KaeR Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Dzięki jabba1 za info odnośnie stawek. Juz piszę do IRS skargę, że mi za dużo podatków ściągnęli.
jabba1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 No to pisz ile by nie było to napewno jest mniej niz w UE
katlia Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Raz, zupelnie bledne to co podales, dwa, w UE rodzina nie musi zaplacic $100,000+ za wyzsze wyksztalcenie jednego dziecka. A do tych sum co jabba pokazuje -- kurka, JAKOS wszyscy przeplacamy, wlacznie z prezydentem USA...
jabba1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 100k? Co to za studia? Prawo na Harvardzie?
pablonh Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Raz, zupelnie bledne to co podales, dwa, w UE rodzina nie musi zaplacic $100,000+ za wyzsze wyksztalcenie jednego dziecka. A do tych sum co jabba pokazuje -- kurka, JAKOS wszyscy przeplacamy, wlacznie z prezydentem USA... W USA też nie musisz. Kto powiedział, że musisz wysłać dzieci na studia? Z tą różnicą, że w Polsce nawet jak nie masz dzieci, to i tak w podatkach płacisz za wykształcenie ("darmowe" rzecz jasna) cudzych, czy tego chcesz czy nie. Co do wysokości podatków, to jakbyście ich nie liczyli i tak w Polsce są ZDECYDOWANIE większe obciążenia fiskalne nałożone na obywateli. Kto się nie zgadza niechaj pierwszy kupi bilet do Polski.
jabba1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Raz, zupelnie bledne to co podales, dwa, w UE rodzina nie musi zaplacic $100,000+ za wyzsze wyksztalcenie jednego dziecka. A do tych sum co jabba pokazuje -- kurka, JAKOS wszyscy przeplacamy, wlacznie z prezydentem USA... Wstawiłem link do wiki, nie ja piszę te artykuły a tym bardziej nie ja uchwalam ustawy podatkowe.
katlia Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 LOL... Przecietna publiczna stanowa uczelnia w USA teraz kosztuje powyzej $20,000 na rok. Harvard -- i wiekszosc prywatncyh uczelni kosztuja teraz $60,000 na rok. To na undergraduate. Chcesz prawo, medycyne, magistra? Wybulisz nastepne 20-60,000 na rok. Jak to sie splaca? Ano, jezeli rodzice nie zaoszczedzili, to zadluzaja siebie i dzieciaka. Dzisiejsi mlodzi ludzie w wieku 25 lat plus sa pierwszym pokoleniem w USA ktore nie tylko maja mniejsze perspektywy niz rodzice, ale takze nie sa w stanie kupic domu, nawet majac niezla prace, ze wzgledu na ogromne dlugi za wyksztalcenie. Ich rodzice, jezeli nie zaoszczedzili, to biora dodatkowa pozyczke na dom i modla sie o nie stracenie pracy zeby potem tez nie stracic domu. Wlasnie teraz jestem w trakcie kupienia domu od pary w ktorej maz zachorowal (2 ataki serca, drugie nie bylo pokryte ubezpieczeniem bo preexisting condition). Splacali ogromne sumy za ten drugi atak serca, potem corka poszla na studia i w trakcje recesji on byl zwolniony z pracy. Chociaz dzisiaj pracuje - na poziomie kierowniczym - maja dlugi dla IRS w rejonie $80,000. Dzisiaj sprzedawaja dom, wprowadzaja sie do wynajetego mieszkania, i zaplaca podatki ktore, moge cie zapewnic NIE byly w rejonie 10% zarobkow... Obamacare zabrania nie pokrywania kosztow medycznych zwiazanymi z preexisting condition... dla tej pary, prawo bylo wprowadzone o 4 lata za pozno...
jabba1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Pierwsza uczelnia, ktora mi wpadła do głowy: http://www.sfa.ufl.edu/basics/cost-of-attendance/ Ja tu widze 6k rocznie a nie 20, w PL studia płatne kosztuja koło 6tys zł za rok. Mowimy o czesnym bo koszty utrzymania to oczywiste ze wszedzie trzeba ponosic. http://healthland.time.com/2012/04/27/doctors-salaries-who-earns-the-most-and-the-least/ cytat: The lowest earning doctors are the family guys. Pediatricians and family practitioners make about $156,000 and $158,000, respectively. Internists and psychiatrists rank a notch above, at about $165,00 and $170,000, respectively. Wiesz, chyba mógłbym dac za te studia i 300k bo chyba dosyc szybko by sie zwrociło :>
katlia Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 jabba, jak nie zauwazyles tej sumy $20,870 na undergraduate on/off campus w linku ktory podales?
jabba1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 W to sa wliczone koszty utrzymania, ksiazek etc, które ponosi kazdy czy to w UE czy w USA. Na studiach nie musisz jesc ani mieszkac? W PL Twoim zdaniem tego nie płacisz? Liczac w ten sposób to w Polsce tez total budget wyjdzie ze 20k zł. Liczy sie tylko i wyłacznie koszt czesnego jezeli mamy porownywac 2 systemy i mówic o EXTRA koszcie poza standardowym utrzymaniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.