karolamo Napisano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2014 Mój mąż prowadzi firmę w Polsce, jednoosobową działalność, pracuje przy komputerze, także spokojnie w USA będzie mógł obsługiwać klientów. Jak będzie musiał się rozliczać będąc tam? Czy nadal może mieć tutaj aktywną działalność? Czy lepiej zarejestrować tam firmę i rozliczać się z klientami przez firmę zarejestrowaną już w USA?
tbe Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 Mój mąż prowadzi firmę w Polsce, jednoosobową działalność, pracuje przy komputerze, także spokojnie w USA będzie mógł obsługiwać klientów. Jak będzie musiał się rozliczać będąc tam? Czy nadal może mieć tutaj aktywną działalność? Czy lepiej zarejestrować tam firmę i rozliczać się z klientami przez firmę zarejestrowaną już w USA? To zalezy czy maz jest rezydentem USA czy nie oraz jakie sa/beda dochody z tytulu prowadzenia dzialalnosci. Zalezy to tez od miejsca emigracji.. Bez znajomosci powyzszych ciezko odpowiedziec na to pytanie. W skrocie: - umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania nie zostala ratyfikowana przez strone amerykanska - w PL mozna placic 19% podatku liniowego co w pewnych okolicznosciach moze byc zdedydowanie nizszym obciazeniem niz podatki USA (zalezy od stanu, wysokosci dochodu itd.) - w zaleznosci od statusu meza w USA, moze podlegac nieograniczonemu lub ograniczonemu obowiazkowi podatkowemu. - itd.. -- p.
karolamo Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 Wygraliśmy w loterii, także będzie rezydentem USA, a dokładniej Florydy. Mi chodzi głównie o to, czy będąc tam rezydentem, może mieć tutaj zarejestrowaną działalność? Czy lepiej tam zarejestrować?
andyopole Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 Wiele zalezy rowniez od tego jakich I skad bedzie mial klientow. Trzeba rozwazyc m.in. kwestie transferu naleznosci za uslugi (koszty), rozne podatki tu I tam (VAT w Europie, stanowe tutaj).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.