karina Napisano 29 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 Jesli nieletnie dziecko ma paszport to znaczy ze ojciec juz wyrazil zgode na jego wyjazdy zagraniczne. Chyba ze teraz sie rozmyslil I zgode wycofaj. Nie znam procedur ale o czyms takim musi chyba wydac wyrok sad rodzinny. Jezeli dziecko posiada paszport to dziecko moze podrozowac co nie oznacza, ze dziecko moze wyjechac z matka na ile chce i gdzie chce jesli ojciec dziecka ma do niego prawa. Jezeli ojciec dziecka zglosi, ze matka uprowadzila dziecko, a on ma prawa do dziecka, to matka moze miec problemy. Zgoda ojca nie jest wymagana aby wsiasc do samolotu, co nie znaczy, ze matka moze wziac dziecko do USA i tutaj z nim zostac. Oczywiscie nie znamy calej sytuacji, ale w skrocie tak to wyglada. Byl tutaj juz o tym temat i - wedle prawa - sad przychilil sie do ojca, ktorego dziecko zostalo wywiezione. Co innego wyjazd na tydzien, co innego na pol roku. Ja radze zapoznac sie z tym co matka moze a czego nie moze w danej sytuacji. Nie ma tu znaczenia, ze ojciec dziecka nie wychowuje - jesli ojciec ma prawa do dziecka, jesli moze sie z nim widywac i decydowac co do dziecka, to prawo jest tak skonstrulowane, ze dziala tak samo na korzysc ojca. Zeby jednak odpowiedziec Ci (albo poradzic jak to rozwiazac) trzeba by wiedziec czy jestescie/byliscie malzenstwem; czy macie podzielona opieke nad dzieckiem/czy ojciec ma prawo do dziecka/czy ma zniesiona wladze rodzicielska; czy ojciec zagrozil Ci, ze nie wolno Ci dziecka wywozic gdziekolwiek itd. Jesli ojciec ma prawa do dziecka, to najprostsza droga aby sie zabezpieczyc jest aby spisac upwaznienie/zgode w obecnosci notariusza - to jest Twoje zabezpieczenie zeby kiedys ktos nie posadzil Cie o uprowadzenie dziecka. Z tym nie musisz isc do sadu. Jesli ojciec MOZE Cie oskarzyc o cokolwiek (masz takie przeczucie) to wtedy, jesli on nie godzi sie na wyjazd dziecka, musisz miec zgode ze sadu. Masz wtedy sytuacje najbardziej pewna i jestes prawnie zabezpieczona przed wszelkiego rodzaju oskarzeniami z uprowadzeniem wlacznie. Powodzenia.
następna Napisano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Dziękuje za dobre życzenia - ta sytuacja nie odnosi się do mnie, a do kogoś z mojej rodziny. Matka chce wywieźć dziecko z USA. Rozwodu nie mają, a ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich (nie ma potrzeby, bo i tak go dziecko nie obchodzi). Chodziło mi jedynie o to czy może wsiąść z dzieckiem do samolotu, bez żadnej zgody ojca i bez informowania go o tym? Wiem, że na granicach nieraz przesłuchują matki podróżujące samotnie z dziećmi (w tym na granciy amerykańskiej), stąd boi się, że po prostu nie pozwolą jej wejść do samolotu i zadzwonią po policję i ojca dziecka.
karina Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Dziękuje za dobre życzenia - ta sytuacja nie odnosi się do mnie, a do kogoś z mojej rodziny. Matka chce wywieźć dziecko z USA. Rozwodu nie mają, a ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich (nie ma potrzeby, bo i tak go dziecko nie obchodzi). Chodziło mi jedynie o to czy może wsiąść z dzieckiem do samolotu, bez żadnej zgody ojca i bez informowania go o tym? Wiem, że na granicach nieraz przesłuchują matki podróżujące samotnie z dziećmi (w tym na granciy amerykańskiej), stąd boi się, że po prostu nie pozwolą jej wejść do samolotu i zadzwonią po policję i ojca dziecka. Dlaczego ja myslalam, ze ona chce wywiezc dziecko do USA? Hm.. Jesli chce wywiezc z USA, to sa 3 pytania: czy dziecko ma obywatelstwo USA? Czy ojciec ma obywatelstwo USA? Czy ojciec uznal dziecko i czy mieli sprawy w sadzie? Jesli chodzi o prawo amerykanskie to moge Ci cos niecos podpowiedziec. Jesli w druga strone - to znam to o tyle, ze mam non stop ludzi, ktorzy przywiezli dzieci do Stanow bez zgody ojca, ktora jest poza Stanami - wiec ten scenariusz przerabiam niemal co tydzien...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.