedzie rentowanym truckiem z meblami i dobytkiem mój kuzyn Denver. Bedzie pracowal dla Siemensa od grudnia. 64% ludności Oregonu to przyjezdni! Może narazie wystarczy? ;-)
Dudda Napisano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Miasta złożone z przyjezdnych są najfajniejsze w mojej opinii, nie liczę Californii oczywiście:-) Ja uwielbiałem mieszkać w Warszawie:-)
serafina Napisano 15 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Hej fajnie ze Wam sie uklada, zycze powodzenia A Warszawa da sie lubic... Mi nie pasowala, wole moj Lublin
Gość szecze Napisano 15 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Życzę również powodzenia. A widać że umiecie podejmować decyzje i sobie fajnie radzicie. I bardzo dziękuję za kolejny update! Pisałem w innym wątku że brak jest takich relacji. Ludzie przed wyjazdem często snują na forum jakieś kosmiczne plany o swoich możliwościach w "poszukiwanych zawodach" itp a później cisza. Dla przyszłych wyjeżdżających żadna pomoc. A to co wy robicie jest na wagę złota. Ktoś kto jest już 3-6 i więcej mc może porównać, czy to tylko ja mam takie problemy czy to tak jest u większości. Jeszcze raz dzięki i gratulacje!
Dudda Napisano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Napisano 16 Listopada 2014 Dziękujemy za dobre słowa:-) Chciałem tylko dodać, ze moja wspaniała żona rozbiła swojego 5S-a po raz drugi:-) Tym razem byłem świadkiem, na parkingu plaski strzał na asfalt! Nie będziemy naprawiać.
Dudda Napisano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Szybka aktualizacja: Sprzedaliśmy dzisiaj auto! $4000 - cena za jaka kupiliśmy $3800 po około 5000 przejechanych mil. Także opłaca sie kupić auto w Kalafiornii i sprzedać w innym stanie. Załatwiliśmy także adres w UPS w Seattle. Potrzeba wypełnić dwa formularze, potwierdzenie metody platosci oraz kserokopie dwóch ID's ze zdjęciami. Koszt średniej wielkości skrzynki to $89 za trzy miesiące. Zadzwonili do mnie także z Hondy dzisiaj:-) Okazało sie, ze inny bank chce sfinansować moja pożyczkę i dają o polowe niższe oprocentowanie! Wiec $50 mniej miesięcznie za auto!:-) To był dooobry dzień:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.