Skocz do zawartości

Zmiana Statusu - Pytanie O Czas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam wazne pytanie, a czasu niestety nie wiele. Otoz moja sytuacja wyglada tak, ze na prawde nagle postanowilem zmienic status z B-1/ B-2 na F-1. Moja wiza uplywa na poczatku maja. za niecale 2 tygodnie. Czy mam jeszcze szanse na zmiane statusu? Czy ktos z was robil to nagle? Slyszalem, ze ludzie wysylaja nawet 2 dni przed koncem wizy i zmieniaja status bez problemu.

Napisano

Witam,

Mam wazne pytanie, a czasu niestety nie wiele. Otoz moja sytuacja wyglada tak, ze na prawde nagle postanowilem zmienic status z B-1/ B-2 na F-1. Moja wiza uplywa na poczatku maja. za niecale 2 tygodnie. Czy mam jeszcze szanse na zmiane statusu? Czy ktos z was robil to nagle? Slyszalem, ze ludzie wysylaja nawet 2 dni przed koncem wizy i zmieniaja status bez problemu.

Nie jest tak jak myslisz. Jesli masz wize do np. 30 kwietnia, wtedy abys w ogole mogl zmieniac na F-1, Twoja szkola musialaby sie zaczynac najpozniej 30 kwietnia, a najwczesniej jakies 2-3 dni po tym jak immigration dostanie Twoje dokumenty. I Twoje I-20 musialoby miec date rozpoczecia szkoly miedzy data wyslania a data wygasniecia twojej wizy turystycznej. Teraz jest tyle odmow zmiany statusu na F-1, ze naprawde zastanow sie czy jest sens aby w takim pospiechu robic takie kombinacje.

Wiele osob robilo to nagle, ale jakies 90% bylo odmow. Plus wez pod uwage, ze zmieniajac status na szkole typu college badz university masz o niebo wieksze szanse niz na zmiane (taka nagla!) na jakas szkolke jezykowa gdzie kaza Ci zaplacic Bog wie jakie pieniadze i powiedza to co chcesz uslyszec - poczytaj sobie o takich sytuacjach, pisalam o tym wielokrotnie.

Napisano

Ja wysłałem dokumenty ze trzy togodnie przed upływem mojej wizy. Wiadomo, ze moze być odmowa ale ja dostalem status. Czego troche zaluje bo moglbym wrocic do Polski i aplikowac o wize F1 z Polski i tez bym pewnie dostal. Teraz jestem uziemiony i nawet ze znajomymi do kanady nie moge pojechac. Nie chce ryzykowac odmowy przyznania wizy. Zrób jak uważasz. A w jakim stanie jestes?

• 1 miesiąc później...
Napisano

hej. Podbijam temat. Bylam kiedys na J1 przez 2 lata, teraz wjezdzam na turystycznej i chce zmienic status. Moja wiza turystyczna(jesli dostane stamp na 6 mies) bedzie wazna do polowy grudnia a ja chcialabym zaczac szkole w styczniu 2015. Kiedy wiec musialabym aplikowac? Ile wy czekaliscie na zmiane statusu?

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...