Skocz do zawartości

Zatrudnienie - Na Jakiej Podstawie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nigdzie nie jest to jednoznacznie napisane, może ktoś bardziej doświadczony z forum będzie w stanie mi odpowiedzieć.

Jesteś w USA, szukasz pracy, wchodzisz gdzieś, na jakiej podstawie zatrudniają?

Pytają o SSN? czy o ID stanowe? Czy też padają pytania o wizę, co jest ważne dla pracowdawcy?

Interesuje mnie nie tylko przydrożna knajpa, praca w charakterze kelnerki, ale i prace "lepsze" :)

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Pracodawcę w normalnej pracy przede wszystkim będzie zapewne interesować to, czy jesteś w USA legalnie i czy masz prawo legalnie pracować ;) Jeśli to będzie spełnione to będzie go interesować to jakie masz umiejętności i doświadczenie w danej branży. Pytanie jest dośćgłupie. Każdy kto pracuje w USA musi mieć SSN, chociażby dlatego że jest on potrzebny do spraw podatkowych. Czy wiza jest potrzebna - niekoniecznie, jeśli masz np. paszport USA. Na prawdę nie rozumiem o co chodzi w tych pytaniach...

Napisano

Pracodawca musi chcieć Cię zatrudnić nielegalnie i tyle. Ja zawsze muszę pokazać dowód, że mogę legalnie pracować.

Napisano

Po co chcesz pracować nielegalnie w USA jak możesz pracować legalnie w Europie i to pewnie za lepsze stawki? Poza tym, "lepsze" prace nielegalnie? Czemu "lepszy" pracodawca do "lepszej" pracy miałby zatrudniać nielegalnego imigranta?

Napisano

Nielegalni Meksykańczycy stoją rano przed Home Depot z nadzieją że jakiś budowlaniec będzie potrzebował kogoś do demolki na ten dzień. Ich kobiety sprzątają domy.

Napisano

Nie chcę pracować nielegalnie, po prostu jestem ciekawa, co interesuje pracodawców. Wtedy moje pytanie by brzmiało "chcę pracować nielegalnie, gdzie mam iść i co robić"

bez podtekstów, jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :)

Napisano

Tu nie chodzi o zainteresowania a o prawo. Pracodawca musi być w stanie udowodnić że zatrudnia legalnie upoważnionych do pracy w USA ludzi. Przy angażowaniu nowego pracownika skanuje jego paszport/metrykę urodzenia w USA/zieloną kartę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...