Skocz do zawartości

Emigrant Vs Obywatel Usa

Silverwolf

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ale w jaki sposób chcesz konkurować ? Zdajesz sobie sprawę z wymagań w kwestii emigracji ? Ja jestem po kierunku technicznym, pracuję w zawodzie i generalnie przynajmniej w biznesie w którym się obracam, ludzi nie urodzonych w US jest dość sporo. Żaden z nich jednak nie wyemigrował poprzez pracę (włącznie ze mną).

w nastepnym roku bede mial mozlwosci odbyc 6 tygodniowy staz w LA(mieismy opcje wyboru kto gdzie chcialby odbyc staz) jesli wszystko pojdzie po mysli, z ta konkurencja chodzilo mi o to czy moj dyplom ukonczony w Szkocji bedzie mial taka sama wartosc jak dyplom z uczelni amerykanskiej?

Napisano

Pracodawcy szukają osób spełniających wymagania. Jeśli będzie miał do wyboru pomiędzy kimś z USA i z zagranicy to przy tych samych kwalifikacjach wybierze rezydenta. Prawo tez wymaga od niego sięgania po USC.

Napisano

w nastepnym roku bede mial mozlwosci odbyc 6 tygodniowy staz w LA(mieismy opcje wyboru kto gdzie chcialby odbyc staz) jesli wszystko pojdzie po mysli, z ta konkurencja chodzilo mi o to czy moj dyplom ukonczony w Szkocji bedzie mial taka sama wartosc jak dyplom z uczelni amerykanskiej?

Patrz wyżej. Dyplom ze szkocji będzie miał mniejszą wartość niż z uczelni amerykańskiej - to chyba oczywiste. Dodatkowo obydwa wartość mają niewielką bo liczy się doświadczenie - szczególnie w przypadku próby otrzymania wizy pracowniczej sam dyplom jest zwykle bezwartościowy praktycznie. No i koniec końców pamiętaj że wiza pracownicza jest tymczasowa - skończy się i powrót do domu.

A na też staż w LA odpowiednią wizę masz ?

Napisano

Patrz wyżej. Dyplom ze szkocji będzie miał mniejszą wartość niż z uczelni amerykańskiej - to chyba oczywiste. Dodatkowo obydwa wartość mają niewielką bo liczy się doświadczenie - szczególnie w przypadku próby otrzymania wizy pracowniczej sam dyplom jest zwykle bezwartościowy praktycznie. No i koniec końców pamiętaj że wiza pracownicza jest tymczasowa - skończy się i powrót do domu.

A na też staż w LA odpowiednią wizę masz ?

Szkola wszystko zalatwia,wiec chyba nie bedzie probemu.Sadzilem ze brytyjczycy nie potrzebuja zadnych wiz :D caly moj plan sie posypal :D wiec najwazniejszy w tym przypadku bedzie dla mnie doswiadczenie,bedzie trzeba sie wykazac.

Napisano

Nie będzie żadnej emigracji do USA, jeśli "sądzisz, że" i "myślałeś, że" odnośnie tego jak się to odbywa. Trzeba dobrze znać opcje, wizy, kategorie GC, terminy, wymagania, kto za co odpowiada itd. To nie jest dla przypadkowych ludzi.

Napisano

A jesteś brytyjczykiem ? Czy może przypadkiem polakiem który za 3 lata będzie miał obywatelstwo brytyjskie jak napisałeś wyżej ? Poza tym poza wyjazdami czysto turystycznymi i biznesowymi, gdzie brytyjczycy mogą korzystać w VWP, nie ma żadnych różnic pomiędzy brytyjczykiem, polakiem, ruskiem, chińczykiem czy murzynem z afryki pod względem wizowym...

Napisano

wiem,ze to nie jest dla przypadkowych ludzi tylko ze ja mam jeszcze przynajmniej 3 lata zanim bede mogl wystartowac z calym tym procesem emigracyjnym bo na dzien dzisiejszy nawet nie wiem czy zdam studia bo to dosyc trudny kierunek jest i tez podobnie nie dla przypadkowych ludzi ale jestem dobrej mysli wiec dzieki za wyjasnienie niektorych spraw bo jeszcze mam sporo do czytania.

Ja jestem Polakiem,w sumie juz moglbym sie starac o obywatelstwo tylko ze ja myslalem ze w czyms mi pomoze paszport brytyjski,bo w innym przypadku go nie chce.

Napisano

Tylko w większości przypadków nie ty startujesz z procesem tylko Twój pracodawca. Często czekają do ostatniej chwili, jeśli w ogóle wchodzą w to...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...