Misuzu Napisano 29 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 http://www.buzzfeed.com/summeranne/americans-try-to-place-european-countries-on-a-map Ja wczoraj trafiłam na ten link No uśmiałam sie! Najlepszy Borat
Paulina_89 Napisano 29 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 A ja sie przyznam,ze podpisala bym wszystkie stany,ale jesli chodzi o Wojewodztwa w Polsce Ej, daj spokoj. Stany do wojewodztw maja sie nijak. Powierzchnia Stanow jest prawie tak ogromna jak powierzchnia Europy, a wiekszosc stanow jest wieksza od europejskich krajow. Ja przyznam sie, ze z krajow np. bylej Jugoslawiim to potrafilabym wskazac Chorwacje, Czarnogore, Bosnie i Hercegovine... bo w tych krajach bylam, a reszta tych malych krajow? pff...niejeden mieszkaniec by sie usmial. Za to Stany w USA moge wymienic bezblednie i wpisac na mapie, ale to dlatego, ze chcialo mi sie samej przysiasc do mapy i sie ich nauczyc i tak sobie co jakis czas powtarzam (bo jak sie czegos nie owtarza to mozna zapomniec).. A watpie, zeby Amerykanie przejmowali sie studiowaniem mapy Europy na tyle, by wszystkie kraje zapamietac, wiec uwazam ze poradzili sobie bardzo dobrze. A komentarze pod tym artykulem sa jak zwykle facepalm worthy. "Maluczki Polaczek z maluczkiej Polski próbuje się pocieszyć, że mimo, że w Polsce ma gorzej niz Amerykanin w USA, to jednak jest o niebo inteligentniejszy, bo wie, gdzie leży jego kraj. Polaczek jest tak inteligentny, że nie ogarnia, że Amerykanin ma wyjechane na ojczyzne Polaczka i ma do tego prawo Jakże inteligentny Polaczek zupełnie nie ogarnia też, że prawodopodobnie sam nie potrafiłby wskazać na mapie Paragwaju, Urugwaju, Ekwadoru, Surinamu, Falklandów, Gwatemali czy Haiti.. o Jemenie, Kirgistanie, Laosie, Mjanma czy Brunei oraz Bhutanie nie wspominając... i co więcej, sam myśli, że w Północnej Ameryce jest tylko Kanada, USA i Meksyk (kiedy państw na tym kontynencie mamy 22 a nie 3). Ale oczywiście jak ktoś nie wie gdzie leży Polska, to musi być jakimś idiotą." Tak wygląda moja interpretacja komentarzy pod artykulem
Dragony Napisano 29 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 @Paulina_89 Uwielbiam Cię za tę wypowiedź Nic dodać nic ująć, lepiej bym tego nie ujęła...
Paulina_89 Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 @Paulina_89 Uwielbiam Cię za tę wypowiedź Nic dodać nic ująć, lepiej bym tego nie ujęła... Dziękuję. Stereotypowe myślenie i powtarzanie bzdur działa mi na nerwy i nie potrafie sie powstrzymać od komentarza Aż żałuję, że nie zrobilam podobnego testu, kiedy miałam okazję uczyć młodzież 3 klasy gimnazjum, ktorzy geografii uczą się na bieżąco. Co prawda uczylam angielskiego, a nie geografii, ale moglam dac im mapke i powiedziec "wypelnijcie mapki nazywajac kraje po angielsku. jesli nie znacie angielskich nazw to wpiszcie je po polsku" wtedy jeszcze moglabym wykorzystac te mapki np. do powtorki nazw krajow po angielsku. A moze uczy tu ktos w szkole i moglby zrobic taki projekt i podzielic sie wynikami?
tinki Napisano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Poniewaz artykul, ktory umiescilam zrobil furore w inetrnecie, wiec TVN24 zrobil test warszawiakom w odwrotna strone. Kazano nazwac stany w USA, oj dzialo, sie dzialo..... Ale uwazam, ze zadne to porownanie. Mysle, ze bardziej porownywalny bylby test, gdyby tak jak Paulina pisala, kazac nam nazwac kraje w Ameryce Pln. tutaj link: http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,smiejemy-sie-z-amerykanow-br-a-co-warszawiacy-wiedza-o-usa,107193.html
Paulina_89 Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Poniewaz artykul, ktory umiescilam zrobil furore w inetrnecie, wiec TVN24 zrobil test warszawiakom w odwrotna strone. Kazano nazwac stany w USA, oj dzialo, sie dzialo..... Ale uwazam, ze zadne to porownanie. Mysle, ze bardziej porownywalny bylby test, gdyby tak jak Paulina pisala, kazac nam nazwac kraje w Ameryce Pln. tutaj link: http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,smiejemy-sie-z-amerykanow-br-a-co-warszawiacy-wiedza-o-usa,107193.html Mieszkam w stanie Nowy Jork według Warszawiaków
Paulina_89 Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Choc faktycznie, tak jak mowisz, ja nie pokusilabym sie o sprawdzenie znajomosci poszczegolnych Stanów, a bardziej o rozpisanie krajow w Ameryce Północnej i Południowej, zeby sie nikt nie pluł na prawo i lewo, ze "stany to jak wojewodztwa".
sly6 Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 to teraz dobrze napisalas Paulina ze chodzi Ci o Ameryke Polnocna i Poludniowa bo w 1 poscie napisalas ze w samej Ameryce Polnocnej sa 22 Panstwa i tak sobie pomyslalem gdzie One sa tam
Paulina_89 Napisano 30 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 to teraz dobrze napisalas Paulina ze chodzi Ci o Ameryke Polnocna i Poludniowa bo w 1 poscie napisalas ze w samej Ameryce Polnocnej sa 22 Panstwa i tak sobie pomyslalem gdzie One sa tam Tak, w samej Ameryce Polnocnej sa 22 panstwa (zajrzyj troche pod Meksyk m.in. Belize, Gwatemala, plus wysepki jak np. Dominika) Moznaby napisac, ze to wlasciwie Ameryka Srodkowa, ale mowimy o kontynentach, a Ameryka Srodkowa to po prostu poludniowa czesc Ameryki Polnocnej.
paradoox Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/palcem-po-mapie-uwaga-bardzo-smieszne,107592.html - Ciężko w to uwierzyć. Niektórzy naprawdę błysnęli.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.