Skocz do zawartości

Prawo Jazdy Polskie

barkley1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, odwiedzajac znajomych w NY na wakacje , czy mogę prowadzić samochód na polskim prawie jeździe? Czy nie wolno mi wogule wsiadac za kółko nie mając prawa jazdy amerykańskiego?

Napisano

Teoretycznie wolno z wazna wiza w paszporcie. Dobrze miec wkladke "miedzynarodowe prawo jazdy" ale tragedii nie ma.

Musisz sie jeszcze upewnic czy osoba, ktora uzyczy Ci samochod bedzie miala pokryte szkody z ubezpieczenia, jesli takowe spowodujesz.

Napisano

Mam pytanie, odwiedzajac znajomych w NY na wakacje , czy mogę prowadzić samochód na polskim prawie jeździe? Czy nie wolno mi wogule wsiadac za kółko nie mając prawa jazdy amerykańskiego?

Wyrób w Polsce międzynarodowe prawo jazdy ( koszt 30 zł) i wtedy w 100% z ważną wizą możesz prowadzić samochód w USA . Ubezpieczenie to już inna sprawa jeżeli samochód jest od znajomych a nie z wypożyczalni.

Napisano

Wyrób w Polsce międzynarodowe prawo jazdy ( koszt 30 zł) i wtedy w 100% z ważną wizą możesz prowadzić samochód w USA . Ubezpieczenie to już inna sprawa jeżeli samochód jest od znajomych a nie z wypożyczalni.

A gdybym sam chciał wypożyczyć samochód. Ile +/- taka zabawa by mnie kosztowała i jak to zrobić. Pytam bo 1raz w stanach będę z rodziną. Można prosić o jakieś wskazuwki. Dziękuję

Napisano

bez problemu można. wypożyczalnie bez problemu wynajmą ci autko.

Napisano

Dzięki za tip, to międzynarodowe prawo jazdy - dobrze, że nie trzeba egzaminu zdawać :)

Napisano

zawracanie głowy z tym międzynarodowym prawkiem! Kompletnie niepotrzebne. Wiem, byłem (jestem), sprawdziłem.

Można wypożyczyć samochód na polskim i Policja też nie czepia się!

Napisano

zawracanie głowy z tym międzynarodowym prawkiem! Kompletnie niepotrzebne. Wiem, byłem (jestem), sprawdziłem.

Można wypożyczyć samochód na polskim i Policja też nie czepia się!

pamietam, ze to miedzynarodowe prawi jazdy mialo racje byto kilkanascie lat temu (choc nie wiem, czy w usa)

zazadano go ode mnie, kiedy wypozyczalam samochod w kanadzie w 2001

w usa nigdy nie musialam sie nim legitymowac wynajmujac samochody

nie wiem, jak by bylo w przypadku zatrzymania przez policje (nie zdarzylo mi sie jeszcze), ale wyczytalam gdzies, ze polska podobnie jak wiele innych krajow ma podpisana umowe o wzajemnym respektowaniu uprawnien do prowadzenia pojazdow (oczywiscie z roznego rodzaju ograniczeniami, o ile dobrze pamietam w wiekszosci stanow ma sie 60-90 dni od uzyskania statusu rezydenta na zlozenie podania o prawo jazdy)

generalnie chyba tez nie zawracalabym sobie glowy miedzynarodowym prawo jazdy (choc klasycznie przyznaje, ze nie wiem, czy prawnie nie wkopalabym sie w jakas kabale)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...