Skocz do zawartości

Firma W Polsce A Emigracja

karolamo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój mąż prowadzi firmę w Polsce, jednoosobową działalność, pracuje przy komputerze, także spokojnie w USA będzie mógł obsługiwać klientów. Jak będzie musiał się rozliczać będąc tam? Czy nadal może mieć tutaj aktywną działalność? Czy lepiej zarejestrować tam firmę i rozliczać się z klientami przez firmę zarejestrowaną już w USA?

Napisano

Mój mąż prowadzi firmę w Polsce, jednoosobową działalność, pracuje przy komputerze, także spokojnie w USA będzie mógł obsługiwać klientów. Jak będzie musiał się rozliczać będąc tam? Czy nadal może mieć tutaj aktywną działalność? Czy lepiej zarejestrować tam firmę i rozliczać się z klientami przez firmę zarejestrowaną już w USA?

To zalezy czy maz jest rezydentem USA czy nie oraz jakie sa/beda dochody z tytulu prowadzenia dzialalnosci. Zalezy to tez od miejsca emigracji..

Bez znajomosci powyzszych ciezko odpowiedziec na to pytanie.

W skrocie:

- umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania nie zostala ratyfikowana przez strone amerykanska

- w PL mozna placic 19% podatku liniowego co w pewnych okolicznosciach moze byc zdedydowanie nizszym obciazeniem niz podatki USA (zalezy od stanu, wysokosci dochodu itd.)

- w zaleznosci od statusu meza w USA, moze podlegac nieograniczonemu lub ograniczonemu obowiazkowi podatkowemu.

- itd..

--

p.

Napisano

Wygraliśmy w loterii, także będzie rezydentem USA, a dokładniej Florydy.

Mi chodzi głównie o to, czy będąc tam rezydentem, może mieć tutaj zarejestrowaną działalność? Czy lepiej tam zarejestrować?

Napisano

Wiele zalezy rowniez od tego jakich I skad bedzie mial klientow. Trzeba rozwazyc m.in. kwestie transferu naleznosci za uslugi (koszty), rozne podatki tu I tam (VAT w Europie, stanowe tutaj).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...