supermanisakid Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Witam, nigdzie nie jest to jednoznacznie napisane, może ktoś bardziej doświadczony z forum będzie w stanie mi odpowiedzieć. Jesteś w USA, szukasz pracy, wchodzisz gdzieś, na jakiej podstawie zatrudniają? Pytają o SSN? czy o ID stanowe? Czy też padają pytania o wizę, co jest ważne dla pracowdawcy? Interesuje mnie nie tylko przydrożna knajpa, praca w charakterze kelnerki, ale i prace "lepsze" Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
c4r0 Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Pracodawcę w normalnej pracy przede wszystkim będzie zapewne interesować to, czy jesteś w USA legalnie i czy masz prawo legalnie pracować Jeśli to będzie spełnione to będzie go interesować to jakie masz umiejętności i doświadczenie w danej branży. Pytanie jest dośćgłupie. Każdy kto pracuje w USA musi mieć SSN, chociażby dlatego że jest on potrzebny do spraw podatkowych. Czy wiza jest potrzebna - niekoniecznie, jeśli masz np. paszport USA. Na prawdę nie rozumiem o co chodzi w tych pytaniach...
kzielu Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Pytaja o dokumenty jak poniżej : http://www.uscis.gov/i-9 A część pracodawców używa e-verify. Generalnie wbrew powszechnemu przekonaniu sam SSN jest dość bezużyteczny...
supermanisakid Napisano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 No dość to logiczne, w takim razie jak ludzie bez legalnego pobytu dostają pracę, hm? dziękuję za wszystkie odpowiedzi
KaeR Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Pracodawca musi chcieć Cię zatrudnić nielegalnie i tyle. Ja zawsze muszę pokazać dowód, że mogę legalnie pracować.
c4r0 Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Po co chcesz pracować nielegalnie w USA jak możesz pracować legalnie w Europie i to pewnie za lepsze stawki? Poza tym, "lepsze" prace nielegalnie? Czemu "lepszy" pracodawca do "lepszej" pracy miałby zatrudniać nielegalnego imigranta?
Anubis Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Nielegalni Meksykańczycy stoją rano przed Home Depot z nadzieją że jakiś budowlaniec będzie potrzebował kogoś do demolki na ten dzień. Ich kobiety sprzątają domy.
supermanisakid Napisano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Nie chcę pracować nielegalnie, po prostu jestem ciekawa, co interesuje pracodawców. Wtedy moje pytanie by brzmiało "chcę pracować nielegalnie, gdzie mam iść i co robić" bez podtekstów, jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi
Anubis Napisano 20 Marca 2014 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Tu nie chodzi o zainteresowania a o prawo. Pracodawca musi być w stanie udowodnić że zatrudnia legalnie upoważnionych do pracy w USA ludzi. Przy angażowaniu nowego pracownika skanuje jego paszport/metrykę urodzenia w USA/zieloną kartę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.