thaliks Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Witam szanownych forumowiczów. Posiadam wizę turystyczną od prawie dwóch lat.W tym czasie udało mi się wyjechać do USA raz. Moja dziewczyna będzie się starać o wizę turystyczną-procedurę już znam,ale mam pytanie.Ponieważ brała/bierze udział w loterii wizowej,mogą jej robić problem przy wizie turystycznej.Dodam,ze wyjazd planujemy do jej rodziny,która jest tam legalnie(nie będzie ściemniania). Drugie pytanie z czystej ciekawości :przyjmujemy, że będę chciał wziąć udział w loterii( o ile jeszcze będzie)i nie zostanę wylosowany,a skończy mi się wiza turystyczna w międzyczasie to może mieć jakiś wpływ na decyzje w sprawie wydania nowej wizy?- udział w loterii jakoby ukazuje moje zamiary pozostania w USA w oczach konsula.
dareknow0 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Ten temat był już wielokrotnie poruszany na tym forum.Były różne zdania na ten temat .Najlepiej pogrzebać trochę w internecie i coś poszukać na ten temat http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/udzial-w-loterii-moze-byc-przeszkoda-w-dostaniu-wizy http://www.ny.pl/index.php?o=kd/showmore/3511 http://loteria-wizowa.pl/czy-udzial-w-loterii-wizowej-moze-miec-wplyw-na-przyznanie-wizy-turystycznej/ http://dziennikzwiazkowy.com/polecamy/rusza-loteria-wizowa-przeczytaj-zanim-wysliesz-zgloszenie/
sly6 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 szkoda ze darek nie podal linku z tego forum jak osoby braly udzial w loterii i dostawaly wizy Moze zacznij czytac fora,forum i to dobrze i sam zobaczysz jak jest naprawde ,bo jest napisane ze moze miec wplyw a ze ma wplyw spytaj sie osob co dostawaly odmowe czy braly udzial w loterii oczywiscie zrobisz jak uwazasz ale zanim podejmiesz decyzje to zapoznaj sie z wieloma historiami z tego forum jak i nie tylko i podejmij wlasciwa decyzje bo ten temat jest walkowany juz od 2 lat na tym forum. :
thaliks Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Trochę czytam to forum i natknąłem się na historie gdzie posiadacz wizy turystycznej wygrał loterie i realizuje swoje marzenia w USA. "Tylko"trzeba wygrać Odwiedziny znajomych tez mi odpoiwadają i przede wszystkim tego bym nie chciał stracić .Na razie wiza jest świeżutka i mam nadzieje wykorzystać to maksymalnie jak się da. Otworzyłem temat dla tego ,że pojawiają się szanse i okazje do pracy i mieszkania tam. Loteria byłaby na tą chwilę jedyną opcją legalnego pobytu ,ale Nic na siłe-jak to mówią Zabiorę się do przeczesywania forum Pozdrawiam
dareknow0 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 sly6 - za każdym razem gdy poruszany jest ten temat to wyrażasz opinię ,że udział w loterii wizowej nie ma wpływu na otrzymanie wizy turystycznej .Opierasz się na przypadkach osób które brały udział w loterii i dostały wizy turystyczne. Wszystko ok. Tylko poruszamy inny temat otóż: "czy udział w loterii wizowej może mieć? wpływ na otrzymanie wizy turystycznej " a nie temat :"czy ktoś kto brał udział w loterii wizowej otrzymał wizę turystyczną ". Sądząc po Twoich wpisach można wyciągnąć jasny wniosek ,że udział w loterii wizowej nie ma wpływu na zmniejszenie bądź zwiększenie szans otrzymania wizy turystycznej czy też innej wizy nieimigracyjnej.Opierasz się na wpisach osób które wizy turystyczne otrzymały pomimo ,że brały udział w loterii wizowej . Oczywiście, nie znajdziemy nigdzie na forum osoby która dostała odmowę wydania wizy turystycznej z powodu udziału w loterii wizowej .Dlaczego ? Otóż dlatego ,że osoby które otrzymują odmowy wiz nieimigracyjnych ( a jest ich 10% ) nigdy nie otrzymują jasnej odpowiedzi dlaczego dostały odmowę.Zawsze jest jedna ,niejasna odpowiedź "nie kwalifikuje się Pan " lub " brak silnego związku z krajem" . Natomiast moje zdanie na ten temat jest nieco odmienne i brzmi : "udział w loterii wizowej może mieć wpływ na decyzję przy wydawaniu wizy nieimigracyjnej" . Tutaj bardzo mocno podkreślam słowo "może " które oznacza ,że nie musi.Opieram się na wypowiedzi zastępcy asystenta sekretarza stanu Davida T.Donahue lub też na informacjach podanych choćby przez Dziennik Związkowy ( link powyżej ) .Tekst ten jest dla mnie bardzo przekonywujący i logiczny bo uważam ,że konsul może myśleć właśnie tak jak autor napisał w tekście .Z całą pewnością nigdy nie użyłbym sformułowania ,że udział w loterii wizowej nigdy nie ma wpływu na decyzję konsula przy staraniu się o jakąkolwiek wizę nieimigracyjną .Thiliks z pewnością sam będzie miał swoje zdanie na ten temat i sam podejmie decyzję. Udział w loterii może także uniemożliwić w przyszłości uzyskanie jakiejkolwiek nieimigracyjnej wizy uprawniającej do wjazdu do USA, np. wizy turystycznej czy studenckiej. Z założenia bowiem,tego rodzaju wizy wydawane są osobom, które przekonają amerykańskich konsulów, że do Stanów Zjednoczonych wybierają się na krótki czas i nie maja zamiaru osiedlić się za oceanem na dłużej. Samo zgłoszenie do udziału w loterii jest jednak jednoznaczne z chęcią zamieszkania w USA na stałe. Informacja o złożeniu takiej aplikacji pozostaje w systemie Departamentu Stanu, a konsul rozpatrujący podanie wizowe ma do niej dostęp. Dla amerykańskich dyplomatów to sygnał, że aplikant chce po prostu wjechać do USA i pozostać tam na dłużej. W praktyce może to oznacza odmowę otrzymania jakiejkolwiek wizy.
sly6 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 To teraz tak ,teraz powinnismy komus mowic ze moze ,ten ktos nie wysle zgloszenie wiec inni maja wieksze szanse dostac GC Bo ktos sie wczyta dobrze w tekst,w moze? wystraczy powiedziec ludziom moze miec i to starczy ja mam swoje zdanie na ten temat, i nie poparte forum jedynie pisze to dla innych aby nim cos zrobia,dobrze pomysleli,poczytali
dareknow0 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Pomyliłem : liczba odmów to 11% a nie 10% http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Liczba-odmow-wiz-dla-Polakow-wzrosla-powyzej-limitu-10-proc,wid,16302058,wiadomosc.html?ticaid=111f55
thaliks Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 To loteria może mi też narobić kłopotów przy wjeździe na teren USA.to już wole być szarym turystą i zaśliniony zwiedzać
sly6 Napisano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 byla tutaj osoba co miala takie same watpliwosci wleciala bez zadnego problemu na teren USA a brala udzial w loterii-miala juz wize turystyczna teraz dokonaj juz sam wyboru ,co chcesz i jak chcesz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.