następna Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Czy trzeba mieć zaświadczenie notarialne, czy jakiekolwiek zaświadczenie, że zgadza się na wyjazd dziecka? Co zrobić jeśli ojciec nie chce się na to zgodzić, a nie można się z nim dogadać?
karina Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Mozesz byc posadzona o uprowadzenie dziecka. To nie jest latwa sprawa aby ot tak zabrac ze soba dziecko jesli ojciec sie nie zgadza. Trzeba by znac wiecej szczegolow sprawy, ale generalnie tak to wyglada.
pepeaz Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Czy trzeba mieć zaświadczenie notarialne, czy jakiekolwiek zaświadczenie, że zgadza się na wyjazd dziecka? Co zrobić jeśli ojciec nie chce się na to zgodzić, a nie można się z nim dogadać? Dziecko paszport posiada?
andyopole Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Jesli nieletnie dziecko ma paszport to znaczy ze ojciec juz wyrazil zgode na jego wyjazdy zagraniczne. Chyba ze teraz sie rozmyslil I zgode wycofaj. Nie znam procedur ale o czyms takim musi chyba wydac wyrok sad rodzinny.
Dragony Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 W Polsce faktycznie takie sytuacje rozwiązuje sad rodzinny, jednak nie wiem jak w USA. Moze poradz sie jakiegoś prawnika od spraw rodzinnych?
sly6 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 a wyjazd dziecka na wakacje,na stale czy jak? dziecko moze miec paszport ,sprawa jest taka ze jak Ojciec nie zgadza sie z wyjazdem to paszport jest malo warty w tej sytuacji..Ojciec dziecka ma pelne prawa rodzicielskie? jak napisala Karina nalezy znac sytuacje Pozwolenie na wyjazd nalezy wtedy zalatwiac przez Sad rodzinny. a to cos dla nowych uzytkownikow i tych co moze nie czytali tego tematu jak sie skonczyla podobna sprawa forum.usa.info.pl/topic/9864-historia-pewnej-emigracji/
następna Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 To nie ja chcę uprowadzić dziecko, bo nie posiadam. Co jeśli tego człowieka nie można nazwać ojcem, tylko powiedzmy osobą, który dostarczył nasienie i nic ponad to? Co jeśli nie interesuje się dzieckiem a zabrania wyjazdu matki z dzieckiem z czystej złośliwości? Dziecko ma paszport. Czy matka wsiadając z nim do samolotu musi mieć zgodę ojca na wyjazd dziecka? Powiem wprost: chce go uprowadzić. Czy musi koniecznie mieć jakieś poświadczenie notarialne od ojca żeby wpuścili ją do samolotu z dzieckiem?
c4r0 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Widziałem wiele razy samotnych ludzi wsiadających do samolotu z dzieckiem i nigdy nie widziałem, żeby ktoś musiał pokazywać jakieś dodatkowe papiery. Co jeśli tego człowieka nie można nazwać ojcem, tylko powiedzmy osobą, który dostarczył nasienie i nic ponad to?Ojciec to jest właśnie ten, co "dostarcza nasienie".
następna Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Czasami jeszcze ojciec kocha swoje dziecko. Ten posłużył tylko jako dawca nasienia i z dzieckiem nie chce mieć nic wspólnego. Jednocześnie zabrania wyjazdu matce. Stąd czy jeśli zdecyduje się dziecko uprowadzić,to musi posługiwać się jakimiś papierami od ojca? Czy mogą ją zatrzymać na lotnisku docelowym jeśli on zgłosi porwanie dziecka?
c4r0 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 No jeśli zgłosi porwanie to wtedy nie wyobrażam sobie, żeby nie mieli prawa zatrzymać porywacza dziecka... A czy ojciec kocha czy nie to prawnie nie ma znaczenia.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.