MAŁGORZATA79 Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Proszę o pomoc. Wylosowałam zieloną kartę. Byłam już pierwszy raz w USA we wrześniu 2013 aby ją aktywować. Wróciłam do Polski. W USA nie pracowałam i nie osiągałam żadnego dochodu. Rozliczam się z dochodu w Polsce z dochodu osiągniętego w Polsce w 2013r. Czy będąc rezydentem USA(posiadaczem zielonej karty) powinnam składać zeznanie podatkowe w USA (stan NEW YORK)skoro nie osiągnełam tam w 2013 żadnego dochodu? Jeśli tak jak mam to zrobić będąc teraz w Polsce? Z góry dziękuję za odpowiedź.
kzielu Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Oczywiscie że musisz, jako posiadacz zielonej karty musisz się rozliczac z dochodu osiąganego gdziekolwiek na świecie. Jak masz to zrobić to generalnie Twój problem, niemniej jednak spokojnie można to zrobić zdalnie. Ja to robię nie ruszając się sprzed kompa, więc Ty w Polsce tez możesz....
dareknow0 Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Dodam ,że nie złożenie zeznania podatkowego będzie w przyszłości skutkować problemem przy ubieganiu się o Amerykańskie obywatelstwo.
MAŁGORZATA79 Napisano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko rozliczanie się w dwóch krajach z tego samego dochodu. Czy to zgodne z prawem?
kzielu Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Jakim prawem ? Jest wymagane przez prawo jednego i drugiego kraju. Natomiast rozliczanie się nie oznacza koniecznie płacenia podwójnego podatku…
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.